Nejen výročím mocnáře Františka Josefa I. žije nyní bývalá metropole habsburské monarchie. V proslulé vídeňské výstavní síni Albertina lze ještě po celé Vánoce, přesněji až do 8. ledna, zhlédnout pozoruhodnou expozici malířského směru zvaného pointilismus.

Pointilismus, za jehož „vynálezce" je označován hlavně Georges Seurat, stavěl doslova na tečce. Skvrnky různých barev pak vcelku na plátnech skládaly podivuhodný výsledný obraz. Přestože Georges Seurat zemřel už v 31 letech v roce 1891, jeho odkaz inspiroval řadu dalších umělců, na původní styl navazujících třeba i jen vzdáleně.

Na výstavě jsou k vidění jak díla „klasických" pointilistů – vedle Seurata především Paula Signaca či Thea van Rysselbergha, tak i obrazy dalších mistrů štětce v čele s Vincentem van Goghem nebo Henrim Matissem. Nechybí samozřejmě Pablo Picasso a v závěru expozice přicházejí i další fauvisté, kubisti a dokonce jeden ze zakladatelů abstraktního umění Piet Mondrian.

Albertinská expozice s názvem „Seurat, Signac, van Gogh. Cesty pointilismu" tak může být dobrým tipem na sváteční kulturní zážitek.