„Je spravedlivé říci, že to tenkrát byl úplně jiný Zeman. To byl jiskřivý Zeman! Když udělal vtip, tak – byť se nemusel vždycky povést – vždycky někam cílil. Vysoko. Ne na nějaké chudáky," říká v rozhovoru pro magazín Dotyk někdejší vysoký ústavní činitel, který právě v těchto dnech slaví své osmdesátiny.

Na bývalého šéfa ČSSD a nynější hlavu státu vzpomíná Uhde též jako na člověka, který měl slabost pro alkohol. „Je ale pravda, že odpoledne, tak kolem 16. hodiny, už si pan předseda Zeman počínal poněkud okázale. To jsme na sebe koukali a říkali – aha, tak už má tak osm becherovek a šest deci vína, už mu to začíná příliš moc mluvit. Ale to byl jediný negativní rys, který jsme zaznamenávali," vidí jej ale z devadesátých let stále převážně pozitivně.

Touha po revanši

K charakterové změně podle něj došlo v době, kdy Zeman pobýval několik let na chalupě v Novém Veselí na Vysočině, když v roce 2003 neuspěl v nepřímé prezidentské volbě. „Když žil na Vysočině, narostla v něm podle mě chorobná touha po revanši, ukázat, že to byla chyba, když odešel, že on je na nejvyšší úrovni a všechny je strčí do kapsy. Teď se to stalo skutkem a on to předvádí způsobem, který už neovládá. Jako herec, který ztratil sebevládu," říká Uhde, sám dlouholetý dramatik a scenárista.

„Diváci se mu smějí a tleskají, protože on je náramně komický a snaží se to ještě vystupňovat. Jednou jeden herec, který už nevěděl, co má dělat, posmrkával a utřel si nos židlí místo kapesníkem. A od té doby se mezi divadelníky říká – utírá si nos židlí, aby rozesmál lidi. Zeman si utírá nos židlí, aby vyvolal aplaus. Je schopen si dělat legraci i z člověka, který se pokusil o sebevraždu. Je to naprosto nechutné, je to ale pořád to utírání nosu židlí," používá Uhde vůči prvnímu muži země slangové výrazivo z divadelního prostředí.

Protiněmecký Klaus

V rozhovoru pro magazín Dotyk se pokouší o vysvětlení současného chování a politických postojů také u Václava Klause, pod jehož předsednictvím působil dlouhá léta v ODS.

„Sám se ptám, jestli dnešní postoje, které mně Václava Klause velice vzdalují, nekotví už někde v dřívější době. Pamatuji si třeba, že on byl v osobních poznámkách, které nikdy nebyly proneseny veřejně, ostře protiněmecký. Vůbec nebyl nadšený česko-německou deklarací, vůbec nebyl nadšený vstupem do NATO. Byl ale demokrat, takže když celá ODS chtěla do NATO, on taky. Navenek neřekl proti ani slovo," vzpomíná na předchozího z českých prezidentů, který se v posledních letech názorově zcela odstřihl od západního establishmentu a nápadně souzní s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Celý rozhovor s Milanem Uhdem si můžete přečíst ZDE.