Celé vydání 32/2016

Nezapomeňte si stáhnout naši novou aplikaci. Najdete ji ve storech pod názvem Dotyk.

Když se psal rok 1960, bylo Alimu 18 let a studoval na střední škole. Ten rok se konala olympiáda v Římě, kam ještě jako amatér odjel. A vyhrál. Zlatou medaili v polotěžké váze. Po návratu do USA se z něj stal profesionální boxer.

„Abyste byli tím nejlepším šampionem, musíte věřit, že jím skutečně jste. A pokud nejste, tak to aspoň předstírejte," zněla další z jeho moudrých rad.

10 zajímavostí k olympiádě

Srpen 2016 bude ve znamení sportu. Přesněji řečeno ve znamení letních olympijských her v Brazílii. Tady je 10 nejzajímavějších faktů s nimi spojených:

  1. Letní olympiáda 2016 je vůbec první, kterou hostí některá ze zemí Jižní Ameriky. Soutěží se celkem na čtyřech místech v Riu de Janeiru (Copacabana, Barra, Deodoro, Maracanã).
  2. Město střeží cca 85 tisíc policistů a vojáků, což je největší „patrola", kterou kdy Brazílie dala dohromady na nějakou akci.
  3. Po 112, respektive 92, letech se na olympijské hry vracejí dva sporty: golf a ragby.
  4. Rio de Janeiro má portugalskou přezdívku „Cidade Maravilhosa", což v překladu znamená „Úžasné město". Vděčí za to zejména nekonečným plážím s bílým pískem.
  5. Na OH bude potřeba až 140 tisíc pracovních sil – z toho je 90 tisíc zaměstnanců a 50 tisíc dobrovolníků. Mimochodem, taxikáři z Ria poslední měsíce chodili zdarma na kurzy angličtiny.
  6. Účastnit se má na 10 500 atletů ze 206 zemí světa, kteří budou bojovat o celkem 306 medailí.
  7. Po dobu her se spotřebuje 11 milionů porcí jídla – servírovat se bude hlavně rýže a černé fazole s opékaným masem a také místní speciality, jako jsou tapioca, pao de queijo anebo acai.
  8. Sportovcům se rozdá na 450 tisíc kondomů, což je třikrát více než před čtyřmi lety v Londýně (zřejmě i kvůli viru zika). V přepočtu vychází 42 kusů na jednoho atleta. Olympiáda trvá 17 dní.
  9. Hlavním tahákem a hostem úvodního ceremoniálu má být topmodelka původem z Brazílie Gisele Bündchenová.
  10. Celkové náklady OH v Riu se mají vyšplhat na 12 miliard dolarů. Zhruba 40 procent z toho má jít z veřejných zdrojů. Někteří experti už nyní ale předpovídají, že by se celková částka mohla vyšplhat až na 20 miliard dolarů s tím, že hry jsou příliš drahá legrace pro země, které jsou na pokraji krachu. Pro zajímavost: zatím nejdražší – zimní olympijské hry v Soči – vyšly na 55 miliard dolarů.

Olympiáda je i ústředním tématem aktuálního vydání magazínu Dotyk. Jako vždy se na ně snažíme dívat trochu jiným úhlem pohledu a já věřím, že vás bude bavit.

Nemáte šampiony? Kupte si je z ciziny!

Od devadesátých let minulého století se na olympiádách začal objevovat takový zvláštní nešvar, který se pak naplno „rozjel" v roce 2008, když se konaly OH v Pekingu: nakupování talentovaných sportovců z jiných zemí výměnou za občanství. Když se konala olympiáda v Soči, podle průzkumu Pew Research Center už čtyři procenta sportovců reprezentovala jinou zemi, než ve které se narodila. Jak si lze koupit medailisty? To vám prozradí Martin Mařík v textu Nemáte šampiony? Kupte si je z ciziny!

Je to bezmála už čtvrt století, kdy získal zlato ve vodním slalomu na olympiádě v Barceloně. Snad ještě větší poprask ale vzbudilo, když své cenné kovy později prodal (a utržených 150 tisíc korun věnoval nadaci Drop In). Olympijský vítěz a lékař Lukáš Pollert je mužem svérázných názorů.
„Na olympiádu v mnoha sportovních odvětvích nejedou nejlepší sportovci na světě, není to kvalitní závod," vysvětluje v rozhovoru pro Dotyk. A také tvrdí, že věnovat se vrcholovému sportu ještě poté, co člověk překročí třicítku, je infantilní. Doporučuji přecíst celý rozhovor Duch olympiády je dnes duch byznysu, fakt stojí za to.

Stojí člověk tentokrát opravdu na hranici toho, co zvládá lidský organismus?

S olympiádou souvisí i text vědce Jaroslava Petra. Během londýnské olympiády padlo v osmi sportech celkem 32 světových rekordů. A to už přitom experti mnohokrát tvrdili, že sportovci dosáhli hranice lidských možností a další rekordy už nepadnou. Stojí člověk tentokrát opravdu na hranici toho, co zvládá lidský organismus? Kam se můžou tyto limity ještě posunout? A s pomocí čeho? To už v textu s názvem Jak porazit Bolta.

Že vás sport úplně nebere? Nevadí. Máme pro vás i jiné texty.

Femme fatale z Říma

Táňa Králová se dostala k aktuálním číslům, která se týkají používání nástroje, jenž si v poslední době oblíbila finanční správa v boji proti daňovým únikům. Jde o tzv. zajišťovací příkazy. Tomuto instrumentu se přezdívá daňový džihád, protože kromě podvodníků mnohdy likviduje i seriózní firmy. Jak? Dočtete se ve článku Jak popravit podnikatele. Daňový džihád nepolevuje.

Představíme vám také jednu výraznou političku současnosti. Je jí teprve 38 let, je právničkou se specializací na občanské právo. Svým vzhledem připomíná Penelope Cruzovou, což v její domovské zemi posedlé ženskou krásou jistě není na škodu. Řeč je o Virginii Raggiové – první ženě, která bude řídit Řím. Historie čtyřmilionového města přitom sahá téměř tři tisíce let zpátky. Více už v textu Virginia Raggiová: Nová tvář v čele Říma.

Další text se týká domácí komunální politiky. Propadlý posudek EIA zpozdí výstavbu obchvatu v Olbramovicích na Benešovsku. Má vést těsně kolem rekreačního areálu Farma Čapí hnízdo miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Jenže se stavět asi jen tak nezačne. Kdo za to podle místních může? A jakou roli v kauze hraje sám Babiš? Čtěte článek „Čapí obchvat" si počká další rok. Lidé viní i souseda Babiše.

A na odlehčení nabízím materiál, který pro nás připravil Karel Havlíček, prezident AMSP a šéf holdingu Sindat. Ten je totiž vášnivým milovníkem hudby. Nedávno navštívil jeden z největších koncertů letoška – Bruce Springsteena při jeho turné na římském závodišti Circus Maximus. Recenzi najdete v Dotyku pod názvem Hudební most Řím–Čerčany.

Tak hezké čtení!