Jde v něm o miliardy korun. Sportovní funkcionáři se už chystají na výstavbu nových sportovišť i na renovaci některých již existujících.
„Naše ministerstvo aktuálně zpracovává materiál Významná sportovní infrastruktura v ČR, který bude zhruba v pololetí tohoto roku předložen k projednání do vlády," sdělil týdeníku Dotyk tiskový odbor úřadu řízeného ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD).

A právě zmíněný materiál pojednává i o způsobu financování výstavby či rekonstrukce vybraných sportovišť pro olympijská centra, přičemž investiční program má započít už příští rok. Ministerstvo uvádí, že k tomuto účelu bude pravděpodobně vytvořen zvláštní investiční fond. Bližší podrobnosti ale sdělí až po dokončení návrhu.

Nejdříve haly pro fotbal a atletiku

Státní úředníci na přípravě úzce kooperují s Českou unií sportu, která zastřešuje sportovní svazy, kluby a tělovýchovné jednoty. Předseda unie Miroslav Jansta říká, že účelem celé akce je vytvořit odpovídající zázemí českým reprezentantům, aby se mohli připravovat na domácí půdě a nemuseli cestovat za tréninkem mimo republiku. Stejně tak ale mají olympijská centra sloužit i dalším sportovcům.

V Nymburku – který vrcholovému sportu sloužil jako centrum už před rokem 1989, ale dlouhá léta se do něj téměř neinvestovalo – má být podle Jansty prostavěno 1,8 miliardy korun, a to zhruba během následujících 5 až 8 let. Domov by ve městě měla najít většina olympijských sportů i některé neolympijské. Už nyní v areálu nějaké investiční práce probíhají, chystá se demolice starého hotelu a výstavba nového, čtyřhvězdičkového, dle mezinárodních standardů.

„Prakticky všechna povolení už máme. Pokud ten materiál vláda schválí, je možné téměř okamžitě začít s výkupem pozemků pro sportoviště," uvádí Jansta pro týdeník Dotyk. Jako první dvě mají být vybudovány hala na fotbal, umožňující zimní přípravu pod střechou, a hala na atletiku. Následovat má výstavba multifunkční haly pro sálové sporty a také plaveckého bazénu.

Účelem celé akce je vytvořit odpovídající zázemí českým reprezentantům, aby se mohli připravovat na domácí půdě.

Do spektra sportů, které mají v Nymburku najít v budoucnu nový domov, má patřit i hokej, softball, baseball či jezdecký sport. Do programu se má jako partner zapojit i město Nymburk, stejně tak místní Tělovýchovná jednota Lokomotiva Nymburk. Areál má sloužit též Fakultě tělesné výchovy a sportu. Dále pro sportovní lékaře či k výchově trenérů.

„Máme obrovský skluz, třeba Maďaři a Poláci do svého sportu a sportovní infrastruktury investují už dávno a daleko více, a výsledky se u nich dostavují. U nás sport naopak upadá," žehrá na dosavadní podmínky a macešský vztah státu k tělovýchově předseda České unie sportu Jansta, který je zároveň místopředsedou Českého olympijského výboru, šéfem České basketbalové federace a majitelem nymburského mistrovského basketbalového klubu. Tudíž má na zdárném dokončení projektu vícenásobný zájem.

Modernizační akci už podpořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který Nymburk loni osobně navštívil, realizaci dává předběžně zelenou i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Peníze na prvním místě

Původní nymburský projekt, připravovaný v rámci Českého olympijského výboru, byl ještě „velkorysejší". Počítal totiž s investicemi kolem 3,5 miliardy korun. „Jsme přesvědčeni, že v dnešních cenách bude 1,8 miliardy stačit. Mým cílem je, aby si ta sportoviště z pronájmů na sebe dokázala vydělat. Nechceme být rozhodně závislí na státních dotacích," říká Jansta, který v minulých dnech podepsal memorandum o spolupráci s protikorupční organizací Transparency International. Má prý napomoci vytvoření přehledných a férových podmínek pro financování sportu.

Kromě Nymburku, kde mají mít čeští olympionici hlavní stan, se počítá se zřízením dalších národních olympijských center. A to tam, kde už dnes existuje tradice a zázemí pro jednotlivé sportovní disciplíny, tudíž nepůjde o klasické investice na zelené louce.

Už se například rozjíždí investiční projekt za 100 milionů korun v Prostějově. Jde o multifunkční halu pro ve městě „zabydlené" tenisty a volejbalisty. Celkem by podle předběžných odhadů do všech českých olympijských center mělo směřovat asi 2,5 až 3 miliardy korun. Dílčí investice by měly jít i do některých dalších sportovišť, například v Praze na Strahově či v Brně.
Základní otázka ale zní, zda stát na tyto akce uvolní mimořádné investiční peníze, tedy souběžně se standardním financováním sportu. V konkurenci s dalšíma „nataženýma rukama" to může být i velký politický problém, byť situace v českém sportu se zdá být již opravdu neudržitelná.

Další věcí je, nakolik je třeba těchto miliard ve vrcholovém sportu a zda by nebylo důležitější a rozumnější je přesměrovat spíše do masového sportu, do měst a obcí, hlavně co nejblíže mládeži. „Ale to se navzájem vůbec nevylučuje. Toto jsou investice státu. V případě měst a obcí musí převzít aktivitu zejména komunální politici a místní spolky. Stát by ale investice v obcích měl stimulovat podpůrnými programy," myslí si Miroslav Jansta.

Kde mají vyrůst národní olympijská centra

Nymburk: fotbal, atletika, halové míčové sporty, plavání, lední hokej, jezdecký sport, cyklistika, softball, baseball, ragby, střelba atd.
Račice a Praha-Troja: veslování, rychlostní kanoistika, vodní slalom
Harrachov: vybrané lyžařské disciplíny
Prostějov: tenis, volejbal
Nové Město na Moravě: biatlon, běh na lyžích, horská kola, ve hře je i hala na rychlobruslení
Ostrava: atletika, fotbal