Letos se připravit a v roce 2017 provést primární úpis akcií (IPO) na jedné ze západních burz – takový je v současné době jízdní řád brněnského startupu Kiwi.com. „Rádi bychom proces v příštím roce ziniciovali, ale je zapotřebí spousta auditů a dalších formalit. Jestli se to v roce 2017 podaří dotáhnout, je ve hvězdách," nechává si spoluzakladatel a ředitel firmy Oliver Dlouhý pro jistotu ještě otevřenou možnost, že by vstup na burzu proběhl až začátkem roku 2018.

Cílem IPO je mimo jiné, aby investoři získali možnost odprodat snadněji své podíly ve firmě. Do startupu už své peníze vložili třeba Jiří Hlavenka, mimo jiné zakladatel prvního tuzemského e-shopu Vltava.cz, nebo spoluzakladatel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek.

Vlastní aerolinky

„Máme několik plánů co dělat dál a na ně bychom potřebovali hodně peněz. Jedním z nich můžou být vlastní aerolinky. O dalších zatím jen diskutujeme, ale zřejmě budeme za dva roky potřebovat hodně peněz," vysvětluje potřebu IPO pro Dotyk Oliver Dlouhý.

Na konci letošního roku očekává Dlouhý tržby mezi osmi a deseti miliardami korun.

Vlastní aerolinku by Brňáci mohli spustit rovněž v roce 2017. „Až vyčerpáme náš aktuální byznys model, vrhneme se na aerolinku. Data na to máme, máme traffic, zajištěnou distribuci letenek. Jsme připraveni lépe než kdokoli jiný," chlubí se osmadvacetiletý podnikatel.

On-line prodejce letenek Kiwi.com neustále roste měsíčně v dvouciferných číslech. Za loňský rok vykázal tržby ve výši více než 2,2 miliardy korun a čistý zisk necelých 40 milionů korun. Na konci letošního roku očekává Dlouhý tržby mezi osmi a deseti miliardami korun.

Velký rozhovor s Oliverem Dlouhým si přečtete v novém Dotyku 27/2016, který vyjde ve čtvrtek 30. června.