Nezdravé potraviny

Jak se vyhnout palmovému oleji

4. prosinec 2015 četba na 5 minut

Foto: redakce

Které výrobky obsahují palmový olej?

Od letošního ledna musí všichni výrobci v EU na obalech svých produktů uvádět, zda k výrobě používali palmový olej, nesmí ho skrývat za obecné označení rostlinný olej či rostlinný tuk. Směrnice se původně měla vztahovat i na kosmetické produkty, ale nakonec platí pouze pro potraviny. U kosmetiky se totiž palmový olej nebo jeho deriváty mohou vyskytovat pod 30 různými jmény (viz přehled).

Pomocníkem pro spotřebitele by měla být mobilní aplikace, kterou připravuje neziskisková organizace Lestari. Po načtení čárového kódu potraviny ukáže, zda výrobek obsahuje palmový olej, či nikoli. „Aplikace už je vyvinutá, sháníme úložiště pro databázi. Do konce roku bychom chtěli aplikaci, alespoň v testovacím provozu, spustit," uvedla šéfka neziskovky Zuzana Pohanková.

Je palmový olej zdravější než řepkový?

PALMOVÝ olej obsahuje vysoké množstí nasycených mastných kyselin, které jsou jinak hlavně v živočišných tucích, jako je třeba sádlo. Jejich nadměrná konzumace vede k onemocněním srdce a kornatění tepen. Ve srovnání s řepkovým olejem obsahuje palmový šestkrát víc těchto škodlivých látek.

ŘEPKOVÝ. Ze všech olejů má nejméně nasycených mastných kyselin. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, omega­ 6 a omega ­3 mastné kyseliny, které podle odborníků snižují riziko srdečních chorob. U nás se nejvíc využívá také jako biopalivo.

SLUNEČNICOVÝ. Stejně jako řepkový obsahuje omega­ 6 mastné kyseliny a v kuchyni se využívá hlavně ke smažení, kde je zdravější náhradou za živočišný tuk.

OLIVOVÝ. Obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a snižuje riziko srdečních chorob. Nasycených mastných kyselin má přibližně stejně jako slunečnicový.

SÓJOVÝ. Nenasycené mastné kyseliny, lecitin, vitamíny skupiny B a draslík, železo a fosfor jsou součásti tohoto u nás zřídka používaného oleje. Není totiž vhodný na smažení a patří k dražším.
(Zdroj: Deník.cz)

Existuje „dobrý" a „špatný" palmový olej?

Obecně není z nutričního hlediska palmový olej nijak výhodný, protože obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin. Nicméně pro životní prostředí je nejšetrnější ten s certifikací RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Držitelé tohoto certifikátu se zavazují k odpovědné produkci palmového oleje a zároveň nastavení důstojných pracovních podmínek svých zaměstnanců na plantážích. Bohužel ne vždy se těmito pravidly řídí. Z Česka je držitelem certifikace RSPO celkem 12 firem (viz výše).

Je rozdíl mezi certifikovaným a bio palmovým olejem?

Bio palmový olej by měl být olej vyhovující nejvyšším standardům udržitelného pěstování. Takový palmový olej má logo certifikace RSPO Certified Sustainable Palm Oil (CSPO) a je dohledatelný ke konkrétní plantáži, uvádí na svém webu Koalice proti palmovému oleji.

Na čem smaží restaurace?

Na rozdíl od balených výrobků nemá zákazník možnost dozvědět se, na čem například restaurace smaží hranolky. Palmový olej se totiž používá třeba do friťáků, protože se nepřepaluje. Jedinou cestou je zeptat se kuchaře. Brzy by ale v Česku měl vzniknout systém certifikace podniků, které smaží na jiných typech olejů.

Existuje databáze výrobků bez palmového oleje?

Kompletní soupis všech potravin a dalších produktů zatím neexistuje. Nicméně platforma Koalice proti palmovému oleji eviduje na svém WEBU desítky produktů bez využití palmy olejné. Další informace je možné nalézt třeba na FACEBOOKOVÉ STRÁNCE Stop Palm Oil Food (v češtině).

Lze nějak oslovit přímo výrobce nebo napsat petici?

Ohranáři zvířat nabádají spotřebitele, aby se aktivně ptali u výrobců svých oblíbených potravin, proč používají palmový olej a z jakých plantáží? Existuje dokonce i návod, jak reagovat na vyhýbavé odpovědi firem, najdete ho ZDE.

Druhou cestou jsou samozřejmě petice. Například 130 tisíc lidí už se připojilo k VÝZVĚ adresované představitelům EU, aby zakázali biopaliva, do nichž se ve velkém přimíchává právě palmový olej. Na webu české pobočky Greenpeace je zároveň možné podepsat VÝZVU k ochraně indonéského přírodního bohatství.

Lze pomoci přímo v Indonésii?

letošními katastrofálními požáry už si zřejmě poradí příroda a monzunové deště. Neziskovce Lestari se nicméně letos přihlásilo několik dobrovolníků, kteří byli ochotni jet na ostrovy pomáhat hasit. „Nedává to ale moc smysl, protože finance vynaložené na letenku by mnohem víc pomohly místním lidem," vysvětluje šéfka Lestari Zuzana Pohanková.

Právě tato nezisková organizace v Indonésii plánuje v budoucnu monitorovat zakládání plantáží pomocí bezpilotního letounu, pořádá mezinárodní konference a připravuje osvětové kampaně proti palmovému oleji.