Výlet po Česku je vždycky zážitek. Všichni v mém okolí vědí, že se musí obrnit trpělivostí a také vybavit dostatečným prostorem na všechny brožurky, prospekty, pohledy..., po kterých se ihned vrhám. Jako první na výletě vždy hledáme velké I označující informační centrum. Rodina už si na ně vyvinula speciální radar. „Íčko" nám nikdy neunikne.


Pomineme-li vlastní fotografie, pohledy a vstupenky patří asi mezi nejdostupnější sběratelské suvenýry, které si Češi z cest po vlasti vozí. Jenže tím to zdaleka nekončí. Při vstupu do turistického informačního centra, k pokladně nějaké památky či do obchodu se suvenýry na turisty zaútočí nespočet různých upomínkových předmětů. Některé z nich mají dokonce svůj systém a lidé mohou sledovat, kolik jim jich ještě chybí a jak jsou na tom ostatní turisté z celé republiky. Mnozí podle toho i plánují své dovolené. Hledají, z kterých míst jim ještě chybí nějaká ta vizitka či známka.


Co Čech, to unikátní sběratel. Všude jsou k dostání i různé přívěsky na klíče, hrnečky, talířky, píšťalky, propisky, tužky, turistické klíče, pamětníky, štamprlata, knoflíky, prospekty a brožury, vstupenky atd. Zapomenout nesmíme ani na rostoucí zástup lovců tzv. kešek.

Fantazii se meze nekladou a Češi byli v podobných věcech vždycky vynalézaví. Týdeník Dotyk přináší pro inspiraci přehled nejsbíranějších suvenýrů.

Turistické známky

Fenomén malých dřevěných kulatých „medailí" za třicet korun zná asi každý. Vyvinul se vlastně náhodou jako hra pro severomoravské skauty, ale zaujal natolik, že se dnes rozšířil i do světa. Stát se známkovým místem není jednoduché, firma Turistické známky nové památky podrobuje pečlivému výběru.

Každý známka obsahuje také samolepku, kterou si můžete vylepit do cestovního deníku nebo na pohlednici. Zapojit se navíc můžete do sběratelské hry.

Turistické známky ale mají jeden velký nedostatek – jsou špatně skladné. Pokud je turista vášnivý sběratel, zaberou opravdu hodně místa. Naštěstí jsou ale i jiné, skladnější suvenýry.

Turistické vizitky a nálepky

Vydavatelé turistických známek přišli před pár lety s projektem turistických nálepek. Mnozí turisté se ale shodují, že jde v podstatě o okopírování o něco staršího projektu, který je velkým hitem současnosti. Jde o turistické deníčky s turistickými vizitkami, které se z Libereckého kraje rychle rozšířily. Pro nezasvěcené prodejce na pokladně je ovšem občas těžké pochopit rozdíl mezi vizitkou a nálepkou.

Vizitky pořídíte za 12 nebo 15 korun, nalepíte do deníku, doplníte razítkem a svými dojmy z dovolené. Vyznačíte si, s kým jste kde byli, jaké bylo počasí atd. Ideální cestovatelská příručka. Ročně přibývají stovky nových vizitek, které se pomalu šíří i do sousedních zemí. Navíc roste počet nových zajímavých kategorií a absolventských či výročních kousků.
Turistické nálepky jsou rovněž za 12 korun a též se lepí do speciálního deníku. Jsou ale o něco podlouhlejší a mají trochu jinou grafiku.

Turistické výletky

Výletky jsou podobně jako nálepky projektem Turistických známek. Jedná se o speciální pohlednice s 3D efektem nebo umožňující animaci několika obrázků. Tuhle vychytávku si oblíbí hlavně děti, ale nadchne i mnohé dospělé.

Hlavní motivem výletek jsou turisticky atraktivní místa. Na zadní straně pohlednice najdete krátký text o daném místě. Výletky seženete za 29 korun a jsou k dispozici i poloviční tzv. minivýletky za patnáct.

Pidifrky

Pokud slyšíte pojem pidifrk poprvé, patrně nemáte malé děti, které si tento suvenýr oblíbily. A nebo máte doma nějaký ten pidifrk a ani o tom nevíte. Jistě jste při svých cestách už narazili na kreslené vtipné pohlednice různých míst. Věděli jste ale, že jednotlivé pohlednice na sebe svisle a vodorovně navazují a tvoří tak ve finále jeden velký óbrfrk?

Takový óbrfrk je vlastně historicko-turisticko-cyklisticko-vodácko-pijácký průvodce po Čechách. Původně zahrnoval jen jižní Čechy, ale díky velké popularitě se rozrostl a nyní se začíná dostávat také na Moravu. Na óbrfrku najdete skutečné postavy z historie i současnosti, pohádkové bytosti, neskutečné množství dopravních prostředků a lidských příbytků. Zvířata, rostliny a prostě vše, co k české krajině patří.

Chcete mít doma originální vtipnou mapu Česka? Tak vyrazte na lov pidifrků. Jeden vás vyjde na 15 korun a k jejich skladování si můžete pořídit stylové album.

Dřevěné pohlednice

Jedním z vizuálně nejkrásnějších suvenýrů, které si čeští turisté vozí ze svých dovolených a výletů po vlasti, jsou dřevěné pohlednice. Ručně vyráběné kousky jsou dílem firmy Toman a Toman, která má na svém kontě také třeba dřevěné magnetky.

Jedná se o originální suvenýr, na který ovšem musíte dávat pozor, aby se nezlomil či jinak nepoškodil. I na to ovšem výrobci mysleli. K dostání je cestovní album, které se hravě vejde do větší kapsy.

Turistické magnetky

Na výletních místech se dá sehnat bezpočet různých magnetek – libovolných tvarů, velikostí, materiálů a výjevů. Mezi turisty roste obliba hlavně jednoho typu, projektu Sestav si svůj svět.
Magnetky různých památek, muzeí, galerií a měst Sestav si svůj svět mají tvar puzzle. Na rozdíl od oblíbené hry ovšem každý dílek zapadá do každého. Můžete si tak sestavit svůj originální magnetkový obraz z navštívených míst. Jak ho poskládáte, je čistě na vás. Vznikne vám neotřelá dekorace, kterou můžete dle libovůle obměňovat a rozšiřovat o nové dílky skládačky.

I s projektem Sestav si svůj svět se pojí motivační soutěž. Za kódy můžete získat bonusové magnetky a také hodnotné ceny. Celou soutěžní a poznávací hru zaštiťuje Národní památkový ústav, na jeho objektech proto také magnetky za 30 Kč hledejte

.

Pamětní medaile a mince

Na mnohých turistických destinacích dnes najdete různé automaty, kde si můžete nechat za pár drobných korun vyrazit svou originální pamětní medaili či chcete-li minci jako památku na navštívené místo. Třeba v pražské zoo najdete automatů hned šest. V každém dva motivy, takže dohromady si tady můžete nasbírat až 12 odlišných kousků.

Mnohé památky ale mají své specifické medaile a mince, které zakoupíte přímo v jejich pokladnách či prodejnách se suvenýry. Oproti automatu to má jednu výhodu – máte jistotu, že svůj suvenýr opravdu dostanete. Naopak se ale ztrácí kouzlo a nadšení z toho, že jste si minci sami „vyrazili".

I do této sféry už „fušují" od Turistických známek. Vydávají kovové medaile, tzv. stampky, jejichž sběrem se můžete zapojit do hry o poklad.

Sběratelské zvonečky a náprstky

Snad na každém turistickém místě jsou dnes již k dostání různé zvonečky a náprstky s motivem nějaké památky či města. Pokud nechcete být tuctovým turistou-sběratelem, sázka na zvonečky, náprstky a další podobné výrobky se rozhodně vyplatí. Můžete sbírat zvonky podobné svým designem nebo prostě všechny, které se vám líbí či se namanou. Můžete sbírat jen keramické, porcelánové či naopak zvonky a náprstky z netradičních materiálů.

Štítky na hole/odznaky

Evergreenem v nabídce suvenýrových obchodů jsou turistické odznaky neboli štítky na hole. Existuje jich velké množství, a tak do této kategorie zabrousili výrobci turistických známek. Podobně jako jejich kovovým medailím se i štítkům říká stampky a je možné s nimi soutěžit o poklad.

V prodejnách památečních předmětů ovšem naleznete i jiné štítky a odznáčky. Stampky poznáte tak, že jsou kulaté, ostatní štítky mívají formu erbu, respektive štítu s hrotem (viz obrázek), najdete ale i různé obdélníkové štítky a další tvary.

Cykloznámky

Kdo raději podniká výlety na kole, ocení projekt cykloznámek. Jedná se o oboustrannou plaketu s fotografií výletního místa a informacemi o dostupných cyklotrasách a GPS souřadnicích.

Součástí cykloznámky je i samolepka, kterou si můžete nalepit do cestovatelského deníku či třeba na rám kola. Samolepka je trvanlivá, takže se po pár kilometrech nezničí.