O filmu

Oceňovaný režisér Vitalij Manskij sledoval vždy po dobu jednoho roku Michaila Gorbačova, Borise Jelcina a Vladimira Putina. Výsledkem je zasvěcený pohled na ruskou politiku, ale i intimní portrét tří „rudých carů". Vladimir Putin jako předseda vlády převzal výkon prezidentského úřadu v lednu 2000 po abdikaci Borise Jelcina. Oficiálně byl prezidentem zvolen v březnových volbách a v srpnu inaugurován.

Na začátku své politické kariéry musel řešit opakované teroristické útoky na obytné domy a stanice metra v Moskvě, havárii jaderné ponorky Kursk a druhou čečenskou válku.

Dokumentární film s podtitulem Přestupný rok zachycuje tyto zlomové okamžiky a zároveň zákulisí Putinovy politiky. Například prezidentskou pracovnu s počítačem, kde ještě v roce 2000 nebyl zavedený internet. „Děti mě s ním teprve učí pracovat," přiznal Putin.

Snímek má zároveň přesah i k aktuálnímu dění na Ukrajině, když v jednom momentu ruský prezident připouští, že na globální scéně je velká konkurence, ale Rusko by se mělo vrátit do čela.

O režisérovi

Vitalij Manskij (50) se narodil v roce 1963 ve Lvově na Ukrajině. V roce 1990 vystudoval filmovou školu v Moskvě Gerasimov Institute of Cinematography. Na konci minulého tisíciletí se stal scenáristou a moderátorem ruského televizního pořadu Real Cinema. Dodnes je prezidentem festivalu dokumentárních filmů v Moskvě ARTDOKFEST.

Jeho filmy byly uvedeny na více než 400 mezinárodních festivalech, z nichž si odvezl několik ocenění. Loni získal hlavní cenu v soutěži dokumentárních filmů na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za svůj zatím poslední snímek Roura (Pipeline).

Na adresu Vladimira Putina loni v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil: „Pamatuju si jiného Putina. Obrovsky se změnil. Moc ho zničila."