Vyznačená objížďka, autojeřáb, stavební materiál a dělníci. To vše lze v těchto dnech vidět u hlavní brány Farmy Čapí hnízdo na Benešovsku. Areál, v jehož pozadí stojí miliardář a vicepremiér v jedné osobě Andrej Babiš, se rozrůstá o nový objekt.

„Budují tam úplně nový wellness. Přibudou tam vířivky, masáže a tak dále," říká nám jeden z místních obyvatel.

Jeho slova následně potvrzuje i mluvčí Babišova koncernu Agrofert Karel Hanzelka. Není to ale vše. Podle něj skupina v letošním roce kromě „wellness-spa provozu" investuje v Čapím hnízdě také do golfového hřiště a plynofikace.

Co se týče zřízení plynovodní přípojky, tak ta je podle všeho již hotova. Babiš si zemní plyn na vlastní náklady „přitáhl" ze sousední vesnice Olbramovice. Hovoří o tom alespoň olbramovický starosta Ivan Novák. „Pro nás to bylo výhodné, jelikož se nám souběžně podařilo zajistit napojení na plyn i pro osadu Semtínek," dodává Novák.

Už žádná dotace

„Vše je financováno výhradně ze soukromých prostředků. Přesnou částku sdělovat nebudeme, protože investice ještě nejsou ukončeny," reagoval mluvčí koncernu Agrofert, když se jej Dotyk ptal na celkovou výši nových investičních nákladů.

To, že Karel Hanzelka zdůrazňuje čistě privátní financování, není samoúčelné. Andrej Babiš totiž nadále čelí podezření z dotačního podvodu, když Farma Čapí hnízdo v minulosti přijala padesátimilionovou dotaci z ROP Střední Čechy, která však měla být určena výhradně pro malé a střední podnikatele. A to Babiš nesplňoval.

Evropskou dotaci však Farma Čapí hnízdo přijala v době, kdy bylo vlastnictví akcií firmy anonymizováno. Nynější ministr financí a vicepremiér před poslanci letos v březnu prohlásil, že akcie Čapího hnízda v době podáni žádosti drželi jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky.

„Nechtěl jsem ohrozit své děti, to nejcennější, co mám," vysvětloval emotivně na mimořádné schůzi, proč původně tvrdil, že ani neví, komu Čapí hnízdo patří, přičemž jeho Agrofert v celém projektu vystupoval pouze jako strategický partner.

Stálo mu to za to?

V současné době je provozovatelem areálu a majitelem nemovitostí firma Imoba. Přes společnost SynBiol ji stoprocentně ovládá Andrej Babiš.

Celkové investice do Čapího hnízda podle nedávných vyjádření vicepremiéra už dosáhly 800 milionů korun. S těmi novými se tak pravděpodobně přiblíží hranici jedné miliardy. Sám Babiš v aktuálním rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že do konce letošního roku má být v areálu proinvestováno 913 milionů korun.

I proto je stále přetřásána otázka, proč vlastně Čapí hnízdo žádalo o dotaci, když by si miliardář mohl dovolit vše zaplatit ze svého a nemusel by dnes řešit problémy s policií a s evropským úřadem proti podvodům OLAF. Odpověď zná asi jen sám Andrej Babiš a jeho nejbližší.