Trmice jsou malé město poblíž Ústí na Labem se 2600 dospělými obyvateli. V jedné věci je jedinečná v celorepublikovém srovnání. Přes devět set z jejích obyvatel – tedy 35 procent – čelí exekuci. A ne jediné, nýbrž rovnou šesti na hlavu.

V regionu přitom nejde o výjimku. Celý okres Ústí na Labem skončil v nelichotivé tabulce, kolik procent lidí tíží exekuce, na druhém místě. Předstihl ho pouze Most.

Jak se ukazuje z Mapy exekucí, právě na severozápadě republiky žije nejvíce lidí, kteří nezvládají splácet dluhy. Proč právě tam?

Bez vzdělání do dluhů

„Je to celkovou socioekonomickou situací obyvatel, jejich nízkou vzdělaností," říká Daniel Hůle, expert na dluhové poradenství ze společnosti Člověk v tísni.

„V řadě regionů Ústeckého kraje se rodí více než třetina všech dětí matkám s nejvýše základním vzděláním," dodává Hůle.

V celé republice loni celkový počet exekucí opět vzrostl, a to na 4,68 milionu. Čelilo jim 843 tisíc lidí.

„Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent," přidává se Radek Hábl z Otevřené společnosti, která na Mapě exekucí spolupracovala. „Obezřetný musí být člověk i před některými inkasními agenturami, exekutory a mnohými oddlužovacími společnostmi."

Moudrá Vysočina

Kde je naopak situace v republice nejpříznivější?

Finančně nejvíce gramotní se zdají být lidé na Vysočině. V tamních okresech čelí exekucím jen kolem pěti procent obyvatel. Nadprůměrně příznivá je situace i na jižní Moravě, Pardubicku a Královéhradecku.

„V těchto regionech žijí vzdělanější lidé, v důsledku mají vyšší socioekonomický status. A také jde o konzervativnější regiony," uzavírá Daniel Hůle.