Letmý pohled do minulosti ukazuje potenciál ruských technologických odborníků. Alexej Leonidovič Pažitnov v 80. letech vymyslel legendární počítačovou hru Tetris. Další Rus Sergej Brin byl zase společně s Larrym Pagem u zrodu vyhledávacího algoritmu a vyhledávače Google. Ani dnes na tom nejsou ruské technologické firmy úplně mizerně, píše týdeník Die Zeit. Zoufale jim ale chybí zahraniční kapitál.

Rozdíl v řádech

Zatímco v kalifornském Silicon Valley se loni investovalo do nových startupů v přepočtu 25,7 miliardy eur, v ruské obdobě Silicon Valley, ve Skolkovu, to bylo jen 18,7 milionů eur, což je tisíckrát méně.

Mladí Rusové přitom mají dobrý teoretický základ v matematice, fyzice, informatice a technice z technických univerzit. „Mezinárodně konkurenceschopní lidé v IT určitě v Rusku jsou," tvrdí Nina Janykinová, profesorka pro inovace a management na univerzitě ITMO v Petrohradu.

Mezinárodně konkurenceschopní lidé v IT určitě v Rusku jsou.

V Rusku existují celosvětově úspěšné technologické startupy také. Jedním z nich je například N-TechLab, jehož algoritmus dokáže získat charakteristické rysy z každého lidského obličeje. Startup získal první místo v soutěži organizované University of Washington v Seattlu.

Dalším, který má velký potenciál, je Oriense. Mladý tým z Petrohradu vyvinul přístroj, který dokáže pomáhat nevidomým lidem. Technologie propojuje algoritmus pro rozpoznávání obrazu a satelitní navigaci.

Investiční klima

V Ruské federaci ale není inovační klima na vysoké úrovni – i když se za poslední rok zlepšilo. V posledním žebříčku Global Inovation Index (GII) patří „ruskému medvědovi" 43. místo, což je o pět příček výše než v předchozím roce. Česká republika je na 27. místě. První je Švýcarsko a například Čína zaujímá 25. místo.

Toto umístění samozřejmě není pro Rusko, které chce být světovou supervelmocí, nijak oslnivé. Do indexu se totiž započítává i politická svoboda, fungování institucí a právní stát. A to je právě problém, proč se zahraniční kapitál do Ruska příliš nehrne.

Autor: Dotyk

Prorazit na trhu, to je problém

„Přenést technologické inovace na trh a založit konkurenceschopnou firmu v celosvětovém měřítku představuje v Rusku velký problém," přiznává profesorka Janykinová.

I když je technologické centrum Skolkovo – což měla být odpověď ruské vlády na americký technologický náskok firem ze Silicon Valley – jen hodinu jízdy autem z centra Moskvy, výsledky jsou za očekáváním. Inkubátor pro firmy z odvětví energetiky, telekomunikací, biomedicíny i vývoje jaderných technologií se nemůže s kalifornským technologickým sektorem srovnávat.

Politická situace v Rusku, tedy Putinova jasná dominance i po posledních parlamentních volbách, je pro západní investory spíše varováním než pobídkou. K tomu je třeba připočítat i hospodářské sankce EU a USA kvůli anektování Krymu.

Kolik Rusů volilo Jednotné Rusko

Volby Počet hlasů % Počet mandátů v Dumě ze 450
2003 22 779 279 37,57 223
2007 44 650 107 64,23 315
2011 32 379 135 49,32 238
2016 28 527 828 54,20 343
Pozn.: Volby 2016 provázela rekorně nízká volební účast, která činila 48 %. V Moskvě a Petrohradu činila sotva třetinu.

„Peníze ruských fondů rizikového kapitálu proudí naopak stále více na Západ. Kvůli očekávání menšího rizika a také lepších vyhlídek na zisk," řekl pro Die Zeit Arsenij Gromov, investiční ředitel ruské technologické firmy Rambler & Co.

Státní podpora

I když se v Rusku neustále hovoří o potřebných reformách, zůstávají spíše v rovině přání a různých komisí. Efektivitu ruského centrálního řízení ukazuje i případ Skolkova. Centrum bylo zřízené v roce 2011, přičemž o něm hovořil už v roce 2009 tehdejší prezident Dmitrij Medveděv.

V roce 2012 vznikly další vládní iniciativy pro podporu investic do nových technologií. Tím jsou Russian Venture Company (RVC), Russian Corporation of Nanotechnologies (RUSNANO) a Skolkowo Foundation. Na podpoře inovací spolupracuje i americká IBM.

Podle nezávislých moskevských expertů z technologických firem ale vládní projekty hmatatelné výsledky nepřinesly.
„Technologický trh je sice atraktivní, ale už dlouho nepatří mezi světovou špičku," střízlivě hodnotí ruskou realitu manažer Gromov. A bez motivace samotných mladých ruských podnikatelů to nepůjde.

„Politici musí podporovat mladé vědce a zakladatele nových firem. A vše vsadit na to, aby ruská technologická scéna explodovala, nikoliv implodovala," uzavírá profesorka Janykinová.