Celé vydání 36/2016

Nezapomeňte si stáhnout naši novou aplikaci. Najdete ji ve storech pod názvem Dotyk.

„Představte si sebe za 20 let, jaký bude váš odkaz? Chcete, aby si vás lidé pamatovali jako basketbalistu, nebo investora?" zeptal se Bryanta novinář ze CNBC.

„Investora," opáčil okamžitě známý sportovec.

Současně také nabídl radu všem dalším, kteří se chystají pověsit kariéru na hřebík a řeší, co dál dělat.

„Neměli byste si klást otázky typu Kde mohu generovat největší příjmy? Ta základní otázka by měla být: Jaká je moje vášeň? A když si na toto odpovíte, pak vše ostatní bude mít smysl."

Slavní v byznysu

Sportovců, kteří se po ukončení kariéry vrhají do byznysu, je čím dál více. A my vám je představíme v našem hlavním tématu.
Zaměříme se na české reprezentanty a prozradíme vám, kdo z nich vlastní třeba solární elektrárnu nebo investuje do drahých kovů. To vše v textu s názvem Kam investují hvězdy českého sportu.

Bývalí sportovci mají nejlepší předpoklady stát se skvělými byznysmeny. Myslí si to alespoň britský miliardář Richard Branson. Dal dohromady 10 důvodů, proč jsou sportovci skvělými byznysmeny a my se s vámi o ně podělíme.

A mimochodem, výše zmiňovaný Kobe Bryant není jedinou slavnou tváří, kterou uhranulo Silicon Valley. Víte, do kterých technologických gigantů vložili peníze třeba zpěvák Bono Vox, Justin Timberlake nebo herci Leonardo DiCaprio či Ashton Kutcher? Ne?
V tom případě si musíte dát článek s názvem Bono, Madonna, Bieber... Silicon Valley je sexy i pro celebrity. Musím uznat, že celebritní investoři měli často čich na dost dobré firmy. Jen namátkou: Spotify, Airbnb, Uber, MySpace, Dropbox, Facebook...

Miliardář z Vítkovic

Nadšený sběratel obrazů, fanoušek Miloše Zemana a ostravský patriot, který probral k životu opuštěný průmyslový areál Dolních Vítkovic.

Tím vším je Jan Světlík. Většinový vlastník holdingu Vítkovice a také jedna z nejsvéráznějších postav českého byznysu čelí problémům. Dvě firmy z jeho skupiny jsou totiž v bankrotu. O osudu jeho strojírenského impéria rozhodnou nejbližší měsíce. My vám celý příběh osvětlíme v textu Nejistá sezona vítkovického magnáta Jana Světlíka.

Země Čingischána v chaosu

Kdyby se vás někdo zeptal, co se vám vybaví v souvislosti s Mongolskem, co byste dali dohromady? Liduprázdná step, kočovní pastevci nebo bílé jurty? Málokdo ale ví, že tato země skrývá pod zemí ohromné zásoby nerostného bohatství. Podle některých odhadů takto pod zemí „spí" majetek v hodnotě až několika bilionů dolarů.

Navzdory tomu se však země dobyvatele Čingischána nachází v totálním ekonomickém zmaru. Druhý největší vnitrozemský stát světa totiž leží ve stínu dvou velmocí – Ruska a Číny – a doplácí na jejich hospodářskou situaci. Více v reportáží Proč se Čingischánova země utápí v ekonomickém chaosu.

Enfant terrible opery

Tento týden začíná v Praze festival vážné hudby Dvořákova Praha. Jednou z jeho hlavních hvězd bude i jeden z nejznámějších českých tenoristů Pavel Černoch.

Ke kariéře špičkového zpěváka se dostával vlastně dost oklikou. Nepocházel z umělecké rodiny. Na JAMU mu nejprve doporučili věnovat se něčemu jinému, protože je problematický. A tak se vrhl na byznys s farmaceutickými firmami. Dnes je z něj jeden z nejvýznamnějších českých operních pěvců, který vystupuje třeba v opeře v Berlíně, Paříži, Petrohradu nebo v milánské La Scale.

Seznamte se s Pavlem Černochem, enfant terrible české opery.

Tragická výročí, která stojí za to slavit

Před 490 lety zahynul v bitvě s Turky u jihomaďarského městečka Moháč český a uherský král Ludvík Jagellonský. Datum, které otevřelo Habsburkům cestu na český trůn, bývá považováno za tragický moment národa. Jenže...

Po slabém slovanském panovníkovi začal našim zemím konečně vládnout tradiční západoevropský a především kompetentní panovnický rod. Takže co je na tom vlastně tak tragického, že ano?

Mimochodem, podobné je to s mnoha jinými „černými" daty české historie. A my některá z nich demýtizujeme v textu Moháč aneb Tragická výročí, která můžeme i slavit.

Tiráž

DOTYK, týdeník,
36. číslo, 1. 9. 2016,
Praha, ev. č. MK ČR E 21111
ISSN 1805-9465

Vydavatel:
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s.
U Trezorky 921/2, Jinonice
158 00 Praha 5
IČ: 01440578

Ředitelka redakcí a šéfredaktorka:
Eva Hanáková

Redakce:
Naďa Kubalíková, editorka
Jiří Pšenička, šéfreportér
Martin Mařík, redaktor/reportér
Jan Štětka, redaktor/reportér
Táňa Králová, redaktorka/reportérka
Lukáš Rozmajzl, redaktor
Jan Řápek, Jana Ada Kubíčková/elévové
Jan Rasch, fotograf
Miloslav Budka, korektor

Titulní strana:
Riana Šťáhlavská

Inzerce:
Blahoslav Fořt
Jana Bouberlová (grafika)

IT:
Michal Popelka, Chief Digital Officer

Neoznačené fotografie:
Profimedia, Shutterstock

Kontakt:
mail@tabletmedia.cz
inzerce@tabletmedia.cz
jmeno.prijmeni@tabletmedia.cz
telefon: + 420 731 190 223
web: www.dotyk.cz

Eva Hanáková: @HanakovaEva

Autorská práva vykonává vydavatel, jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli (mechanickým či elektronickým) způsobem i v jiném než českém jazyce je bez písemného svolení vydavatele zakázáno.

Ke stažení je zdarma v App Store a v Google Play.