Celé vydání 37/2016

Nezapomeňte si stáhnout naši novou aplikaci. Najdete ji ve storech pod názvem Dotyk.

Ten den před 15 lety jsem skládala státnice na VŠE. Brzy po poledni mě čekala ještě obhajoba diplomky. A pak už jsem jela přímo do redakce Hospodářských novin na Letné, kde jsem pracovala jako redaktorka.

Až na ty státnice a plánovanou večerní „pařbu" s kolegy to měl vlastně být den jako každý jiný.

O dnech, které si zapamatujete

Dnes už nedám dohromady otázky, které jsem si u státnic vytáhla, ani části, z nichž se zkouška skládala, aniž bych se koukla do indexu.
Vím ale, že bylo úterý. Úterý 11. září 2001.

Když jsem kolem čtvrté odpoledne dorazila do „Hospodářek", na chodbách (ani v oblíbených kuřárnách) nebyl ani noha. Všichni novináři se těsnali v pár místnostech, kde byly televize (v té době neexistoval ani Facebook ani Twitter, webové stránky médií zely bílými prostory, aktualizovaly se nepravidelně a internet šlapal extrémně pomalu).

Nikdo nemluvil. Všichni jen vytřeštěně zírali na ten obraz zkázy a v duchu řešili, zda jsme právě svědky rozpoutání něčeho jako 3. světová válka...

15 let poté...

15 let poté... To je ústřední téma, kterému se věnujeme v těchto dnech v Dotyku. A to z několika úhlů pohledu.

Po útocích z 11. září se vydávají nemalé prostředky na boj s terorem a přijímají se nová a nová opatření, která sice mají posílit naši bezpečnost, ale v konečném důsledku také oklešťují naši svobodu.

Je dnes svět bezpečnější, než tomu bylo před 15 lety? Přesně na to odpovídá expert na terorismus Andor Šándor v textu Svět po 11. září není bezpečnější. Naopak. Mimo to jsme připravili zajímavou časovou osu, kde si rok po roce připomeneme Největší útoky islamistů za posledních 15 let.

Tipnete si, kolik už nás od roku 2001 stála válka s terorem? Jen pro zajímavost – když vezmeme USA, pak se tato částka šplhá k 1,65 bilionu USD. Pro srovnání, vojna ve Vietnamu vyšla americké daňové poplatníky na 686 miliard USD. Více v textu Kolik stojí boj s terorem.

Zajímavý úhel pohledu nabízí ve svém textu Honza Beránek. Jak by vypadalo 11. září dnes? „Zásluhou služeb, jako je Periscope, bychom mohli všechno sledovat v přímém přenosu včetně záběrů zevnitř samotných dvojčat. Pozice lidí by prozradily jejich mobilní telefony. Poslední slova úředníků v hořících železobetonových monstrech by padala nejspíš přes Twitter nebo WhatsApp a fotky by mohla média přebírat rovnou z Instagramu nebo Facebooku..." píše v článku Pád dvojčat totálně převrátil svět internetu.

A na závěr poslední text spojený s 11. zářím. Tehdy se každý dozvěděl, kdo je to al-Káida a Usáma bin Ládin. Které jsou ale nejznámější teroristické organizace dneška? V kterých oblastech působí? A kde berou na svoji brutální činnost peníze? To už si přečtete v textu Superliga teroristů.

Noční můra hejtmana Haška

A co dalšího najdete v Dotyku?

Vděčnou kauzou letní okurkové sezony 2016 se stalo odhalení falešné mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška.
Za jménem Lucie Proutníková, kterou – jak se ukázalo – nikdo nikdy neviděl ani neznal, byť byla podepisovaná pod zprávami zasílanými redakcím, se ve skutečnosti skrývala lobbistka Jana Mrencová.

My vám nabízíme její profil: Jana Mrencová, noční můra hejtmana Haška.

Jak se čaruje ve státní sféře

Táňa Králová ve svém článku zase rozebírá, že hra s čísly v resortu Andreje Babiše nabírá továrních rozměrů. Nedaří se dohánět daňové dlužníky? Desítky miliard na nedoplatcích se jednoduše umažou.

Finanční úřady dostaly pokyn k jejich masivnímu odpisu. Účetní trik možná poslouží k budování Babišova pozitivního mediálního obrazu, peníze ale do rozpočtu nepřinese. Více v textu Jak se čaruje na financích.

Jirka Pšenička se pro změnu zaměřil na resort, který vede Dan Ťok. Jeho ministerstvo dopravy totiž uzavřelo s rakouskou firmou Kapsch velmi nestandardní obchod. Nákup palubních jednotek pro kamiony se odehrává ve stylu povídek Šimka a Grossmanna a jejich slavného „Nechci slevu zadarmo". O tom už se píše v článku Ťokův úřad nakoupí od firmy Kapsch čtvrt milionu předražených „krabiček".

Italské tragédie

A podíváme se i do Itálie. Na velké otřesy všeho druhu je Itálie zvyklá: táhnoucí se ozvěny finanční krize, již deset let stagnující ekonomika, ostudně vysoká nezaměstnanost mladých a masivní odliv nejlepších mozků a kapacit do zahraničí. O mafii a politické korupci ani nemluvě. Tentokrát Itálií otřáslo zemětřesení. Jeho oběti z velké části padají na vrub nezodpovědnosti a šlendriánu místních orgánů, píše novinář Andreas Pieralli v textu Zemětřesení ve střední Itálii: kronika ohlášené tragédie.

Boj o Bílý dům

Již za dva měsíce dojde ve Spojených státech k nejočekávanějšímu volebnímu souboji letošního roku. V sázce nebude nic menšího než pozice prezidenta supervelmoci číslo jedna a křeslo v Bílém domě. Souboj Trumpa a Clintonové lze bez nadsázky označit za nejvyhrocenější volební klání, jaké v posledních desetiletích USA zažily. Popularita obou kandidátů je přitom mezi voliči velmi nízká. Jak moc se manipuluje s čísly týkajícími se volebních preferencí? O tom už v textu Boj o Bílý dům: Jsou průzkumy součástí kampaně?

Tiráž

DOTYK, týdeník,
36. číslo, 1. 9. 2016,
Praha, ev. č. MK ČR E 21111
ISSN 1805-9465

Vydavatel:
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s.
U Trezorky 921/2, Jinonice
158 00 Praha 5
IČ: 01440578

Ředitelka redakcí a šéfredaktorka:
Eva Hanáková

Redakce:
Naďa Kubalíková, editorka
Jiří Pšenička, šéfreportér
Martin Mařík, redaktor/reportér
Jan Štětka, redaktor/reportér
Táňa Králová, redaktorka/reportérka
Lukáš Rozmajzl, redaktor
Jan Řápek, Jana Ada Kubíčková/elévové
Jan Rasch, fotograf
Miloslav Budka, korektor

Titulní strana:
Riana Šťáhlavská

Inzerce:
Blahoslav Fořt
Jana Bouberlová (grafika)

IT:
Michal Popelka, Chief Digital Officer

Neoznačené fotografie:
Profimedia, Shutterstock

Kontakt:
mail@tabletmedia.cz
inzerce@tabletmedia.cz
jmeno.prijmeni@tabletmedia.cz
telefon: + 420 731 190 223
web: www.dotyk.cz

Eva Hanáková: @HanakovaEva

Autorská práva vykonává vydavatel, jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli (mechanickým či elektronickým) způsobem i v jiném než českém jazyce je bez písemného svolení vydavatele zakázáno.

Ke stažení je zdarma v App Store a v Google Play.