Výdělky jaké nikdo neočekával, sály narvané lidmi a všeobecné povídání o tom údajně nejlepším filmu, který vznikl. Tak nějak přibližně vypadalo léto 1977 ve Spojených státech. Tehdy do kin vstoupily původní Hvězdné války. Film, jehož úspěch snad neočekávali ani samotní tvůrci. Snímek ale nakonec předčil všechna očekávání a oblíbili si jej jak kritici, tak především diváci.

Sága Star Wars ale kromě v té době finančně nejúspěšnějšího filmu přinesla i mnoho dalších věcí, jejichž význam se možná objevil až o něco později. Původní snímek vedl například ke vzniku velkého (nejen) filmového vesmíru, který se dodnes snaží spousta tvůrců napodobit. K tomu si ještě můžeme přičíst razantní vylepšení filmových triků, digitální animace nebo přelomovou práci s merchandisingem. To vše spustili Hvězdné války.

Americká nová vlna
V 60. a 70. letech se formovala nová generace mladých filmařů – Nový Hollywood. Spadají sem například Francis Ford Coppola, Brian de Palma, Martin Scorsese a Steven Spielberg. Jedním z nich byl i George Lucas. „Nastal zmatek a hodně filmařů mohlo točit filmy, co by normálně nemohli," hodnotil po letech situaci přímo Lucas.

To byla taky ideální doba na to, aby si mohl založit vlastní studio. Udělal tak a pojmenoval jej Lucasfilm ltd. Jako první film natočil film Americké grafity. Už při něm ale měl nápad na film odehrávající se ve vesmíru. Inspiraci hledal u seriálu Flash Gordon z třicátých let. Jenže vytvářet science fiction film se v té době téměř rovnalo jistému finančnímu neúspěchu.

Lucas svůj návrh na film pojmenovaný Hvězdné války přinesl do studií Universal a United Artists, ta jej ale odmítla. Nakonec se našel jeden zástupce studia 20th Century Fox, kterému se scénář zalíbil a Lucasovi důvěřoval. Studio finančně náročný projekt schválilo i díky dobře zvládnuté prezentaci, kdy měl Lucas původní scénář rozpracovaný na obrázkové storyboardy. Tím dal vedení představu, co mohou od snímku čekat.

Udělej si sám
Po uzavření smluv hledal Lucas tým, který mu pomůže s výrobou filmu. Protože tehdy kvůli nákladům a snaze o realističnost neexistovaly žádné trikové společnosti, a protože se mělo jednat o trikově náročnou (a nakonec revoluční) produkci, založil si Lucas další společnost, tentokrát na výrobu filmových triků. Nazval ji Industrial Light & Magic (ILM).

Z ILM se v průběhu let největší špička a průkopník v oboru filmových triků. Inženýři a programátoři z ILM stojí například za první kompletně animovanou postavou a dělali speciální efekty ve velkých filmech jako Jurský park, Terminátor, Propast, Star Trek nebo Avengers.
Kromě toho v ILM vznikla speciální divize Graphics Group. Tu od Lucase později koupil Steve Jobs a tak vzniklo animační studio Pixar. Dnes největší hráč na poli digitálně animovaných filmů.

Kromě digitálních efektů, ale Hvězdné války přinesly i dosti pečlivou práci filmových maskérů, kteří vymysleli masky pro několik vesmírných příšer. Lucas navíc velmi mistrně pracoval i se zvukem, kvůli kterému založil hned dvě významné společnosti Skywalker Sound a především THX. Samostatnou kolonkou je i filmová hudba, které se zhostil John Williams. Nejen hlavní hudební motiv je dodnes jednou z nejznámějších filmových melodií vůbec.

Nečekaný úspěch
Samotné natáčení filmu se neobešlo bez problémů. I herci si mysleli, že hrají v budoucím propadáku. O to větší bylo překvapení, když film zaslouženě uspěl. Snímek ale nejprve šel pouze do omezeného počtu kin a postupem času se mezi lidmi rozjelo povídání a všichni chtěli film vidět. „Nikdy jsem neviděl tak realistické triky. Navíc se mi líbil příběh i postavy. Byl jsem prostě ohromen," hodnotil film Steven Spielberg.

Hvězdné války byly ohromným úspěchem. Celkem v kinech vydělali 775 milionů dolarů a staly se tak v té době finančně nejúspěšnějším filmem všech dob. Tento primát jim vydržel až do roku 1982, kdy je překonal E.T.: Mimozemšťan Stevena Spielberga. „Všichni aplaudovali ve stoje. Nikdy jsem něco takového neviděl a už asi ani nezažiju," říká po premiéře Alan Ladd, právě ten člověk, který dal filmu zelenou ve studiu.

Star Wars navíc byly nominovány na deset Oscarů. Domu si tvůrci odnesli šest sošek za nejlepší efekty, zvuk, střih, výpravu, kostýmy a nejlepší hudbu V té době si už i hlavní tvůrce dokázal přiznat, že natočil hit.

Silné vyjednávání
Lucas si svůj první vesmírný příběh sám napsal, režíroval i film produkoval. Přesto za film dostal od studio pouze průměrnou výplatu. Peníze ho nezajímali, jediné co požadoval, bylo právo natočit pokračování. A také si ponechal práva na veškerý příslušný merchandising. V té době nikdo pořádně nevěděl, co to merchandising je. Studio tak s přiklepnutím práv nemělo žádný problém.

„Po získání licence jsem si řekl, budu moc dělat trička nebo plakáty. Budu moci film prodat, i kdyby studio nechtělo. Povedlo se mi získat všechno, co zbývalo a co studio nezajímalo," komentoval svůj tah Lucas.

Zdroj: Youtube

Právě podpůrný merchandising, tedy všechny licencované hračky, sběratelské figurky, oblečení nebo jiné zboží s logem se staly základem Lucasova impéria. Před Hvězdnými válkami nebylo zvykem zahrnovat maloobchody zbožím s filmovou tématikou. Bez něčeho podobného se dnešní blockbustery neobejdou. Když jde například do kin nový film společnosti Marvel, obchody po celém světě jsou plné komiksových hraček, hrníčků s hlavními postavami nebo speciálních triček.

Do merchandisingu se pak řadí například i knihy, komiksy nebo licencované videohry. I ty rozšiřovaly vesmír Hvězdných válek. Hlavní tvůrce na ně dohlíží skrz LucasArts. Příjmy z merchandisingu ale plní Lucasovu kapsu neustále už 40 let.

Pohádka se šťastným koncem
Tvůrce Hvězdných válek George Lucas je jakýmsi Stevem Jobsem filmového průmyslu. Jako režisér nepatří mezi světovou špičku, jako vizionář naopak nemá obdoby. George Lucas nevymyslel science-fiction filmy ani fantasy. Jen dal dohromady několik fungujících prvků a natočil film, který by sám chtěl vidět v dětství. Lidem se jeho vize líbila a chodili na ni jako diví.

Po úspěchu původního filmu bylo jasné, že přijde pokračování. V ten moment si Lucas řekl, že se postaví plně na své nohy. Aby si uchoval plnou autorskou moc, rozhodl se celý film financovat ze svého. Fox tak film pouze distribuoval a pokračování nazvané Impérium vrací úder se může pyšnit titulem nejdražšího nezávislého filmu.

Nezávislost ale něco stojí. Lucas u pokračování obětoval režii a soustředil se pouze na produkci filmu, shánění peněz a zařizování výroby. Stejně tak kvůli autorským záměrům musel vystoupit z režisérských odborů. Ty měli problém, že se jméno režiséra objevuje až na konci filmu. A když se později nepohodl se studiem Fox, mohl si dovolit nabídnout svůj další nápad studiu Paramount. Byl to příběh o archeologovi jménem Indiana Jones. A i z tohoto nápadu se stal hit.

Geroge Lucas si natočil svou pohádku, kterou si vysnil. A pak se k ní na přelomu milénia znovu vrátil. Poslední díl nové trilogie šel do kin v roce 2005 a zdálo se, že sága už je uzavřena.

Lucas ale svůj příběh uzavřel trochu jinak. V roce 2012 prodal celý Lucasfilm za více než čtyři miliardy dolarů společnosti Walta Disneyho. Ta se chopila výroby nových filmů, které v současnoti opět plní kina.