Přesně před půlstoletím (29. srpna 1966) v půl desáté vyběhla na pódium sanfranciského stadionu Candlestick Park nejslavnější hudební skupina všech dob – The Beatles. Jen málokdo tehdy tušil, že je to jejich poslední oficiální vystoupení a definitivní tečka za koncertní historií.

Nicméně konec skupiny jako takové přišel až o několik let později v roce 1970. Mezitím The Beatles stihli natočit legendární alba jako Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (The White Album 1968), Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969) a Let It Be (1970).

Únava z fanoušků a cest

Důvodů pro konec živých koncertů bylo několik. Jeden z nich byl neustálý jekot – především dámské části publika. „Jekot fanynek byl místy tak silný, že jste vůbec neslyšeli hudbu," vzpomínají některří pamětníci. Právě proto se rozhodli „Brouci" zaměřit jen na studiové nahrávky. Dalšími důvody pak byly únavné cestování i omezené zvukové možnosti tehdejších koncertních pódií.

Jekot fanynek byl místy tak silný, že jste vůbec neslyšeli hudbu.

Především John Lennon byl podle historických pramenů jedním z hlavních odpůrců pokračování v koncertech. A bubeník Ringo Starr později zavzpomínal, že si nebyl stoprocentně jistý, ale viselo to ve vzduchu.

Naživo však už nevystoupili, pokud tedy napočítáme spontánní vystoupení na střeše jejich domovského londýnského studia Abbey Road v lednu 1969.

VIDEO: Spontánní koncert The Beatles na střeše studia Abbey Road

Zdroj: Youtube

Zdroj: youtube.com

Poslední oficiální koncert před 50 lety vidělo asi 25 000 fanoušků. Lístky tehdy stály 4,50 až 6,50 dolaru a než Beatles nastoupili na pódium, publikum bavili předskokani The Remains, Bobby Hebb, The Cyrkle a The Ronettes. Samotní Beatles za koncert inkasovali 90 tisíc dolarů.

90 tis. USD

činil honorář The Beatles za jejich poslední oficiální koncert v San Francisku 29. srpna 1966.

Vybrané zajímavosti o The Beatles

  • Skupina prodala na celém světě více než 600 milionů svých alb. Celkem má na svém kontě podle webu Statistic Brain 2,3 miliardy prodaných desek včetně singlů.
  • Nejlepší alba: Když renomovaný hudební časopis Rolling Stone v roce 2003 sestavil žebříček nejlepších alb v dějinách populární hudby, Beatles se do první desítky dostali celkem čtyřikrát, včetně 1. místa za Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dalšími úspěšnými alby jsou Revolver (3.), Rubber Soul (5.) a The White Album (10.).
  • Nejvíce písní v žebříčku Billboard Hot 100 – dlouhou dobu drželi Beatles rekord se 14 písněmi najednou v žebříčku. Až loni jejich rekord nejprve vyrovnal zpěvák Drake a později ho překonal se 17 písněmi Justin Bieber.
  • Celkem 59 týdnů pobývala na čele žebříčku Billboard Hot 100 některá z písní Beatles, což je zatím nejvíce u skupin. Jinak brouky překonala Mariah Carey, která vede se 79 týdny na čele, a letos beatlesovský počet překonala Rihanna.
  • Až od roku 2010 byly skladby The Beatles k dispozici v digitální podobě, kdy se poprvé objevily na iTunes.
  • Do nabídky streamovacích služeb, jako jsou Spotify, Apple Music a další, se dostaly skladby Beatles teprve loni o Vánocích, poprvé na Štědrý den. A okamžitě o ně byl rekordní zájem – za první dva dny zaznamenaly služby přes 50 milionů přehrání. Nejvíce stažení měla píseň Come Together a Let It Be.
  • Kytara Johna Lennona Gibson J-160E byla loni vydražena za rekordní částku 2,41 milionu dolarů. Nicméně z hlediska nejvýše vydražených kytar je na druhém místě za bílým modelem Fender Stratocaster, podepsaný 19 muzikanty včetně Keitha Richardse, Erica Claptona, Paula McCartneyho, Jeffa Becka, Briana Maye, Jimmyho Page, Bryana Adamse, Stinga nebo Davida Gilmoura. Fender byl na charitativní aukci Reach Out To Asia v Kataru v roce 2005 prodán za rekordních 2,7 milionu dolarů a výtěžek byl věnován na konto rodin obětí ničivé vlny tsunami.