Jihoamerický Ekvádor je mezi kajakáři proslulý jako vodácký ráj. „V období sucha od podzimu do jara se právě do Ekvádoru přesouvají kajakáři z různých koutů světa, aby unikli před chladným počasím a prodloužili si tak sezonu," říká jediný český člen výpravy Lukáš Červinka.

Ekvádor má mnoho zajímavých oblastí a více než 2000 řek, které svou velikostí konkurují Coloradu. Mezi nejznámější vodácké oblasti patří Bazea a Tena, jež se nacházejí poblíž hlavního města Quito. Kajakáři míří také do oblastí Baňo, Santa Domingo či Macas.

„Do Ekvádoru se jezdí za krásnými peřejemi, vodopády a různými kaňony. Mnohé z nich jsou stále nepokořené, a to nás láká," těší se Lukáš, který je v 26 letech čtyřnásobným mistrem Evropy ve freestyle na kanoi.

První problém na cestě za ekvádorskou divokou vodou čeká kajakáře už na letišti. „Letecké společnosti odmítají vzít kajaky do letadla. Lodě si tedy musíme půjčit až na místě," vysvětluje Lukáš Červinka. Skupina si z domova bere jen zbytek výstroje – pádla, helmy, vesty, ale i spacáky a vařiče.

Že by si domů přivezli nějaké exotické choroby, toho se neobávají. „Ekvádor je poměrně bezpečná země. Přesto nepodceňujeme povinné očkování a ochranu před malárií, která tam hrozí," dodává český kajakář.

Lukáš, Peter, Nina a Peter zvaný Šnorchel stráví v jihoamerickém vodáckém ráji skoro čtyři týdny. Už od poloviny roku se celá skupina na expedici důkladně připravuje. Udržují si kondici, nechtějí nic podcenit.

Členové výpravy

  • Lukáš Červinka (26)

Rodák z Ústí nad Orlicí je čtyřnásobný mistr Evropy ve freestyle v kategorii kanoe. Před dvěma lety absolvoval se stejnou skupinou expedici v Kostarice, kde se jim podařilo sjet nejhlubší kaňon Jižní Ameriky.

  • Nina Csonková (31)

Slovenská profesionální kajakářka je dvojnásobnou vicemistryní Evropy ve freestyle kajaku a vítězka světového poháru. Stejně jako ostatní členové skupiny se účastnila mnoha zajímavých projektů, jako byla třeba expedice na africké řece Zambezi.

  • Peter Csonka (31)

Slovenský profesionální kajakář a manžel Niny je dvojnásobným mistrem Evropy, trojnásobným vicemistrem světa a vítězem světového poháru ve freestyle v kategorii kajak. Petr není jen profesionální sportovec, ale i kameraman. Z každé expedice tvoří dechberoucí dokumenty, ve kterých se snaží ukázat pohled na krajinu právě z kajaku a z míst, kam se člověk jinak než po vodě nedostane.

  • Peter Scherfel (30)

Zkušený slovenský extrémní kajakář, účastník mnoha expedic (Rusko, Afrika, Jižní Amerika).

„Samozřejmostí jsou tréninky na divoké vodě. Nesmí chybět ani příprava v posilovně. Ale není to jen o fyzické kondici, připravujeme se i teoreticky a psychicky," doplňuje Lukáš. Všichni se snaží sehnat co nejvíce informací o řekách a jejich okolí od kajakářů, kteří už v Ekvádoru byli. Pomocí sociálních sítí kontaktují i domorodce.

Své ekvádorské dobrodružství si česko-slovenská expedice nechce nechat jen pro sebe. Jedním z cílů cesty je natočit dokument o tamních řekách a přírodě. Z kajaku a z pohledu vodáka je jiná, než jak ji vidí lidé na břehu. Prý hezčí.