Celé vydání 38/2016

Nezapomeňte si stáhnout naši novou aplikaci. Najdete ji ve storech pod názvem Dotyk.

Spousta z nich tvrdila, že se jim to nevyplatí, protože náklady na jeho pořízení by totiž převýšily to, co vydělají. Že budou existovat nějaké výjimky, tuší jen mlhavě.

Mimochodem to, že v zákoně o elektronické evidenci tržeb existuje řada nejasností, řeší třeba i daňoví poradci s tím, že budou mít mnohdy problém podnikatelům pomoct. „On-line pokladny jsou zbytečné, stačilo by, aby finanční správa lépe fungovala," uvádí jeden z nich v komentáři Už chybí jen kamery na našich hlavách, abychom nekradli.

EET je hlavním tématem aktuálního vydání magazínu Dotyk. Proč? Andrej Babiš se v čele armády berních úředníků honí za daněmi a podnikatele přitom svléká do naha. Vrcholem striptýzu má být právě elektronická evidence tržeb (EET). Sám se ale odhalovat nehodlá.

Když přijde na to, kolik bude systém on-line pokladen daňové poplatníky stát a co všechno přidělení lukrativní zakázky firmě IBM předcházelo, je Babišův resort skoupý na slovo.

Magazín Dotyk přitom disponuje informacemi, které dokazují, že resort financí při přípravě systému EET nakonec rezignoval na všechny zásady transparentnosti a férovosti, s nimiž Andrej Babiš do vysoké politiky vstupoval. Důsledkem je, že vše nakonec bude patrně výrazně dražší, než být mohlo. O kolik? Dozvíte se v textu EET: Babišův neprůhledný systém na vymáhání daní.

V něm vám též odhalíme, kterak firma IBM u Babiše ke štěstí přišla, když bez výběrového řízení dostala super kontrakt na provozování systému EET. Prozradíme totiž dosud neznámé informace o pozadí tohoto (ne)tendru.

Jak se vlastně rodil systém pro elektronickou evidenci tržeb, který na vlastní kůži nejprve otestují hospodští a hoteliéři? Všechno nakonec bylo jinak, než jaký byl původní záměr. Zakázka na pořízení technického vybavení nejprve podléhala nejpřísnějšímu utajení, posléze se bez něj v klidu obešla. O tom už píšeme v článku s názvem Názorové přemety aneb Jak vznikal systém EET.

Kdo může za solární lavinu

Dotování obnovitelných zdrojů je třeba zastavit, prohlásil v pondělí prezident Miloš Zeman. Nepodepíšu podporu těm obnovitelným zdrojům, které nezískají notifikaci od Evropské komise, vyhrožuje šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.
Jenže takto aktivní měli být politici o sedm let dříve. Tehdy totiž promarnili poslední šanci neřízený solární boom zastavit. Proč to neudělali? Proč nyní musíme na obnovitelné zdroje doplácet desítky miliard korun ročně? A kdo jsou pravděpodobní vinící? To už se dozvíte v analýze Davida Tramby Politici mohli solární boom zastavit. Teď je ale už pozdě.

Faktem totiž je, že se jedná se o dosud nejdražší selhání českých politiků. Daňové poplatníky vyšlo na 300 miliard korun...

Rozhovory, které si musíte přečíst

Byl jedním z nejvýznamnějších českých sociologů. Působil na Masarykově univerzitě v Brně, kde založil Fakultu sociálních studií a stal se jejím prvním děkanem. Přednášel tu až do své smrti. Profesor Ivo Možný. Zemřel v sobotu 10. září 2016. Magazín Dotyk vám přináší profilový rozhovor, který s ním před lety vedl náš spolupracovník Karel Hvížďala. Práh rezignace je v Čechách nastaven moc nízko, říkal sociolog Ivo Možný.

Další rozhovor je rovněž extrémně zajímavý.

Jeden z našich nejvýznamnějších spisovatelů (a s pýchou přiznávám, že i autorů magazínu Dotyk) Ivan Klíma v těchto dnech oslavil 85. narozeniny.

Jeho díla jsou populární po celém světě. Před pár lety jel dokonce na velké turné po USA, kde prezentoval svoji knihu Moje šílené století (vřele doporučuji k přečtení!). V ní popisuje třeba i to, jak jako zázrakem vyvázl živý z koncentračního tábora Terezín.
My jsme se za Ivanem Klímou vydali a výsledkem je rozhovor o válce, míru, nedostatku příležitostí k projevu hrdinství či o jeho „úplně poslední knize", kterou lze přečíst během jediné jízdy v tramvaji. Tak se pozorně začtěte do textu, který nese titulek Když si narazíte nos, někam vás to posune.

Sto let tanku

Před sto lety – 15. září 1916 – byla v bitvě na řece Sommě v severní Francii poprvé nasazena nová zbraň – tanky. Splnily očekávání, protože hravě prolomily nepřátelskou linii, takže od té doby jsou tankové oddíly běžnou součástí armád světa.
Jen pro zajímavost: víte, jak vznikl název tank? Dělníkům, pracujícím na vývoji prvního tanku, bylo ve strachu z německé špionáže řečeno, že krabicové korby připomínající nádrže na vodu jsou opravdu vodní nádrže. Termín Watter Carrier (WC) ovšem vzbuzoval nežádoucí asociace, pojmy cisterna či reservoir byly zase dlouhé, a tak zvítězil praktický krátký název – tank...
I takové zajímavosti se dočtete ve článku Honzy Štětky Století s pancéřovou obludou.

Revoluce Apple se nekoná

Dělat revoluci je těžké i pro takovou firmu, jako je Apple. Zejména pokud svět očekává, že ji uděláte aspoň dvakrát ročně, nebo aspoň jednou. Apple před pár dny představil na své konferenci nový iPhone s pořadovým číslem 7. A opět jej označil za „nejlepší iPhone, který kdy byl vytvořen".

„Rok od roku to ale ve skutečnosti je čím dál tím dražší zařízení, které přestává více a více odpovídat reálné užitné hodnotě," píše IT expert Daniel Dočekal ve svém textu Revoluce Apple? Překvapení se nekoná, jen dohánění konkurence.

Co na to řeknete, milovníci Applu?

Tak hezké čtení přeji!

Tiráž

DOTYK, týdeník,
36. číslo, 1. 9. 2016,
Praha, ev. č. MK ČR E 21111
ISSN 1805-9465

Vydavatel:
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s.
U Trezorky 921/2, Jinonice
158 00 Praha 5
IČ: 01440578

Ředitelka redakcí a šéfredaktorka:
Eva Hanáková

Redakce:
Naďa Kubalíková, editorka
Jiří Pšenička, šéfreportér
Martin Mařík, redaktor/reportér
Jan Štětka, redaktor/reportér
Táňa Králová, redaktorka/reportérka
Lukáš Rozmajzl, redaktor
Jan Řápek, Jana Ada Kubíčková/elévové
Jan Rasch, fotograf
Miloslav Budka, korektor

Titulní strana:
Riana Šťáhlavská

Inzerce:
Blahoslav Fořt
Jana Bouberlová (grafika)

IT:
Michal Popelka, Chief Digital Officer

Neoznačené fotografie:
Profimedia, Shutterstock

Kontakt:
mail@tabletmedia.cz
inzerce@tabletmedia.cz
jmeno.prijmeni@tabletmedia.cz
telefon: + 420 731 190 223
web: www.dotyk.cz

Eva Hanáková: @HanakovaEva

Autorská práva vykonává vydavatel, jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli (mechanickým či elektronickým) způsobem i v jiném než českém jazyce je bez písemného svolení vydavatele zakázáno.

Ke stažení je zdarma v App Store a v Google Play.