A vítězem se stává...? Uber. Původně kalifornský startup, který je označovaný za taxislužbu pro 21. století, je nejen nejinovativnější firmou v přehledu CNBC, ale s valuací 68 miliard dolarů zároveň nejhodnotnější soukromou technologickou firmou na světě. Společnost vznikla v roce 2010, od té doby obsadily její vozy již 440 měst po celém světě.

Jako stříbrného disruptora letos CNBC vybrala další americkou firmu, jež je lídrem takzvané sdílené ekonomiky. Osmiletý startup Airbnb je pro změnu vnímán jako alternativa ke klasickým hotelům, protože nabízí cestovatelům ubytování v podnájmech „obyčejných" lidí, často však na neobyčejných místech.

Z Evropského pohledu je centrem inovací jednoznačně Švédsko, kde sídlí hned dvě firmy z letošního žebříčku.

Jediným asijským zástupcem v přehledu TOP 50 disruptorů je indická, tři roky fungující společnost Ezatap (3. místo). Podle vlastních slov má ambici „změnit od základů způsob, jakým lidé v zemi platí za zboží a služby". Jejich řešení dokáže každý mobilní telefon, jejichž penetrace je v Indii vysoká, proměnit na platební terminál. Podobnou službu na americkém trhu již nabízí Square, který na konci loňského roku vstoupil na burzu.

Švédský zázrak

Z Evropského pohledu je centrem inovací jednoznačně Švédsko, kde sídlí hned dvě firmy z letošního žebříčku. Vedle hudební streamovací aplikace Spotify (25. místo, valuace 8,5 miliardy dolarů) je to ještě méně známý projekt Klarna, který se specializuje na zajišťování transakcí u internetových obchodů (8. místo, valuace 2,3 miliardy dolarů).

Padesátka nejinovativnějších firem už od investorů získala celkem 41 miliard dolarů na další rozvoj a aby ukázaly, že jejich revoluční nápad dokáže změnit svět. V přehledu najdete například společnosti na umělou výrobu diamantů, na posílání dat po zvukových vlnách namísto wi-fi nebo biotechnologické firmy, které pracují na revolučním způsobu léčby širokého spektra nemocí.

Profily všech 50 startupů zařazených v letošním roce do přehledu disruptorů podle CNBC najdete v článku 50 dravců světa technologií.