10 věcí, které byste měli vědět o Martinu Nejedlém

1. Narodil se 7. července 1966 v Kunovicích u Uherského Hradiště. S rodiči se na začátku školní docházky přestěhoval do Brna, rodný dům později využívali k rekreaci.

2. Podle informací Dotyku studoval v Brně na Pedagogické fakultě obor tělesná výchova, školu však údajně nedokončil. Akademický titul každopádně nikdy nepoužíval.

3. Je bývalým profesionálním volejbalistou, mistrem Československa z roku 1990 s týmem Zbrojovky Brno. Je také velký milovník kopané, fanoušek pražské Slavie, což ho mj. spojuje s Jaroslavem Tvrdíkem, bývalým politikem, lobbistou a podnikatelem.

4. Krátce po získání volejbalového titulu se přestěhoval do Německa, kde se vedle sportu začal věnovat i byznysu. Využil znalostí němčiny a ruštiny a vyvážel německá auta na ruský trh. Zejména mělo jít o značku Opel.

5. Poté se přestěhoval do Moskvy, kde nakonec žil asi deset let. Seznámil se s lidmi kolem ropného průmyslu. Navázal kontakty i s vedením koncernu Lukoil, pracovat pro něj začal v roce 1997.

6. Na přelomu roku 2000 se vrátil do Prahy, poté pendloval mezi Českou republikou a Ruskem.

7. Zhruba kolem roku 2002 se seznámil s Miroslavem Šloufem (Šlouf uvádí pozdější datum), někdejším šéfem poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Společně pak několik let sdíleli kancelářské prostory v pražské Školské ulici.

8. V roce 2007 založil společně s Lukoilem firmu Lukoil Aviation Czech. Kvůli nedodržení smlouvy se Státní správou hmotných rezerv vznikl spor, až soud rozhodl, že Nejedlého firma musí zaplatit 27,7 milionu korun. Nejedlý nejprve zaplatit odmítal, z firmy vystoupil, nicméně letos v květnu pokutu zaplatil.

9. V roce 2009 spoluzakládal Stranu práv občanů Zemanovci – nyní Strana práv občanů. Společně se Šloufem se stali jejími největšími sponzory.

10. Nyní je Martin Nejedlý poradcem prezidenta Miloše Zemana. Po počátečním nepřátelství si podle informací Dotyku už našel cestu i k dalšímu klíčovému současnému politikovi, šéfovi ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi.

Týdeník Dotyk přinesl v roce 2013 jeho profil. Přečíst si jej můžete zde: Muž, který řídí prezidenta