Přednádraží v Přívoze je totiž dnes místo, jehož vzhled není nepodobný válečné či spíš poválečné zóně. Budovy s dírami místo střech a oken, zřícené stropy a podlahy. Těžko uvěřit, že to nemají na svědomí lidé svrhávající bomby, nýbrž lidé s „odlišnými" sociálními návyky.

„Přednádraží už neexistuje! Prostě je pryč..." tvrdí Bohumír Rybář, jenž většinu z osmašedesáti let svého života strávil právě ve čtvrti Přívoz. Vzpomíná na doby, kdy v této lokalitě v domech s velkými byty žili především zaměstnanci drah vydělávající podle něj „velké peníze jako havíři".STARÉ ČASY

Přednádraží je nyní z východní i jižní strany ohraničeno velkou zdí, za níž jsou železniční opravárenské provozy a části obytné zóny v Božkově ulici. Na západní straně stojí násep dálničního přivaděče, ze kterého se ostatně nabízí „nádherný" výhled dolů na vybydlené a zpustlé místo.

„Nepovolaným vstup zakázán! Vstup na vlastní nebezpečí! Pozor, nebezpečí pádu předmětů!" Cedule s těmito varovnými nápisy zde vyvěsili na každý dům. Dovnitř se nicméně odváží jen sebevrah či zoufalec. Co šlo ukrást, bylo ukradeno. Zůstalo pár okenic, s nimiž si pohrává vítr.

Relativně čerstvými stopami lidské činnosti jsou (nezpeněžitelné) součásti spotřební elektroniky, ohniště se zbytky plastové izolace kabelů a zabalená hromada dřeva čekající zřejmě na odvoz. Vjet přímo do ulice Přednádraží se ale nedá, ze dvou stran tomu brání betonové panely.

Na volné prostranství od ulice Palackého se auto dostane, čehož je ve velké míře využíváno k zakládání černých skládek. Někdejší garáže obsahují takové množství palubních desek, nádrží, čelních skel, pneumatik a jiných autodílů, že by z toho bledli závistí asi i na motoristické burze.

„Ten bordel se tady nahromadil v posledním roce. Prý tu měli něco stavět, ale zatím tu přivezli a složili jen několik betonových sloupů," nechává se slyšet místní žena venčící vlčáka Šarika.

Pracovnice přilehlé průmyslové zóny poznamenává, že se u Přednádraží ani nebojí není koho.

„Nikdo tam nechodí. Tedy kromě policistů a strážníků. Ti tam jsou pravidelnými návštěvníky, určitě se tam nezašívají," uvádí usedlík a pamětník Rybář. Ten se obává, aby podobně nedopadl i Přívoz na jihovýchod od železnice. „Kdysi tu byly park, kašna, obchody, a dnes?..." uzavírá Rybář.

K TÉMATU

Strážníci jsou tady pořád na dohled

Městská policie Ostrava má svou služebnu doslova na dohled od Přednádraží, její strážníci „jsou vidět" nejen v této samotné ulici. „Z našeho pohledu jsme zde v posledním období žádné vážnější narušení veřejného pořádku nezaznamenali," konstatuje mluvčí strážníků Michal Maršo. Hlídková činnost v přívozském Přednádraží se podle Michala Marša „koná naprosto pravidelně!" a kromě místních strážníků a okrskářů se na hlídkování podílejí i oddíl s celoměstskou působností.

Úřad s tím moc nenadělá

Úřad obvodu se může za Přednádraží jen stydět. „Pozemky nám tam s výjimkou jednoho kousku, kde stával náš dům totiž nepatří. Žádné plány v této lokalitě nemáme," uvádí mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Stavební úřad podle ní vydal již dříve nařízení zbourat některé domy, a to stále platí. „Záměry majitele, společnosti Ostravské opravny a strojírny , neznáme. Jsme ale rádi, že pozemky i domy koupila firma, která zde působí. Předpokládáme, že tam rozšíří provozy, což napomůže i zvýšení zaměstnanosti," řekla Pondělíčková.

Bydlet se tu nedá a nesmí

Cihlové domy v Přednádraží jsou více než sto let staré. Časem v nich železničáře vystřídali sociálně slabší lidé. Začátkem konce lokality byly povodně v roce 1997. Přednádraží se stalo celostátně známé v době, když chtěli z vybydleného ghetta vystěhovat romské obyvatele, aby jim činžáky (na jejichž rozebírání se spousta z nich aktivně podílela) doslova nespadly na hlavu. „Obyvatelé se odsud nadobro odstěhovali už v roce 2013. Šli především do ubytoven v Přívoze a do Hrušova," líčí Simona Jirásková ze sdružení Vzájemné soužití. Domy i pozemky v lokalitě pak koupila společnost Ostravské opravny a strojírny. Její sekretariát jakožto i dva ředitelé obdrželi elektronickou cestou žádost o vyjádření. Odpovědi však do uzávěrky nepřišly.

Anketa | Považujete lokalitu Přednádraží v Přívoze za ostudu Ostravy?

Zdeněk Malík, 74 let, Ostrava:

Z toho, co vidím v médiích, tak jednoznačně ano. Ty zdevastované domy jsou prostě hrůza.

Marta Gmiterková, 79 let, Slezská Ostrava:

Vnímám to jako obrovskou ostudu. Turista přijede na hlavní nádraží do Ostravy a co uvidí jako první? Zdemolované domy. Co si pak pomyslí o našem městě?

Petra Bémová, 50 let, Karviná:

Nemám na to vyhraněný názor. Nežiji tam a problematiku Přednádraží blíže neznám.

Seriál Deníku Ostudy Ostravy - všechny díly najdete zde