Mnoho maďarských Židů již vyjádřilo své obavy, že kampaň je antisemitská, což vláda popírá. Nyní se však ke kritice přidal sám Soros. Zároveň poděkoval těm, kteří ve volném čase strhávají plakáty dolů

Nejnovější série plakátů - z nichž mnohé jsou ještě "vyzdobeny" antisemitskými graffiti - znázorňují šestaosmdesátiletého usmívajícího se Sorose vedle věty: "Nedovolte, aby se Soros smál naposled". Tento slogan je odkazem na tvrzení vlády, že filantrop pracuje na dovozu milionu přistěhovalců do EU.

Ve svém prohlášení maďarský rodák Soros uvedl: "Jsem znepokojen současným maďarským režimem, který používá antisemitské snímky jako součást své úmyslné dezinformační kampaně. Stejně tak jsem nadšen, že společně s nesčetnými spoluobčany se maďarské židovské společenství vyjádřilo proti kampani." V této souvislosti stojí za zmínku, že proti kampani protestovaly v Maďarsku zejména ty organizace, které žijí ze Sorosových peněz - za antisemitskou ji označila například právnička Lydia Gallová z mezinárodní neziskové organizace Human Rights Watch, jejímž je Soros hlavním sponzorem (jen v roce 2010 do ní vložil 100 milionů dolarů, organizace pracuje s rozpočtem 26 milionů dolarů ročně).

Soros od 80. let minulého století utratil na činnost nadací a občanských iniciativ a dále na provoz stipendií a univerzit po celém světě již 12 miliard dolarů. Deklarovaným cílem nadací a iniciativ má být snížení chudoby a zvýšení transparentnosti. Sorosovy univerzity pak vznikly zejména ve východní Evropě a v bývalém Sovětském svazu.

Finančník s maďarským původem se vymezuje zejména proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který údajně "vyhlásil válku liberalismu". Sorosem založená Středoevropská univerzita, která sídlí v Budapešti, se stala terčem vládní kampaně poté, co poslanci schválili návrh zákona, který by umožnil její uzavření. Ústav, jenž sponzoruje Sorosova nadace, je institucionálně nezávislý na maďarské vládě, což vládní garnituře maďarského premiéra Viktora Orbána vadí.

Ve svém sporu se Sorosem získala maďarská vláda spojence v osobě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který byl začátkem týdne v Maďarsku na oficiální návštěvě. V souvislosti s kampaní se vyjádřil, že ji "absolutně nevnímá jako antisemitskou, ale konstruktivně kritickou vůči Sorosovi".