Rozlohou nevelké a etnicky téměř jednobarevné Česko se nám může jevit jako homogenní stát postrádající větší regionální výkyvy. Zdání klame. Relativně výrazné rozdíly má země třeba v hustotě zalidnění. Když porovnáme poměrně řídce osídlené jižní Čechy s moravskoslezským regionem plným velkých průmyslových měst, rozdíl je téměř čtyřnásobný.

Magazín Dotyk pro své čtenáře připravil trochu netradiční mapu. Odráží aktuální hustotu zalidnění v jednotlivých krajích (počet obyvatel na km² podle informací Českého statistického úřadu k poslednímu červnu 2016) a srovnává ji se zalidněním v jednotlivých státech světa (podle údajů z Wikipedie).

Každý kraj je tak v mapě nahrazen některou zemí, která má počet obyvatel na kilometr čtvereční shodný nebo je oné krajské hodnotě nejblíže.

Kraje v ČR jako zmenšeniny států podle hustoty zalidnění (obyv./km²)


Autor: Dotyk

Zmenšená planeta v české kotlině

Zmíněný Jihočeský kraj se tedy může rovnat s královstvím Lesotho, malinkým vnitrozemským státem zcela obklopeným Jihoafrickou republikou. To obyvatelé Moravskoslezského kraje si v tomto směru mohou podat ruce s Pákistánci.

Pokud by takové přirovnání nebylo lidem na Ostravsku zrovna po chuti, mohou se stejně tak poměřovat s Němci. To platí i o obyvatelích Olomouckého kraje, kde alternativou k válkou rozvrácené Sýrii je republika Malawi, další maličký africký stát, který se nachází v jihovýchodní části černého kontinentu mezi Zambií, Tanzanií a Mosambikem. A lidem z Vysočiny pak může zrcadlový obrázek o výskytu Homo sapiens poskytnout vedle v mapě uvedené Ukrajiny též Honduras či Bosna a Hercegovina.

Jestliže tedy máte zálibu v demografii a nemáte dost peněz na cestování, můžete si udělat hrubou představu o světě i ve svém blízkém okolí. Výlet do Karlovarského kraje vám poskytne srovnatelný zážitek jako cesta do Malajsie, pobyt v Libereckém kraji nahradí neméně exotickou východoafrickou Ugandu. Dokonalou sugesci západoafrické Gambie nabízí zase Ústecký kraj. Koneckonců její rozloha je pouze dvojnásobkem rozlohy Ústecka.

Ale i severočeský region, známý hlavně těžbou hnědého uhlí, lze srovnávat i s daleko větším a mocnějším státem, Čínou. Byť se o ní hovoří jako o přelidněné zemi, platí to hlavně o východě – celkově ve světovém žebříčku nijak zvlášť nevyčnívá.

Kdo si troufá jen na Evropu, nechť zamíří do Královéhradeckého, Pardubického, Plzeňského, Zlínského nebo Jihomoravského kraje.

Kdo si troufá jen na Evropu, nechť zamíří do Královéhradeckého, Pardubického, Plzeňského, Zlínského nebo Jihomoravského kraje. Jistě zde nalezne srovnatelné podmínky jako ve Francii, Portugalsku, Chorvatsku, na Kypru či v Andoře. Však takový pobyt u Sečské vodní nádrže nepochybně dokáže i v jiných aspektech nahradit portugalský Atlantik a nedaleká Rozkoš, označovaná za východočeské moře, Azurové pobřeží Francie. Je libo Vatikán? Udělejte si cestu do Prahy, krásných kostelů je tam také přehršel, jen žádného Svatého otce tam asi nenajdete.

Jestliže by ale chtěl někdo „okusit" třeba Bangladéš, bude mu Česká republika malá (nepočítáme-li atypickou Prahu). V historickém Bengálsku v sousedství Indie totiž na kilometru čtverečním žije v průměru 1095 lidí, i Ostravsko si tedy musíme vynásobit pěti.

A pokud se někomu zdá, že v našem hlavním městě žije hlava na hlavě, tak vězte, že v Macau, zvláštní čínské správní oblasti, se mačkají lidé v téměř osmkrát vyšší koncentraci (téměř 20 tisíc na kilometr čtvereční). To z této bývalé portugalské kolonie činí nejhustší lidské společenství na světě.

A pokud se někomu zdá, že v našem hlavním městě žije hlava na hlavě, tak vězte, že v Macau, zvláštní čínské správní oblasti, se mačkají lidé v téměř osmkrát vyšší koncentraci.

I z toho je vidět, že česká metropole je pořád vlastně velmi řídce osídlené město, jak tvrdí i mnozí urbanisté.

Morava se vylidňuje, Čechy zalidňují

Dotýká se tato mapa nějak negativně vašeho regionálního patriotismu? Nevěšte hlavu. Za pár let může být všechno úplně jinak. Hustota zalidnění se totiž i v Česku pozvolna mění.

Když se totiž podíváme na demografický vývoj v jednotlivých krajích, zjistíme, že třeba celá Morava (s výjimkou Jihomoravského kraje) se pozvolna vylidňuje a celé Čechy (s výjimkou Karlovarského kraje) zase zalidňují. Z Moravskoslezského kraje se za posledních 15 let odstěhovalo asi 50 tisíc lidí. A to už je jedno celé město velikosti Jihlavy.

Když to takto půjde dál, možná se i Bangladéše u nás dočkáme. Stejně tak moravskoslezského Mongolska.

Za stejnou dobu přibylo v Praze asi 100 tisíc lidí a ve Středočeském kraji, plném nových satelitů, dokonce 200 tisíc. A to je zase více, než je obyvatel Plzně. Dnes mají střední Čechy nejblíže k souostroví Kapverdy, ale když to takto půjde dál, možná se i Bangladéše u nás dočkáme. Stejně tak moravskoslezského Mongolska, kde na čtverečním kilometru žijí v průměru jen dva lidé.

Některé aspekty demografického vývoje v krajích rozebírá i aktuální vydání magazínu Dotyk, které vychází ve čtvrtek 6. října večer.