Terorismus a uprchlická krize se tvrdě promítají do cestovního ruchu. Zájem Čechů o donedávna velmi oblíbené destinace v mohamedánských zemích severní Afriky, jako je Egypt a Tunisko, už loni prudce poklesl, až o 50 %. I Řecko kvůli návalu migrantů na tzv. balkánské trase zčásti utrpělo na pověsti dovolenkového ráje. Poptávka je slabá hlavně u zájezdů na ostrovy nejblíže turecké hranici, jako je Kos, Lesbos či také Chios.

Podle aktuálních informací na uprchlické krizi naopak vydělává hlavně Bulharsko, s pověstí levné a bezpečné destinace, kde většina cestovních kanceláří letos hlásí výrazné nárůsty nakoupených zájezdů. Bulhaři mohou těžit i z toho, že se řada Čechů se letos obává problémů při cestách autem do Chorvatska a Itálie - našich tradičních dojezdových destinací - kde teď mohou dopravu zkomplikovat protiimigrantské hraniční kontroly. S nimi předběžně počítají třeba Rakušané na hranicích s Itálií.

Viditelné posuny v uvažování o ideálním místě pro relaxaci potvrzuje i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Ta očekává, že Čechů, kteří letos vyrazí do zahraničí, bude přibližně stejně jako loni, ovšem cílové destinace se výrazně změní. „Od severoafrických zemí a Turecka se Češi přesouvají do Bulharska, na Baleárské a Kanárské ostrovy. Mnoho českých dovolenkářů letos vycestuje do nejbližších zemí, jako je Slovensko, Maďarsko nebo Rakousko," uvádí pro týdeník Dotyk Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka asociace.

„Nejvyšší vyprodanost registrujeme nyní u Bulharska a některých řeckých ostrovů, jako jsou Kréta a Zakynthos. Ke zdražení pobytů došlo u těch nejvyhledávanějších zemí, kam míří turisté z Evropy - u Chorvatska, Bulharska a Španělska – a to v průměru o zhruba 10 procent. Nižší ceny 'last minute' zájezdů ve srovnání s loňským rokem lze vysledovat především u Turecka," vykresluje aktuální trendy Petříčková.

Jak se ale ze statistik také ukazuje, Čechy stále více láká čistě tuzemská dovolená nebo dovolená v blízkém zahraničí. Však třeba sousední Slovensko se již loni stalo pro české turisty nejčastěji navštěvovanou zemí, když přeskočilo Chorvatsko.