Prý „byly doby, kdy všichni Romové pracovali," řekl Andrej Babiš lidem v sociálně vyloučené lokalitě. „To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," prohlásil podle svědků.

Na jednu stranu: konečně se Babiš jasně politicky vybarvil. Kotleba, Le Pen či Vladimir Žirinovskij ho mohou přivítat v klubu extremistů.

Na stranu druhou – Babiš není blázen a vždycky dobře ví, kdy, komu a co chce nakukat. Teď před krajskými a senátními volbami prostě v zruinovaném pohraničí zabrnkal jak na nostalgii po létech komunismu, tak na volání po rázném řešení ve stylu nacionálního socialismu! Jindy totiž u nás Romové ani jiní obyvatelé povinnost pracovat pod hrozbou internace neměli.

Babišovi by se snadno dalo jedovatě namítnout, že v oné jím tak velebené době, kdy Romové byli sváženi do tábora v Letech u Písku, by zase on nemohl jen tak pracovat u nás. Šup, a místo Čapího hnízda by musel jako rodilý Slovák zvelebovat vlastní „štát".

Raději mu ale polopaticky vysvětleme, jak to bylo doopravdy s místy nucené koncentrace Romů v protektorátu:

* Sběrné tábory neboli donucovací pracovny byly čtyři – v Praze-Ruzyni, Pardubicích, Brně a Olšovci na severu Moravy.

* Kárné pracovní tábory byly dva – v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu.

* Rozlišovat, zda šlo o pracovní, nebo koncentrační tábory, ale nemá cenu, protože všude vládly otřesné, nelidské podmínky, srovnatelné se známými tábory v Dachau nebo Buchenwaldu, případně se zajateckými tábory.

* Do tzv. cikánských táborů v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu byly transportovány romské rodiny, které splňovaly podmínky pro uvalení policejní vazby. Na místě jim byl zabaven veškerý majetek, bylo jim dáno táborové ošacení. Od února 1943 byly tábory zcela izolovány od okolí, byla v nich vyhlášena karanténa a stráže měly nařízeno v případě útěku bez výstrahy střílet.

* Z Letů i Hodonína vedla podobně jako z Terezína přímá cesta do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Dělo se tak na základě Himmlerova výnosu z prosince 1942, který si kladl za cíl „předání asociálních elementů k výkonu trestu říšskému vůdci SS ke zničení prací". Do Osvětimi-Birkenau pak byli transportováni jak Romové žijící do té doby na svobodě, tak Romové z cikánských táborů.

* Celkem bylo do Osvětimi deportováno 5500 Romů, z nichž se po válce vrátilo jen 500 lidí. Následkem nacistického „řešení cikánské otázky" se romská populace v Čechách a na Moravě snížila na asi 800 osob.

Snaží se nám Andrej Babiš nabídnout podobný recept na zaměstnanost Romů? Popírá, zlehčuje nebo zneužívá romský holokaust k získávání politických bodů? Pak by ho slušní voliči měli hnát svinským krokem!