Hejtmanovi Michalu Haškovi politickou kariéru jen tak něco nezničí – přežil i prokázané lhaní o spiklenecké schůzce u prezidenta Zemana v roce 2013. Přesto má jeho utajovaná spolupráce s Mrencovou velmi výbušný potenciál. A to nejen proto, že server Aktuálně.cz dodatečně zjistil, že Mrencová stojí inkognito i za mediálními výstupy KSČM, čímž by se nejspíš musel zabývat nějaký Úřad na ochranu politické soutěže, kdyby u nás existoval.

Každopádně Jana Mrencová, narozená v roce 1953, je osobou s mimořádně bohatou historií a nečekaně velkým vlivem na nejvyšších místech a „napříč politickým spektrem".

Jana Mrencová u soudu v Chebu letos na jařeAutor: Deník

Poprvé se o ní veřejnost dozvěděla už v srpnu 1998, když se moci ujala vláda Miloše Zemana, podporovaná díky opoziční smlouvě Klausovou ODS. Veškerou mediální komunikaci ministerstva financí, které tehdy převzal ministr Ivo Svoboda (o rok později odvolaný a v roce 2005 odsouzený spolu se svou poradkyní Barborou Snopkovou na pět let do vězení za vytunelování firmy Liberta), dostala pod palec soukromá mariánskolázeňská firma Producentské centrum Profil, jejímiž majiteli byli Jana Mrencová a její životní partner Miloš Skácel.

„Přišel jsem z oběda, a tato paní seděla v mém křesle a telefonovala," popsal razantní nástup Mrencové do úřadu bývalý mluvčí Michal Jirkovský. Nová mluvčí Jana Vargová – která předtím pracovala pro litvínovský Chemopetrol, byla tajemnicí na radnici a později působila ve Škodě Praha a v energetickém sektoru, kde se angažovala i Mrencová – však agenturu hájila. „Bez Profilu by první tiskovky byly chaosem," tvrdila.

Vargová tehdy také poprvé potvrdila, že Mrencová a její agentura zajišťovala v roce 1998 volební kampaň pro středočeskou sociální demokracii. „Tato agentura zároveň zajišťovala předvolební kampaň Stanislavu Grossovi, který byl mimořádně úspěšný," pochválila Profil.

Mezi Karlovarskem a Ostravou

Starší minulost Mrencové je tak trochu záhadou. „Já se pohybovala i mezi venkem, tak těch informací mám samozřejmě dost. I venku jsem dělala novinařinu, a vždycky s podklady," řekla Mrencová autorovi těchto řádků v telefonickém rozhovoru, který se uskutečnil v říjnu 2004. „Mého muže honili kontráši, protože jsem měla tetu v Rakousku a něco jsme zdědili," dodala tajemně, podrobnosti však sdělit striktně odmítla.

Onoho roku však stačilo navštívit Mariánské Lázně a mluvit s lidmi, kteří Mrencovou znali osobně. Její postava rychle nabyla rozměrů přímo ďábelských. „Pochází z Ostravy, říká se, že je dcerou bývalého komunistického krajského tajemníka Mamuly," uvedlo více dotázaných.

Fantasmagorie? Možná, ale prokazatelná realita života a byznysu tajemné dámy, která byla před listopadem řadovou zaměstnankyní mariánskolázeňského kulturáku, není o nic méně bizarní. Číšníci, taxikáři, sousedé i místní politici se roku 2004 shodli v detailech, že Mrencová s manželem a mladším „vyvdaným" synem žije v obyčejném přízemním panelákovém bytě (další byt tehdy měla ještě v jiném paneláku, kde prý dříve bydleli zaměstnanci vnitra a kde se na fasádě skvěl nápis „Miluju Mrencovou"). Přesto se podle svědků každý den nechávala vozit stříbrným mercedesem na oběd do nedaleké nejluxusnější mariánskolázeňské restaurace Palace.

Restaurace hotelu Palace, kdysi místo pravidelných gastronomických výletů Jany MrencovéAutor: Archiv

„Klidně volala o půlnoci, že chce vynést odpadkový koš, ať přijedu. To samé prádlo nebo nákupy," líčil jeden z taxikářů. „Co se týče informací, je to chodící popelnice," naznačil jiný svědek, že řadu lidí může Mrencová držet v šachu pomocí kompromitujících materiálů.

Inženýr Miloš Skácel, druhý muž Jany Mrencové, byl podle vyprávění původně majorem v kasárnách Klimentov u Mariánských Lázní, kde za komunistů působil mimo jiné pluk průzkumu a radiového a elektronického boje. Po listopadu 1989 ovšem Skácel rychle naskočil do partnerčina PR byznysu a moderoval různé promo akce. Dnes je jednatelem i moderátorem Profilu a ředitelem pořádané soutěže krásy maminek Missis. Mimochodem, starší syn Mrencové Karel Mrenca založil agenturu Nový Profil a Miloš Skácel je podepsán jako autor pod řadou fotek v komunistických Haló novinách.

Mezi ODS, ČSSD, KSČM a Zemanem

A teď to hlavní: pro koho, kdy a jak Mrencová pracovala? Otázka by spíš měla znít, pro koho nedělala, protože její záběr je úctyhodný.
Po svém založení v roce 1995 Profil organizoval mimo jiné mariánskolázeňský festival Chopinovské nokturno (později se konalo na pražském Žofíně), produkoval místní radniční televizní kanál či prodával cukrovinky firmy Haribo.

Agentura Profil se podílela i na Ekologickém kongresu v Třinci v roce 2011. Zleva Miloš Skácel ml. a Ing. Miloš Skácel, manžel Jany Mrencové a oficiální šéf agentury.Autor: Archiv

Pak přišla každoroční brněnská soutěž Missis neboli volba královny krásy z řad matek s dětmi, kam jezdila řada vděčných umělců a do poroty či k záštitě byli zváni mnozí nejvyšší politici. Mimo jiné ministr Jindřich Vodička z ODS, vycházející hvězda ČSSD Stanislav Gross (Skácel ho v nestřežených chvílích oslovoval Staníku) a roku 1999 usedla v porotě i Ivana Zemanová, manželka tehdejšího premiéra Miloše Zemana.

Když se v té době novináři Zemanové ptali na spolupráci s Mrencovou, příkře je odbyla. „Paní Zemanová nebude odpovídat, vaše otázky považuje za bezpředmětné," vzkázala přes premiérovu sekretářku.

Mimochodem, pozoruhodný vhled do organizace soutěže přinesla událost v lednu 1997. Tehdy agentura Profil diskvalifikovala Andreu Caltovou, která krátce předtím vyhrála ve Františkových Lázních titul Missis Čechy 96, údajně pro porušení podmínek soutěže. A na její místo se pak dostala manželka tehdy nejbohatšího muže Františkových Lázní Romana Mlátilíková.

Zcela překvapivá je ovšem dlouholetá spolupráce Mrencové s katolickými biskupy, přesněji s dosavadním plzeňským biskupem Františkem Radkovským a ostravsko-opavským biskupem Františkem Lobkowiczem, plzeňským rodákem.

Moderátor a tehdejší student Miloš Skácel ml., syn Jany Mrencové, na soukromé audienci u kardinála Dominika Duky v Brně za přítomnosti hejtmana Michala HaškaAutor: Deník

„Pokud můžu pomoct Katolické charitě, tak té pomůžu vždycky. Mám jednu tetu řádovou sestrou a katolíci, klér a sestry se vždycky chovali slušně. Kdyby řádové sestry bývaly zůstaly ve špitálech a nezničili je komunisti, lidem by se lépe umíralo a lépe by bylo postaráno o trpící," vyslovila názor, který překvapivě velmi souzní třeba s dnešním míněním Miloše Zemana.

A jsme u politických stran. S partajemi začala Mrencová spolupracovat zhruba od roku 1996. „Jednou jsem s Klausem dělala jednu výkonnou radu tady na Chebsku, a tam mi vyhrožoval jeden podnikatel, že mě smete. Že prý mě má ten Klaus už dost. Tak jsem pána chytla, zavedla ke Klausovi a řekla: Pane premiére, ráda bych vám představila tady pana inženýra, který tvrdí, že mě smetete, jak jsem blbě udělala tu výkonnou radu," vyprávěla Mrencová autorovi těchto řádků. „Pan Klaus se na něj podíval a říkal: Ale já vás neznám," dodala klausovsky typickou pointu.

Otázka by spíš měla znít, pro koho nedělala, protože její záběr je úctyhodný.

Roku 1998 Mrencová zdánlivě „zběhla" k protivníkům, když pomáhala středočeské ČSSD s volební kampaní. S některými lidmi se ale rozešla ve zlém.

„Grossův asistent Dolejš mi sdělil, že mám zákaz vstupu na střední Čechy. Tak jsem řekla – a dost! ČSSD s paní Snopkovou mi tak špatně zaplatila, že se mi to prudce nerentovalo. Závidím ODS, že má Klause a Livii – geniální pár. Kam vleze, tam se chová, jak se chovat má. Pěkný pán, pohodová rodinka, usmívá se na lidi. Díky Klausovi šly preference ODS nahoru. ČSSD má Standu a Šárku, ale všiml jste si snad u Klause, že by za něj někdy mluvili nějací píáristé?" vznesla lobbistka otázku s narážkou na tehdejšího novopečeného premiéra Grosse.

Moderátor a student Miloš Skácel ml., syn Jany Mrencové, vítá po boku bývalého hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) tehdejšího prezidenta Václava Klause na půdě Moravskoslezského kraje.Autor: Deník

Profil také v roce 2002 zařizoval karlovarskou kampaň pro Unii svobody, respektive tehdejší Koalici, jenže i to skončilo fiaskem a spory. Mrencová údajně šířila o jednom z kandidátů svého klienta nelichotivé informace, čímž si vynutila jeho odstoupení z kandidátky. Zároveň si volebnímu lídrovi Koalice řekla o 30 tisíc korun za to, že se jí podařilo zmařit skandál dříve, než mohl propuknout. A současně Mrencová na mítincích Koalice propagovala výrobky jiného svého klienta z oboru potravinářství!

Přestože se lobbistka ve zmíněném telefonátu před dvanácti lety dušovala, že politiku už nikdy dělat nebude, aktuální kauza s Michalem Haškem ukazuje, že sliby jsou chyby. Už předtím ale na Ostravsku často spolupracovala s bývalým primátorem Ostravy za ČSSD Alešem Zedníkem, severomoravským hejtmanem Jaroslavem Palasem, v Brně pak s lidovcem Liborem Ambrozkem. V roce 2010 Profil pomáhal KSČM a v roce 2012 byl u rozjezdu strany Lidem v čele s Karolinou Peake, což byli odštěpenci od krachujících Věcí veřejných. Jak se ukázalo, i dnes Mrencová bez uzardění drží v politice (ovšem po odhalení spíš potápí) hejtmana Haška z ČSSD a Filipovu KSČM.

A pozor: už dříve se Mrencové podařilo dostat i do skutečného byznysu, zejména do energetiky. V dobách oposmlouvy údajně měla mimo jiné úzké vazby na některé lidi v ČEZ. A například zmíněná Svobodova mluvčí Jana Vargová sice musela po aféře v roce 1998 z ministerstva financí odejít, ale za Jiřího Rusnoka se tam roku 2001 krátce vrátila. Měla mimo jiné na starosti majetkové přesuny související s reformou státní správy a pak nastoupila jako mluvčí do Škody Praha, která se zabývá jaderným strojírenstvím.

„Mrencová usilovala o vytvoření přístupů do firmy Škoda Praha a. s. – poté, co proběhla výměna vedení – pod záminkou nabídky PR služeb, a to jak přímo, tak i pod krytím dalších minoritních agentur. Tato aktivita byla hodnocena jako pokus o průnik do firmy s cílem rozpracování vedení a jeho následného odvolání," stojí v dokumentu vypracovaném kdysi lidmi ze zpravodajské komunity kolem tajné služby BIS.

Vliv Mrencové sahal výrazně i do médií, především do bulváru. V „tučných" letech první dekády 21. století měl Profil roční tržby kolem 50 milionů korun.

Nefotit, nepsat

Metody, jakými Mrencová pracovala, popisuje řada svědků shodně. Klíčové prý byly bedny s nashromážděným kompromateriálem na kdekoho. Také často manipulovala s fakty. „Ona je strašná lhářka. Klidně lže do očí a umí neuvěřitelně vyhrožovat a zastrašovat," prohlásil o ní kdysi podnikatel Pavel Dlouhý z firmy Interfood v Dolním Benešově.

Abychom ale Janu Mrencovou neviděli jen jako monstrum: evidentně jihne, když přijde řeč na děti. Její syn totiž v minulosti dvakrát prošel situacemi, kdy byl vážně ohrožen jeho život. Snahu pomáhat dětem charitativními či zábavními akcemi lze proto Mrencové věřit, na tomto poli je pro ni cynismus podle všeho tabu.

Každopádně vysoce účinným receptem lobbistky na vlastní neviditelnost byla vždy striktně dodržovaná zásada mít pod kontrolou vlastní fotografie a nemluvit do médií víc, než je pro ni výhodné.

Snahu pomáhat dětem charitativními či zábavními akcemi lze Mrencové věřit, na tomto poli je pro ni cynismus podle všeho tabu.

„Fotku nedostanete, redaktore," reagovala Mrencová v roce 2004 na žádost o rozhovor pro chystaný článek o agentuře Profil. „Tady moji fotku po roce 1989 nikdo nemá, fotografy poměrně dobře platíme," prohlásila. A pak vznesla kulantní nabídku: „Nechte si projít hlavou, zda by vás spíše nezajímaly různé povedené informace s dobrými podklady než profil Profilu. Když vám řeknu, co se tahleta strana, která teď vládne (ČSSD – pozn. red.), navyváděla, tak se z téhle země budu muset vystěhovat." Odpověď, že lepší by byl rozhovor o Profilu, už neslyšela a příště už nezvedla telefon.

Přesto je s podivem, že svérázná podnikatelka poprvé vážně narazila až loni. Tehdy policie náhodně vyposlechla její telefonát s mariánskolázeňským místostarostou Petrem Horkým z ČSSD, kde si řekla o úplatek 25 tisíc korun, za což prý dokáže zastavit hrozící kritický článek v MF Dnes. Už druhý den byli Horký i Mrencová s penězi zadrženi a posléze oba vyfasovali (zatím nepravomocně) podmínku za korupci.

Aktuálně má Mrencová na krku policii i kvůli smlouvám, které s ní během posledních tří let uzavřel Jihomoravský kraj. Existující smlouvy s „neexistující" mluvčí šetří nově vzniklá Národní centrála proti organizovanému zločinu a vyšetřovatelé mají objasnit, zda lobbistka skutečně odváděla práci, za kterou ji kraj platil. Neboli zda se úřad vedený Michalem Haškem choval jako dobrý hospodář.

Závěr? Každopádně Michal Hašek není zdaleka první obětí této velmi podnikavé ženy.

Nechci dělat politiku. Hotovo

Nejzajímavější úryvky z telefonátu s Janou Mrencovou z 19. října 2004

  • „My volíme ODS, která mi dneska přijde po těch peripetiích ČSSD nejlepší. Ale mě už dneska politika nezajímá. Pokud mohu pomoct Katolické charitě, té pomůžu vždycky. To ale neznamená lidovci. Nechci dělat politiku. Od příštích parlamentních voleb nebudu komplexně dělat politiku. Hotovo."
  • „Přece si ani na vteřinu nemůžete myslet, že vám spolykám, že jdete udělat pozitivní článek o Profilu (článek přitom neměl být pozitivní, nýbrž objektivní – pozn. red.), když my ho ani nepotřebujeme, ani nechceme. My nejsme agentura, která se profiluje na médiích. To je agentura, která dělá pro firmy, za peníze firem, a pečlivě si hlídá, že nebude mít nikde vykleštěné fotky, svoje loga a další nesmyslnosti za cizí prachy."
  • „Missiska běží proto, že dodneška dává peníze Katolické charitě. Vždycky se z toho tři sta, čtyři sta tisíc korun pro ně získá. Pokud by se tohle jeden rok nepovedlo, tak Missiska okamžitě skončí."
  • „Občas slyším v Ostravě, že tuhle byl třeba pan primátor (tehdy Aleš Zedník z ČSSD – pozn. red.) s panem premiérem (tehdy Stanislav Gross z ČSSD – pozn. red.), a my jen tak náhodou najdeme, že pan premiér je v Bruselu. Takže tyhlety směšnosti dneska používá kdekdo."