Který český fotbalista má dnes největší tržní hodnotu? Podle specializovaného serveru Trasfermarket.com to jsou Petr Čech a Vladimír Darida. Server oběma odhaduje cenu 8,5 milionů liber. Na devátém místě se nachází Bořek Dočkal. Dlouhodobě jeden z nejlepších hráčů české ligy, který má zkušenosti v zahraničí, patří ke klíčovým hráčům Sparty a je nejlepším nahrávačem v Evropské lize. Jeho hodnota na fotbalovém trhu je necelé 3 miliony liber. V české lize není hodnotnější hráč.

Dočkal ale už v české lize nehraje. Stal se čerstvou posilou čínského týmu Che-nan Ťien-jie. A cena za Dočkala? Téměř 8 milionu liber, v přepočtu pražská Sparta inkasovala 234 milionů korun. Při vší úctě k Dočkalovým nezpochybnitelným kvalitám, se jedná o přemrštěnou částku. Ale takto už čínský fotbal funguje.

Dočkalův přestup je 15. největší v české fotbalové historii a dokonce 2. největší v historii české ligy. Luxusní podmínky čekají přímo i na samotného hráče. Vydělat by si měl až 80 milionů korun ročně. Stane se tak po Petru Čechovi druhým nejlépe placeným českým fotbalistou současnosti.

Fotbalová Sparta si první nabídku ještě dovolila odmítnout s tím, že by ji odchod klíčového hráče oslabil. Čínská strana se ale zachovala jako mafiánský kmotr Corleone a přišla s nabídkou, která se nedá odmítnout.

Čínská invaze

Dočkalův přestup do Číny je jen jakousi špičkou ledovce. Čína se v posledních letech snaží nalákat do své ligy velké hvězdy a tím si tak zvýšit úroveň i kredit. Letošní přestupové okno ale bylo pro čínský fotbal zlomovým prvkem. Zatímco ještě před pár lety Čína do svých řad lákala starší hvězdy na konci kariéry, letos zaútočila na hráče v nejlepších letech.

V roce 2012 do čínské Super Ligy zamířili hráči světového kalibru Didier Drogba a Nicolas Anelka. Oba bývalí spoluhráči z londýnské Chelsea by se v Evropě již neprosadili ve špičkových klubech a tak zamířili do čínské Šanghaje. Ta je nalákala na pohádkový plat. Bublina však praskla o pár měsíců později. Jak Drogba i Anelka se rádi rychle vrátili do Evropy.

„Číňané nákupem hvězd řeší svůj fotbalový deficit. Myslí si, že tím klub pozvednou. To může pomoct krátkodobě klubu, ale nikoli systému jako takovému," komentoval tehdy situaci pro Dotyk Václav Němeček, který na konci milénia působil v klubu Dalian Wanda.

Koneckonců ani Dočkal není prvním Čechem na Dálném východě. Před pár lety se na tamních trávnících představili například Marek Jarolím a Jan Rezek. Ani oni se ale v Číně pořádně neohřáli. Lákadlem pro hráče jsou především snadno vydělané peníze, což potvrzuje i Rezek. „V čínské lize si vydělám asi dva a půlkrát víc, než jsem měl na Kypru. Navíc se tady hraje za zajímavé bonusy," přiznal. Jarolím nakonec stihl odehrát v Číně čtyři zápasy, Rezek nastoupil čtrnáctkrát.

Bereme ty nejlepší

Letošní fotbalová zima byla z čínské strany velmi štědrá. Tamní fotbalové kluby během zimního přestupního investovaly do nových posil zhruba 388 miliónů eur a stanovily tím nový rekord. Transfermarkt.com také tvrdí, že tím kluby z ambiciózní soutěže překonaly své loňské maximum 345 miliónů eur. Tomu nedokázala konkurovat ani anglická Premier League, jejíž týmy často patří k nejbohatším a nebojí se utrácet. Letos na hráče vydaly 259 miliónů eur.

Nejdražším hráčem, jenž v zimě zamířil do Číny, byl pětadvacetiletý brazilský záložník Oscar, za něhož tým Šanghaj SIPG zaplatil 60 milionů eur. Oscar se přitom nachází v nejlepších fotbalových letech, a přestože letos v londýnské Chelsea nedostával dostatek prostoru, snadno by si našel angažmá v jiném prestižním evropském klubu.

Na Dálném východě si ovšem šikovný záložník vydělá přes 26 milionů dolarů ročně. Na světě se však pohybuje ještě jeden hráč s lepším platem. Pouze kousek od Oscara v dalším šanghajském klubu od zimy hraje Carlos Tevéz. Zkušený Argentinec by si podle zdrojů měl přijít až na dvacet milionů korun týdně. Přitom je mu třiatřicet, což znamená, že to nejlepší má za sebou.

Belgický záložník Axel Witsel z Petrohradu si mohl vybírat, do kterého špičkového klubu v létě přestoupí. I on se však ve svých 28 letech rozhodl zamířit do Číny. A jména, která se v posledním roce vydala stejnou cestou, nekončí. Hernanes z Juventusu, Gervinho z AS Řím, John Obi Mikel z Chelsea, Graziano Pellé ze Southamptonu, Ezequiel Lavezzi z PSG nebo Alexandre Pato z Villarrealu, Alex Teixeira ze Šachťaru Doněck, Hulk ze Zenitu Petrohrad nebo Jackson Martínez z Atlética Madrid.

Na druhou stranu, ne všichni se do Číny ženou. Například nizozemský záložník Bayernu Mnichov Arjen Robben také dostal nabídku. Patří stále mezi nejlepší hráče světa, ale odmítl. „Nerozumím hráčům, kteří jsou v nejlepším věku, a jdou hrát jen kvůli penězům. Vždyť je to potvrzení konce kariéry. Přestupy do Číny jsou šílenstvím", dodal Robben.

Čínská jedenáctka

Čína očividně doufá, že jí drahé příchody hráčů pomohou zvednout úroveň ligy a tím pádem se zvedne i celý čínský fotbal. Čínská vláda by ráda do 50 let vyhrála mistrovství světa, jenže k tomu má zatím proklatě daleko.

Když si čínští pohlaváři něco usmyslí, často se jim to podaří. Uspořádat megalomanské olympijské hry – není problém. Být na olympiádě nejlepší – hračka. Čína je jednou z největších zemí na světě. Disponuje více jak miliardou lidí, přesto najít jedenáct schopných fotbalistů by se mohlo jevit jako problém. Čína se na svátek světového fotbalu podívala jedinkrát ve své historii. To se psal rok 2002 a čínský výběr na turnaji nedokázal ani jednou vstřelit branku.

Sportem číslo jedna je v Čínské lidové republice jasně stolní tenis. Velmi oblíbený je také badminton nebo různá bojová umění. Na olympijských hrách Číňané jasně dominují gymnastice jak mezi muži, tak mezi ženami. V posledních letech se navíc prosadili mezi špičku i v celosvětově populárních sportech. Yao Ming byl až do konce své kariéry v roce 2011 nejvyšším mužem celé basketbalové NBA. Liu Siang je vítěz zlaté olympijské medaile v běhu na 110 metrů překážek a bývalý světový rekordman. Li Na je první asijskou vítězkou dvouhry na tenisovém grandslamu. Fotbal ale zaostává.

Přitom i fotbal, který je také v Asii nesmírně populární, je úspěšný v okolních zemích. Před dvěma lety se na brazilském šampionátu představily Japonsko a Jižní Korea. Čtyři roky předtím v Jihoafrické republice reprezentovala východní Asii i Severní Korea. Tyto země navíc dostávají své hráče do světových klubů. Japonsko má své významné reprezentanty v Šindži Kagawovi a Keisuke Hondovi, kteří oba hrají ve velkoklubech. Jižní Korea má svého nejznámějšího vyslance v Pak Či-Songovi, který s Manchesterem United dokonce vyhrál prestižní Ligu Mistrů.

Kam tedy bude čínský fotbal směřovat v budoucnosti? Čeští trenéři spíše, než investice do zahraničních hvězd radí podporovat mládež. „Vysílají vždy dva nebo tři kluky do světa, nejčastěji do evropských nebo jihoamerických týmů, aby se tam naučili základům, to je cesta správným směrem," hodnotil Němeček.

Podobného názoru je i Josef Jarabinský, který v sezóně 2007/2008 trénoval čínský klub Tianjin TEDA FC. „Čína je schopná do nároďáku hodně investovat, vzít je na dva měsíce na soustředění nebo do Evropy na turnaje, ale je potřeba investovat do širší základny," říká. Cesta na světový šampionát je však ještě strašně dlouhá. Do té doby bude Čína skupovat evropské hráče. Na druhou stranu, zázraky se dějí i ve fotbale.