„Zakázku na znalce zadá ministerstvo kultury, aby byl proces v souladu se zákonem o majetku České republiky. Zde je totiž předpoklad, že místo bude následně ministerstvem kultury spravováno, nebo jím zřízenou organizací. Zakázka by měla být vypsána co nejdříve, během následujících týdnů," sdělila magazínu Dotyk Olga Jeřábková, mluvčí ministra pro lidská práva Jiřího Dientsbiera (ČSSD).

Jak Babiš prolomil utajení

Právě Dienstbier s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) byli vládou pověřeni, aby otázku vepřína, která se přetřásá už od roku 1998, definitivně vyřešili. Jednání s majiteli probíhalo několik měsíců v režimu utajení.

To se změnilo začátkem září, kdy do celé záležitosti nečekaně vstoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten se Lety rozhodl navštívit poté, co se podle některých svědectví během návštěvy severočeského Varnsdorfu dopustil výroku, jenž byl mnohými politiky a médii vyhodnocen jako popírání romského holokaustu. Babiš – patrně aby si vylepšil image – proto hned přispěchal s prohlášením, že je připraven na likvidaci vepřína najít ve státním rozpočtu peníze.

Sobotkova vláda 5. září odtajnila své usnesení z letošního března, které se týkalo Strategie romské integrace do roku 2020 a právě i otázky likvidace vepřína v Letech. A to otevřelo možnost transparentní formou ocenit inkriminovaný zemědělský majetek.

„Když jsme s pány ministry Dienstbierem a Hermanem v červnu naposledy o celé věci jednali, bylo nám řečeno, že by znalec měl být vybrán někdy na přelomu srpna a září. Teď už je ale konec října a celá věc opět povážlivě usnula. Už několik týdnů se s námi nikdo nebavil. Opět ticho po pěšině. Už jsme z toho opravdu otráveni," stěžuje si v rozhovoru pro Dotyk Jan Čech, místopředseda představenstva AGPI. Z dřívějších vyjádření vládních představitelů přitom prý vyplývalo, že by otázka výkupu měla být svěřena Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Už několik týdnů se s námi nikdo nebavil. Opět ticho po pěšině. Už jsme z toho opravdu otráveni.

Janu Čechovi prý další průtahy připomínají situace, které už zažil vícekrát v minulých 18 letech, kdy „též byla snaha problém vyřešit a nakonec to vždycky usnulo". Ministr Herman přitom nedávno řekl, že řešení nikdy nebylo tak blízko, jako je dnes.

Herman bez komentáře

Bez znaleckého posudku se citlivá kauza, sledovaná i v zahraničí, dál asi nepohne. Podle dřívějšího Čechova vyjádření se firma AGPI se zástupci státu dohodla, že budou nakonec objednány dva posudky – první běžnými metodami ocení nynější areál v Letech, druhý vyčíslí, kolik by případně stálo vybudování nového zemědělského provozu na zelené louce, do něhož by se vepřín přestěhoval.

Tyto dva posudky mají pak posloužit k finálnímu jednání o formě a výši odškodnění. Ministři dávají přednost prostému vykoupení farmy a jejímu zrušení bez náhrady. Tomuto řešení se i majitelé AGPI už přestali bránit, ačkoliv v minulosti výslovně upřednostňovali stěhování do náhradní farmy.

Autor: Jiří Pšenička

Jak to tedy s přípravou posudků nyní doopravdy je, jaké bude přesně zadání, kdy a jakým způsobem bude znalec vybrán, zatím pověřené ministerstvo kultury není schopno říci. „Dle sdělení naší ekonomické sekce a potvrzení pana ministra Hermana je věc stále v řešení, ale informace o podrobných dílčích krocích zatím nebudeme sdělovat," reagovala na dotaz Dotyku Hermanova mluvčí Simona Cígánková.

Nikdo z aktérů nehodlá ani mluvit o možné výši odškodnění. Prý se o tom zatím nikdy nemluvilo. Podle dřívějších informací magazínu Dotyk, ale při jednání už jistá částka padla – 300 milionů korun.