Mnozí lidé z výše uvedených kategorií mají šifrovací telefony. A odmítají komunikovat jinak než přes zašifrované aplikace – to v případě, pokud jste natolik nezodpovědní, že vlastníte něco tak lehce hacknutelného jako třeba iPhone.

A tak kvůli všem Martinům, Tomášům, Michalům, Jaroslavům, Alešům a dalším mám dnes na mobilu nejenom pěkný binec, ale také pěknou řádku – prý nedešifrovatelných – appek pro komunikaci. WeChat. Telegram. Viber. WhatsApp. Skype. Threema. Slack...

Jak psát SMS a telefonovat v utajení

Obliba chatovacích služeb ve světě obecně exponenciálně roste. Mnohé z nich jsou zdarma a představují super alternativu k předraženým službám operátorů. Z řady z nich se vyvinuly přímo sociální platformy. A kromě různých vychytávek můžete přes některé i třeba platit účty, přečíst si novinové zprávy nebo prostřednictvím webkamer zkontrolovat stav dopravy.

Server Statista nedávno zveřejnil zajímavý graf, který ukazuje, kolik lidí ve světě měsíčně používá tu kterou chatovací aplikaci. Tipli byste si, co je na prvním místě? WhatsApp, který každý měsíc aktivně používá zhruba miliarda lidí po celém světě:

Chcete psát esemesky a telefonovat, aniž by vás někdo odposlouchával a šmíroval? Týdeník Dotyk pro vás sestavil žebříček 10 aplikací na posílání zpráv (tzv. instant messaging), které chrání komunikaci šifrováním. Ale... Co lidé vnímají jako benefit, je trnem v oku tajných služeb a policistů. Ti varují, že za virtuální zdí jsou v bezpečí rovněž teroristé a zločinci. A volají po omezení těchto služeb. To by ale mohlo vést až ke kolapsu internetu, píše Lukáš Rozmajzl v textu s názvem Jak psát SMS a telefonovat v utajení.

S tématem souvisejí i další texty z aktuálního vydání týdeníku Dotyk.

Hackeři mohou rozlousknout i zašifrované zprávy ve vašem mobilním telefonu. Pokud je ale zpráva „zakódovaná" složitějším algoritmem, s dnešní technikou ji není možné dešifrovat. Alespoň to tvrdí bezpečnostní expert firmy AVAST v rozhovoru s názvem Tajemství šifry, kterou používal už Julius Caesar.

Kterou aplikaci používáte k interní komunikaci ve svém zaměstnání vy? Máte některou přímo zakázanou? Co je povoleno používat třeba v ČEZ, Škodě Auto nebo Seznamu? A co u policie nebo v armádě? To zajímalo i nás v týdeníku Dotyk. Proto jsme oslovili několik politiků, manažerů nebo policistů a výsledkem je text Jak šifrují telefony politici, firmy a úřady.

Prokleté mýto

Aktuální vydání Dotyku má pro vás i tentokrát několik menších kauz.

Ta první se týká opět mýta. Společnost, které je kladeno za vinu, že před deseti lety napomohla ke zmanipulování prvního mýtného tendru ve prospěch rakouské firmy Kapsch, má teď největší šanci radit ministerstvu dopravy, kdo Rakušany nahradí. Poradenskou zakázku v hodnotě zhruba 30 milionů korun totiž s největší pravděpodobností získá opět firma Deloitte Advisory. Tomu se říká paradox. Více už v textu Jirky Pšeničky Zakázku na mýtného poradce asi získá firma Deloitte. Ta, co má máslo na hlavě.

Čeští prezidenti a Putinův přítel

Jirka Pšenička je i autorem dalšího článku. Každý rok se na řeckém Rhodu koná ekonomická konference, kterou pořádá Putinův blízký přítel Vladimir Jakunin. A jak se zdá, Česká republika má v Putinově Rusku opravdu skvělé renomé. Letos se této konference účastní pouze dvě hlavy státu. Shodou okolností se jedná o dva české prezidenty – Miloše Zemana a Václava Klause. Žádná jiná země mezi pozvanými hlavními řečníky tak silné zastoupení nemá. Více už v textu Hlavní hvězdy konference Putinova přítele? Prezidenti Zeman a Klaus.

Mimochodem, k tomu mám ještě jednu zajímavost, která naznačuje, jaká média mají s Hradem velmi nadstandardní vztahy.

Jirka se před časem zaregistroval přímo na stránkách zmiňovaného fóra. V úterý 9. srpna přesně ve 13:32 mu přišla informace o programu konference, kde byli jako přednášející potvrzeni oba naši prezidenti – Miloš Zeman a Václav Klaus.
Ve 14:09 odeslal dotazy mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.
Ve 14:18 mu mluvčí odpověděl.
Ve 14:54 vyšla na serveru Parlamentní listy zpráva označená jako Víme první, která se zabývá tímtéž, a obsahuje Ovčáčkovy citace, naprosto totožné s těmi, které předtím Jirkovi Pšeničkovi na jeho konkrétně položený dotaz poslal.

Na následný dotaz, zda jde o podivnou náhodu, či zda se jedná o běžnou součinnost Hradu a Parlamentních listů, již mluvčí nezareagoval.

Skandál na pozemkovém úřadě

Česká policie má na stole případ à la Vitásková–Vesecká, tedy končící tandem na Energetickém regulačním úřadu. Státní tajemník ministra zemědělství Mariana Jurečky, lidovec Jiří Bakalík, měl totiž protiprávně jmenovat šéfkou Státního pozemkového úřadu Svatavu Maradovou. Důvod? Nesplnila prý podmínku potřebné čtyřleté praxe ve správním úřadu. Bude-li se při vyšetřování obou kauz měřit stejným metrem, mohou za dosazení Maradové do funkce hrozit nedozírné škody. O tom už píše Táňa Králová v textu Kauza Vitásková–Vesecká jako přes kopírák. Tentokrát se týká zemědělství.

Muž, který obhájil Kreuzigera. Sáblíkovou ale do Ria neprotlačil

A na závěr doporučím minimálně ještě tři texty – jako stvořené na víkendové čtení.

Jednak vám přinášíme rozhovor s Janem Šťovíčkem. Jde o právníka, který zastupoval rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a snažil se u sportovní arbitráže CAS prosadit, aby mohla nastoupit do olympijské časovky. To se nakonec nepodařilo. Proč byla chyba kolektivně odsoudit ruské olympioniky? A jak se sportovec lehce namočí do dopingové kauzy? O tom všem hovoří v interview Muž, který obhájil Kreuzigera. Sáblíkovou ale do Ria neprotlačil.

Uprostřed Mohavské pouště leží jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst na světě, které přitahuje miliony lidí a s nimi i peníze z celé planety. Město Las Vegas nabízí nablýskanou podívanou a prostředí nabité hazardem. Ročně sem zavítá přes 42 milionů turistů. V jeho centru se pak nachází ikonické kasino, které mnozí přirovnávají k duši celé Mekky hazardu. Caesar's Palace před pár dny oslavilo 50 let existence. Jeho příběh vám budeme vyprávět v textu Půlstoletí impéria hazardu.

A ještě jedna zajímavá zpráva na úplný konec. Herec Jiří Voskovec, od jehož úmrtí letos uplynulo 35 let, uvízl po své druhé emigraci na jedenáct měsíců na Ellis Islandu. Magazín Dotyk přináší jeho dosud nepublikované dopisy významným osobnostem. Prosí je, aby potvrdily, že je přesvědčením demokrat a jakákoliv udání, že sympatizuje s komunisty, jsou nesmyslná. Pojďte s námi prozkoumat Tajemství Jiřího Voskovce.