Bývalá nejvyšší zástupkyně Renata Vesecká sice v září na Energetickém regulačním úřadu dobrovolně končí, její jmenování místopředsedkyní ERÚ ale dál pronásleduje šéfku úřadu Alenu Vitáskovou. Protikorupční policisté zkraje letošního roku navrhli obžalovat Vitáskovou za to, že v listopadu 2014 neoprávněně jmenovala Veseckou na nově vytvořené místo místopředsedkyně. Podle policistů Vesecká nesplnila zákonnou podmínku nejméně sedmileté praxe v energetice, z toho tři roky ve vedoucí funkci.

Šéfku ERÚ obvinila protikorupční policie z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda poté podal obžalobu k tamnímu okresnímu soudu. Ten dosud o věci nejednal.

Šéfkou bez praxe

Podobný případ nyní předalo policistům Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Podezřelým je podle trestního oznámení podaného na Městské státní zastupitelství v Praze státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří Bakalík. Vybral a jmenoval do funkce ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavu Maradovou, aniž by splnila podmínku předchozí čtyřleté praxe ve správním úřadu.

„Podání jsme postoupili policii. V polovině září by mělo být jasněji o dalším postupu," uvedl pro Dotyk Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Kdo je kdo

  • Jiří Bakalík (55)
  • Svatava Maradová (45)

Státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří BakalíkAutor: ministerstvo zemědělství

Jurečkovo ministerstvo a SPÚ jmenování Maradové pochopitelně brání. „Ústřední ředitelka byla vybrána v řádném výběrovém řízení, kterým prošla zcela transparentně," tvrdí mluvčí pozemkového úřadu Hynek Jordán. Postup hájí také mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková: „Ředitelka Maradová splnila ve výběrovém řízení veškeré požadavky stanovené zákonem."

Zákon ale říká jasně: adepti na ředitelský post musí doložit, že v uplynulých osmi letech působili nejméně po dobu čtyř let ve státní správě a samosprávě, v instituci EU či mezinárodní organizaci. Bez pardonu.

„Pokud nedá ten, který soutěží na vedoucího správního úřadu, dohromady tři roky praxe, tak má smůlu," prohlásil „superúředník" Jiří Postránecký před časem pro Právo.

Maradová podmínku danou zákonem splnit nemohla. Na SPÚ přišla v roce 2014 ze soukromé geodetické firmy Geocart CZ, kde působila od roku 1999.

Šéfka pozemkového úřadu Maradová podmínku danou zákonem splnit nemohla.

Pokud se podezření z nezákonného jmenování Maradové potvrdí, hrozí velký malér. Státní úřad s více než 3,5miliardovým rozpočtem zadává množství veřejných zakázek, realizuje pozemkové úpravy, převádí státní pozemky na nové majitele. Tyto právní úkony se mohou stát neplatné, pokud se prokáže, že šéfka SPÚ byla jmenována protiprávně.

Levárny za miliardy? Zatím ani za tisíce

V září to budou dva roky, co ministr Jurečka prohlašoval, jak policie jde po levárnách na pozemkovém úřadu a možná až miliardových podvodech. Maradová po svém nástupu spustila interní audity, při kterých se hledali kostlivci ve skříni po předchozích šéfech úřadu – právníkovi Petru Šťovíčkovi a někdejším náměstkovi libereckého hejtmana Radimu Zikovi.

„Zajímavé informace" měly podle Jurečkových slov vzejít z rozsáhlého policejního šetření během několika měsíců. Jaký je výsledek razie po dvou letech?

Policie se k ničemu nevyjadřuje. A Jurečka už také ne. Jeho mluvčí Markéta Ježková sdělila pouze následující: „Státní pozemkový úřad má informace, že šetření policie stále probíhá. Žádné podrobnější zprávy nemá k dispozici."

A pronásledovaní? „Dali na mě trestní oznámení za právní služby. Policie to prošetřovala, z tisku jsem se pak dozvěděl, že byl případ odložen," říká předchůdce Maradové Petr Šťovíček. Podobně vyšumělo i dohánění Radima Ziky. „Byl jsem u výslechu kvůli zadávání právních služeb. Nic z toho nebylo," dodává.

Policie teď ovšem šetří kauzu už z doby úřadování Maradové, kdy SPÚ prohrál spor o lukrativní pražské pozemky za čtvrt miliardy. Před pár dny o případu informovaly Hospodářské noviny. Úřad promeškal lhůtu, v níž se měl vyjádřit k žalobě restituentů. Tím ze sporu vyšel jako poražený. Prohru se úřad pod vedením Maradové snaží ještě zvrátit dovoláním u Nejvyššího soudu.

Tak dlouho hledala šéfka pozemkového úřadu kostlivce ve skříni, až si je tam podle všeho uložila sama.