Za minulé období Česko nevyčerpalo odhadem asi deset miliard. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je spokojen, že čerpání eurodotací se stalo pro členy vlády prioritou. Dosavadní tempo vyřizování tomu však nenasvědčuje.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v čele s Karlou Šlechtovou (ANO), které je klíčové z hlediska čerpání evropských dotací, skluz omlouvá počátečním zpožděním o téměř rok a půl. „Nyní už je zaregistrováno více než 80 tisíc projektů za 197 miliard korun," upřesňuje mluvčí ministerstva Veronika Vároši. Jenže pak přijde vyřizování žádostí, kde se to zadrhne.

Čerpání eurodotací je pro členy vlády prioritou. Dosavadní tempo vyřizování tomu však nenasvědčuje.

„Následující proces je časově náročný," uznává za MMR mluvčí. Komplikují ho patálie s monitorovacím systémem, který si ministerstvo objednalo u olomoucké firmy Tesco SW. Není přitom nijak levný. Do konce letošního prvního čtvrtletí za něj stát zaplatil skoro 780 milionů korun.

Průšvihový monitorovací systém

Na systém pro administraci žádostí, plný nevychytaných much, si stěžují profesionálové z poradenských firem, kteří pomáhají klientům získat dotace. Lopotí se s ním i úředníci, kteří žádosti administrují. Potíže připouští i zodpovědné ministerstvo pro místní rozvoj. „Dodavatel neustále pracuje na jeho zlepšování," ujišťuje Vároši.

Tajemník Asociace pro evropské fondy Petr Holan ale považuje situaci u monitorovacího systému za stále kritickou. „Přetrvávají problémy, které komplikují rozdělování dotací a celé čerpání," kritizuje.

Firma Tesco SW svádí potíže na ostatní. „Systém byl v souladu se zněním zakázky dodán jako plně funkční. Některé řídicí orgány ale vznášejí požadavky na úpravy. Systém se tedy musí doprogramovávat," vysvětluje za Tesco SW mediální zástupce Tomáš Jelínek.

Ministerstvo vedené Šlechtovou ale přece jen uznává jisté riziko, že Česko nevyužije celý objem evropských peněz. A to v případě, nepodaří-li se dostatečně naplnit vyhlášené výzvy u některých programů pro letošní a příští rok. „Proto se diskutuje o převodu části finančních prostředků do oblastí, kde jsou připraveni žadatelé s kvalitními projekty," uvádí mluvčí. Jak dodává, „rizika průběžně analyzujeme a navrhujeme opatření".

O problémech s čerpáním eurodotací se více dočtete v článcích Kde se zasekly evropské dotace a Evropské dotace půjdou hlavně na úředníky.