Bývalý člen elitních izraelských jednotek je velký muž, u kterého si ihned všimnete mnoha jizev a velkého úsměvu. Během rozhovoru mu zůstával na tváři, i když šla řeč o letech strávených v izraelské armádě nebo o službě pro nejvyšší státníky. Dnes už se ničemu takovému nevěnuje, ale bojuje pořád dál. Idan Abolnik totiž přišel s vlastním efektivním způsobem sebeobrany, nazvaným kalah.

Ani v rodném Izraeli jeho názorům nejprve nenaslouchali. Všichni tam totiž preferují jiný způsob obrany – krav magu, o níž Abolnik soudí, že je píše bojovým uměním. S trenéry krav magy se několikrát vsadil, že je porazí. A zatím pokaždé vyhrál.

Autor: Archiv

Kalah je ale jiný styl. Vlastně to ani není styl, spíše efektivní způsob, jak se ubránit téměř všemu, s čím na vás někdo může zaútočit. Abolnik teď cestuje po celém světě a na svých seminářích zájemce s principy kalahu seznamuje. Za rok takto stihne mezi třiceti až padesáti workshopy. Nedávno byl v Česku a hned mířil do Nizozemska. Do konce roku jej ještě čeká „turné" po USA, a pak je na řadě Izrael.

V čem kalah spočívá?

Jsem věřící člověk – jsem Izraelec a jsem žid. Jádro kalahu pro mě spočívá v Bohu. Je to pro mě dar. Druhou součástí jsou mé zkušenosti s izraelskou armádou a tajnou službou. Takto systém kalah vznikl.

Jak se tedy kalah odlišuje například od sebeobranného systému krav maga?

Řeknu vám, co lidé považují za hlavní rozdíl. Kalah je agresivnější, má realističtější přístup a není založen na bojovém umění. Tak jako právě krav maga, která vychází z boxu, jiu jitsu i juda. Kalah není na ničem založen, maximálně na vojenském výcviku.

Autor: Archiv

Vycházíte tedy nejvíce ze svých zkušeností?

Ano, myslím, že to je i ten největší rozdíl. V kalahu jde o mnohem těsnější souboj, kde nemáte moc prostoru, ale musíte získat kontrolu. Kalah je spíše takový brutální návod jak se ubránit.

Používáte při kalahu pouze části svého těla, nebo můžete používat i různé nástroje?

Můžete použít cokoliv, co máte nablízku, ale snažíme se trénovat pouze s lidským tělem.

Bez bolesti to nejde

Kalah, vzájemný respekt lidí, kteří si během tréninků jdou tvrdě po krku.Autor: Archiv

Kalah jste vymyslel sám?

Začal jsem s tím hned, jak jsem skončil svou práci pro izraelskou armádu a tajnou službu. Bylo to přibližně někdy v roce 2003.

Jak se vlastně vyvíjí sebeobrana?

Vzal jsem všechno, co vím, a začal jsem sám sebe různě testovat. Požádal jsem například lidi, zda mě mohou napadnout, pokusit se dát mi ránu pěstí nebo zaútočit nožem. Pouze při takových příležitostech se dá něco naučit. Najednou vidíte akci z jiného úhlu a jinak k ní přistupujete. Tak začne být obrana efektivní.

Vývoj samotný se nedá zastavit, protože i útočníci se mění.

Pracujete na jejím vývoji i nadále?

Kalah se vyvíjí každým dnem, s každým dalším útokem, obranou před plným nasazením. Když se chci naučit jak se bránit proti noži, musí mě nejprve někdo nožem napadnout. Nechci žádnou úlevu. Vývoj samotný se nedá zastavit, protože i útočníci se mění. Nemůžete říct, že nějaká technika byla dobrá tehdy a bude dobrá i dnes.

Takže na sebe stále necháváte útočit lidi s nožem?

Ano, tak to musí být. Stále bývám napadán, musím pro to něco obětovat.

To musí bolet.

Samozřejmě, že to bolí, ale pouze tak se dá obrana naučit. Když vás chce v reálném životě někdo napadnout, nebude vás šetřit. Potřebujete zkrátka jiný přístup. Dnes bydlím v Jižní Africe, a to je úplně jiná země, mnohem nebezpečnější než Evropa. Kriminalita je tam obrovská. Lidé tam jsou napadáni stále – noži, mačetami, hrozí útoky střelnými zbraněmi. Sám jsem se s tím několikrát potkal. Z těchto zkušeností pak při výcviku kalahu vycházíme.

Autor: Archiv

Kdybych vás třeba já tady teď napadl, lehce byste se ubránil, předpokládám...

Samozřejmě, vím přesně co udělat. Ale jak připomínám, lidé si musí uvědomit, že při obraně je důležitá hlava. Musíte něco obětovat, pravděpodobně budete zraněn. Když mě teď napadnete s úmyslem mi ublížit, nejspíš mi ublížíte, ale mým cílem bude ublížit vám ještě o něco víc a zastavit vás. Ne snad proto, že bych si chtěl hrát na Ramba, ale chci se ubránit. Když budete tvrdý, já budu tvrdší.

Používá se kalah pouze pro obranu, nebo i pro útok?

Nejlepší obrana je útok.

První lekce je pro všechny šok

Dnes se trénováním kalahu živíte. Jak tréninky probíhají?

Trénujeme tvrdě, nerozlišujeme muže a ženy. Nepřistupujeme k tomu jako kurzy bojových umění, že začneme na lehké úrovni a postupně půjdeme nahoru. Ne, normálně vás vezmeme a hodíme do moře. A vy se musíte naučit plavat mezi žraloky.

První lekce je pro všechny šok. Podobný šok ale zažijete i během normálního útoku a jinak se to nenaučíte. Sebeobrana ale není pro každého, to je blbost. Když vás teď budu chtít pořezat nožem, chce to hodně kuráže, abyste se mi postavil.

Galerie: seminář kalah s Idanem Abolnikem

Co je tedy pro mě nejdůležitější, abych se naučil sebeobraně?

Musíte to myslet vážně, což lidé často nedělají. Berou to jako zábavu, kde se mohou blokovat a dávat si rány. První je tedy nastavení mysli. Nemusíte být silný ani nějak zvláštně velký. Pokud přistoupíte na to, že to bude bolet a nebude to nic jednoduchého, máte z půlky vyhráno. Hlava je v tomto směru důležitější než tělo.

A jak svou hlavu v tomto vytrénuji?

Šok za šokem. To je vše. Je to o tom, jak k tomu přistoupíte. Vzdáte se, umřete. Konec. Jde o tu první reakci. Můžu klidně škrtit ženu, a buď se nebrání a řekne, že odchází. Z mého semináře může kdokoliv odejít a já to pochopím. Nebo si uvědomí, že ji chci zabít, protože na ulici si s vámi nebudou chtít jen tak hrát. Každý má nějaký práh, jde o to zjistit kde.

I na to se dá během kurzu přijít?

Nikdo z nás se nechce dostat do přímého souboje, ani já ne, ale můžete se prostě objevit ve špatný čas na špatném místě, a pak je dobré vědět co dělat. Lidé se při obraně nechtějí zranit, chtějí být jako James Bond nebo Jason Bourne.

Často za mnou chodí lidé, že by se chtěli naučit bojovat jako Bourne ve filmu. V tom jim nepomohu. Člověk, který vás napadne, nebude herec. Když se zeptáte lidí, proč dělají krav magu, nemalá část z nich vám řekne, že pro zábavu. Když se ale zeptáte lidí, proč dělají kalah, bude to proto, že chtějí přežít.

Autor: Archiv

Do jaké nejnebezpečnější situace jste se kdy dostal?

V Jižní Africe jsem byl jednou napaden dvěma ozbrojenými muži, jeden měl pistoli a druhý pušku. Jel jsem autem a zastavil jsem na stopce. Jeden najednou přiběhl k mému vozu, rozbil sklo a strčil mi k hlavě zbraň. Druhý hlídal zpovzdálí.

V kalahu učíme, že nemáte útočit okamžitě, nejdřív musíte zhodnotit situaci a udělat ze sebe oběť. Takže když mě ten člověk táhl z auta, které chtěl ukrást, všiml jsem si, že druhý muž nedává moc pozor. Asi hlídal před policií. V ten moment jsem odzbrojil prvního útočníka a zastřelil toho muže dál ode mě.

Důležité tedy musí být primární zhodnocení situace...

Ano – nejdůležitější bylo hrát tu oběť. Útočníka tím trochu uklidníte a on přestane být tolik ve střehu. A pak, jak říkáme, musíte jít z nuly na sto. Nic napolovic.

Být vojákem je čest

Co jste dělal předtím, než jste se dal na vývoj sebeobrany?

Sloužil jsem v izraelské armádě u protiteroristické jednotky nazvané Golani. Tam jsem byl čtyři roky. Měli jsme na starost záchranu rukojmích, což byla asi nejčastější práce, a pak také zatýkání teroristů. Sloužil jsem v Libanonu a poté i v Gaze. Později jsem pracoval pro izraelskou vládu, kde jsem měl na starosti ochranu premiéra.

Název Golani pravděpodobně vychází ze jména Golanských výšin, ne?

Ano. Izrael dobyl Golanské výšiny během šestidenní války. Dobýt jakékoliv výšiny je takticky strašně složité, protože bojujete zespodu a jste tudíž automaticky v nevýhodě. Nám se to ale podařilo. Golani patří k nejlepším jednotkám v izraelské armádě.

Sloužil jste v 90. letech, což byly pro Izrael krušné časy...

Ano, to bylo v době první palestinské intifády a rozhodně to nebyly příjemné časy. Ze severu na nás útočil i Libanon. Bylo toho tehdy opravdu hodně. Speciálně pro nás bylo nebezpečí na každém rohu, ať už se jednalo o pravidelné nálety raket, sebevražedné útoky uprostřed tržiště, nebo šlápnutí na minu.

Speciálně pro nás bylo nebezpečí na každém rohu, ať už se jednalo o pravidelné nálety raket, sebevražedné útoky uprostřed tržiště, nebo šlápnutí na minu.

Co pro vás znamená sloužit své zemi?

Zaprvé, já miluji svou zem. Sloužit jako voják je privilegium a čest. To platí i dnes pro hodně lidí.

Izraelská armáda patří k nejlepším na světě. Čím to je?

Důvody sahají do historie, až k Bibli. Bůh je na naší straně. Už od biblických dob ale také žijeme v konfliktu, takže jsme bohužel až moc zkušení. Díky zkušenostem se naše armáda může lépe vyvíjet. Navíc máme nejlepší a největší zálohu kvůli povinné vojenské službě. Během chvíle můžete povolat prakticky celou zemi. Máme dobrý trénink, dobré letectvo a všechno umíme udělat ve velké rychlosti. Jsme sice malá země, ale rozhoduje spíš kvalita než kvantita.

Izraelské armádě na vojácích záleží. V minulosti například obětovala více než tisíc chycených teroristů, aby vrátila domů své dva zajaté muže. Jaký je to pro vojáka pocit, vědět, že se o vás stát postará za všech okolností?

Podívejte, pro mě je až neuvěřitelné, jak moc se o nás armáda stará. Nedělám si legraci. Z mnoha pohledů je to něco úžasného. Někteří vojáci například přicházejí z chudých rodin a stát se pak stará o ty rodiny. To je pro všechny také velmi motivující. V naší armádě je navíc hodně věřících a do služby přicházejí i židé mimo Izrael, kteří chtějí chránit naši zem.

V poslední době hodně cestujete po světě. Jak lidé reagují na izraelskou armádu?

Moc se o tom nebavím. Nechci do svých seminářů a workshopů moc zatahovat politiku. Samozřejmě, když se mě někdo zeptá, rád odpovím. Jezdím ale po světě, abych Izrael prezentoval pomocí kalahu.

Idan Abolnik v době svého působení v prestižní izraelské armádní jednotce GolaniAutor: Archiv

V premiérově ochrance

Sloužil jste také u tajné služby. Jaká byla vaše pozice zde?

Vstoupil jsem do jednotky Šabak. To byla jednotka, která měla na starost ochranu nejvyšších izraelských politiků – prezidenta, premiéra nebo ministrů. Já osobně jsem byl v ochrance Ariela Šarona a Benjamina Netanjahua.

Jak dlouho jste působil jako premiérův bodyguard?

Dva roky jsem chránil Ariela Šarona a poté rok a půl Bibiho Netanjahua. Chtěl jsem tam být ještě déle, ale byl jsem převelen. Pracoval jsem i pro tajnou rozvědku, a tak jsem se vlastně dostal až do Jižní Afriky. Plnil jsem tajný úkol, pak jsem si ale řekl, že už mám dost. Deset let jsem byl v neustálém nebezpečí, tak jsem si řekl, že už je potřeba zastavit a žít trochu normální život.

Jaké pro vás bylo chránit přímo předsedu vlády?

Je to velmi náročné. Pro mě osobně ale i hodně zajímavé. Nemá to nic společného s filmy, nejsem Kevin Costner. Znamená to hodně práce v zákulisí. Plánování, rozvědka, koordinace jednotek. Každý premiérův pohyb byl pro nás velkým úkolem a pokaždé se jednalo o něco nového. Nic, na co by se dalo připravit.

Předpokládám, že izraelský premiér může být pro teroristy ideální cíl.

Přesně tak, Izrael není po světě moc oblíben. Naši předsedové vlád nebo prezidenti jsou stále ve velkém ohrožení. Proto je to velmi zodpovědný úkol.

Každý premiérův pohyb byl pro nás velkým úkolem a pokaždé se jednalo o něco nového.

Jak se vlastně člověk do premiérovy ochranky vybírá? Musíte mít svůj objekt v oblibě?

Když vás vybírají, je úplně jedno, jestli máte radši pravici, nebo levici. Důležité je nebýt extremista. Třeba Benjamin Netanjahu je představitelem izraelské pravice, ale v našem týmu byli i sympatizanti opačné strany. Jen nesmíte mít extrémně vyhraněné názory, na to se při výběru dává pozor.

Trvá dlouho, než se někdo může stát premiérových ochráncem?

Ano, trvá to přibližně šest až sedm měsíců, při kterých procházíte nejen fyzickými tréninky, ale musíte také podstoupit mnoho psychologických testů.

Kolik lidí se podílí na ochraně takto vysokého politika?

Omlouvám se, ale to nemohu prozradit.

Co je to kalah

  • Izraelský bojový systém používaný proti násilí v reálném životě. Specializuje se na boj zblízka a sebeobranu.
  • Jde o systém přežití vhodný pro muže, ženy i děti. Trénink je náročný a studenti se při něm učí nejen reálným technikám, ale také tomu, jak čelit agresivitě a násilí a jak překonat strach z útoku.
  • Kalah je charakterizován výbušností a používá překvapivou a drtivou agresi.
  • V Česku se první kurz pro veřejnost konal v září letošního roku.
  • Veškeré informace najdete na www.kalah.cz.