Dnes již ikonický smartphone od Applu spatřil světlo světa v roce 2007. Ve stejné době se rozjela také soutěž iPhone Photography Awards, ačkoli první generace telefonů iPhone disponovala fotoaparátem s rozlišením pouhých dvou megapixelů.

Po devíti letech je mobil vybaven 12megapixelovým snímačem v zadní kameře a navíc mají uživatelé k dispozici i 5 megapixelů na přední straně nad displejem. Podobně se rozrostla i fotografická soutěž, do jejíhož posledního ročníku byly přihlášeny podle pořadatelů tisíce snímků z celkem 139 zemí světa. V regulích byla zároveň navýšena možnost zasílat fotky také z iPadů nebo iPodů Touch.

„Je úžasné, že se letos přihlásilo tak velké množství soutěžících z celého světa, kteří sdílejí své zážitky, spatřenou krásu i osobní vzpomínky," uvedl pořadatel iPhone Photography Awards Kenan Aktulun. V letošním devátém ročníku fotosoutěže bral pomyslné zlato a titul Fotograf roku čínský majitel iPhonu Siyuan Niu za svůj portrét muže a orla. Ostatně i při pohledu na další vítěze celkem 19 kategorií se na prvních místech velmi často objevují fotografové z Číny.

Fotograf roku podle iPhone Photography Awards 2016: Siyuan Niu (Čína)Autor: IPPAWARDS

FOTOGALERIE

Ve fotogalerii níže si prohlédnětě vítězné snímky iPhone Photography Awards 2016 ve všech 19 kategoriích. Mimochodem ty nejlepší fotky z loňského ročníku pak najdete ZDE.