Bez velkého zájmu mezinárodních společenství a médií se v Etiopii odehrává drama, které může mít velký vliv na situaci v celém regionu. Etiopie je důležitou zemí v nestabilním regionu Rohu Afriky.

Etiopská společnost dlouhodobě trpí přílišnou centralizací, byrokracií, stagnujícími platy, nedostatkem dobře placených zaměstnání, inflací a z toho pramenící socioekonomickou frustrací. Pověstnou poslední kapkou se stal plán vládnoucí strany EPRDF na územní rozšíření hlavního města Addis Abeby. Zabrala by však při něm okolní půdu. Následovaly masivní protesty, po kterých se vláda rozhodla od plánu ustoupit. Tím však odpor neskončil.

Do ulic vyšly statisíce lidí, na což vláda zareagovala střelbou do zpravidla mladých civilistů.

Do července tohoto roku si protesty vyžádaly přes 400 mrtvých. Zatím nejrozsáhlejší akce se odehrála 6. srpna. Do ulic vyšly statisíce lidí, na což vláda zareagovala střelbou do zpravidla mladých civilistů. Zprávy o počtu mrtvých se lišily, nicméně šly do mnoha desítek.
Překvapivé na celém průběhu těchto protivládních protestů je to, že mezinárodní společenství vesměs mlčí. Ambasáda Spojených států amerických sice odsoudila střelbu do davů, nicméně veškerá vyjádření zůstávají v rovině opatrnosti.

Etiopie je přitom jedním z největších příjemců rozvojové pomoci, a to i z České republiky. Zároveň je však důležitým spojencem západních zemí v boji proti terorismu a její angažovanost v Somálsku a Jižním Súdánu ocenil loni v červenci prezident Obama při historické návštěvě Addis Abeby.

Více se dočtete v článku Etiopie ve varu, který vyjde v týdeníku Dotyk večer ve čtvrtek 18. srpna.