Když se v dubnu objevily v okolí pražských Barrandovských teras bagry a začaly vyklízet a obnažovat okolí legendární vyhlídkové restaurace, vypadalo to nadějně. Jenže místo avizovaného červnového zahájení rekonstrukce historické budovy je teď v areálu opět pusto a prázdno.

„Momentálně čekáme na další vyjádření od památkářů, které někdy trvá déle, než bychom si sami přáli," uvedla pro magazín Dotyk Jana Gillárová, asistentka majitele objektu Michalise Dzikose, který s médii nekomunikuje. „Prostor je vyklizený a připravený k zahájení stavebních prací, to je prozatím vše, co můžeme k Barrandovským terasám sdělit," dodala.

Ladí se detaily

Co konkrétně památkáři připomínkují, když projekt rekonstrukce a dostavby apartmánového hotelu má již pět let stavební povolení, Gillárová nesdělila. Podle Ondřeje Šefců, šéfa územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu, se dolaďují různé detaily, například podoba fasád budoucí novostavby apartmánového hotelu v těsném sousedství restaurace. „Je to vždycky něco za něco, a tady to něco za něco je dost velké," naznačil obavy památkářů.

Realitní magnát Michalis Dzikos, který Barrandovské terasy vlastní od roku 2003, sliboval zahájení oprav a revitalizaci léta chátrajícího areálu už několikrát, dosud však vždy zůstávalo jen u slov. „Dokud se nepostaví lešení, tak se radovat nebudu," pohlížel skepticky památkář Šefců i na letošní „vyklízecí" aktivity majitele. I k likvidaci náletových dřevin totiž došlo v minulosti už několikrát.

Realitní magnát Michalis Dzikos sliboval zahájení oprav a revitalizaci léta chátrajícího areálu už několikrát.

Letos však navíc bagry odklidily i trosky někdejšího Trilobit baru, byly sneseny historické mříže a kandelábry a kolem pozemku vyrostlo stavební oplocení. Podle dřívějšího vyjádření Gillárové by v první etapě měla být opravena historická funkcionalistická budova od architekta Maxe Urbana z roku 1928, kde má znovu fungovat stylová restaurace.

Teprve potom má začít v místě bývalých venkovních teras výstavba apartmánového dvoupodlažního hotelu esovitého půdorysu podle projektu brněnské kanceláře Kuba a Pilař z roku 2004. Známý, ale zničený bazén pod skálou se – alespoň prozatím – rekonstruovat nebude, protože Dzikosovi nepatří. Výši investice Dzikos tají.

Více o osudu Barrandovských teras se dočtete v článku Barrandovské terasy: konec chátrání.