Muzikál Hamilton: An American Musical měl premiéru na začátku roku 2015 a ještě téhož roku se přesunul na Broadway. Všechna jeho představení jsou vyprodaná. Měl historicky nejvíce nominací na ceny Tony – vyhrál jich 11.

Nahrávka muzikálu vyšla jako album před více než rokem, loni v létě vystoupala až na bronz a míří k platině. A ještě na konci loňského roku, když se v USA začala prodávat deska The Hamilton Mixtape, kde muzikálová čísla nazpívaly hvězdy jako The Roots, Usher nebo Alicia Keys, stala se nejprodávanějším albem.

Hamilton je zkrátka pořád na vrcholu. Příběh populárního amerického otce zakladatele je přitom v Evropě téměř neznámý a o muzikálu slyšeli jen největší muzikáloví fanoušci. Nic není tak, jak se zdá. V biografickém muzikálu se totiž nezpívá, ale rapuje. Zkuste si pro názornost představit, že by třeba rapper a výtvarník Vladimir 518 napsal muzikál o prvním českém ministrovi financí, nazvaný Rašín. I když koneckonců i to by byl zajímavý příběh.

Skladba My Shot z muzikálu Hamilton

Zdroj: Youtube

Cesta na Broadway

Začátek příběhu se datuje do roku 2009. Lin-Manuel Miranda byl už tehdy autorem úspěšného muzikálu In the Heights. Také v tomto kousku se rapovalo více než zpívalo. Však byl také příběh zasazen do současného washingtonského předměstí.

Ve zmíněném roce byl Miranda pozván do Bílého domu, aby zde ukázal něco ze svého úspěšného díla. Umělec ale místo toho prezidentskému páru předvedl úvodní kousek svého budoucího díla. Tehdy jej ještě uvedl jako plánované konceptuální album o jednom z otců zakladatelů.

Lin-Manuel Miranda poprvé představuje Hamiltona v Bílém domě

Zdroj: Youtube

Koncept slavil úspěch, nápad se očividně líbil i prezidentu Obamovi, takže Miranda se nakonec pustil do vytvoření celého muzikálu. Nejprve pár zkoušek a v lednu 2015 premiéra v newyorském The Public Theater. Na americké divadelní scéně ale nejste nic, dokud se nepředstavíte na Broadwayi. A právě tam Hamilton zamířil ještě v srpnu téhož roku.

Už před tamním uvedením se mluvilo o muzikálové události roku a lístky mizely rychlostí světla. Hamilton je od té doby v divadle Richard Rodgers vyprodaný a na černém trhu se vstupenky údajně prodávají za osm tisíc dolarů. Dostat se na Hamiltona je vlastně téměř nemožné.

Úspěch muzikálu se dá vyjádřit i počtem cen, které získal. Při loňských divadelních cenách Tony získal rekordní počet 16 nominací, z nichž 11 proměnil ve vítězství. A to včetně cen za nejlepší muzikál, nejlepší hudbu i nejlepší libreto. K tomu si ještě připočtěte Grammy za nejlepší muzikálové album nebo Pulitzerovu cenu za drama.

Americká záležitost

V roce 2016 se Hamilton představil v Chicagu, letos jej ale čekají dvě náročné zkoušky. Nejprve se připravuje oficiální turné po USA. Zahájení bude v březnu v San Francisku, kde se představení bude hrát celých 21 týdnů. První vstupenky byly vyprodané během 24 hodin, na internetu na lístky stále čeká sto tisíc lidí. V druhé polovině roku se muzikál přesune do Los Angeles, a pak jsou v plánu další velká města Spojených států: mimo jiné Boston, Denver, Houston, Las Vegas, Seattle nebo Washington.

Podobu Alexandra Hamiltona zná každý Američan z desetidolarovky.Autor: Shutterstock

Ještě důležitější ale bude plánované uvedení představení na londýnském West Endu. Hamilton je muzikál z americké historie v provedení americké moderní kultury s odkazy na populární americké rappery. Je tedy otázkou, nakolik toto téma s takovýmto podáním dokáže uspět na evropské půdě. V lednu se začínají prodávat lístky, minimálně zpočátku o ně podle všeho bude velký zájem. Otázkou je spíše, jak dlouho zájem vydrží a zde se přenese i do dalších zemí.

Představa, že by se v České republice chodilo na hiphopový muzikál prakticky bez nehudebních dialogů o americkém ministru financí, kterého všichni Američané znají minimálně z desetidolarové bankovky, je docela úsměvná. Na druhou stranu při podařeném (a bezpochyby nutném) přebásnění by dílko jistě mohlo zaujmout. A jak je vidět i na originálu, hlavní roli může klidně hrát Jarek Nohavica nebo Radek Banga.

Barevná pestrost

Herci broadwayského originálu totiž mají z drtivé většiny jinou barvu pleti než bílou. Už to se dá považovat za unikát broadwayské scény a u muzikálu z přelomu 18. a 19. století to překvapí dvojnásob. Ani původní představitel hlavní role Lin-Manuel Miranda není Hamiltonovi vlastně moc podobný.

Hamilton ale nechce být jen zábavnou kostýmní show, připomíná Americe také její rozmanitost. A představitelé jeho rolí si na tom dost zakládají. Však také když se v listopadu na představení dostavil nastupující viceprezident USA Mike Pence, dostalo se mu od ansámblu zajímavého přivítání. Přímo z pódia mu přečetli důležité vyjádření: „My jsme, pane, rozmanitá Amerika, která je znepokojena, že vaše nová administrativa nebude ochraňovat nás, naši planetu, naše děti, naše rodiče ani nebude chránit naše práva. Doufáme, že tato show vás inspiruje k obhajobě amerických hodnot."

Vzkaz pro Mika Pence

Zdroj: Youtube

Muzikál se během krátké doby zapsal do historie divadelních představení i do mysli běžných Američanů. Popkulturní narážky na Hamiltona najednou najdeme už i v současných dílech.

Dílo jednoho muže

Hamilton je takzvaně sung-through muzikál. Nemá běžné dialogy a je složený jen z hudebních čísel. Podařilo se mu něco, co se dnes zdá být téměř nemožné: vystavět popularitu na kvalitě, bez slavných jmen, bez opulentní reklamy, v oboru, který většinu lidí míjí.

Kdo je vůbec strůjcem jeho mimořádného úspěchu? Hamilton je především práce hiphopového freestylera Lin-Manuela Mirandy. Napsal hudbu, libreto i texty. A celý historický příběh zahalil do moderního hiphopového hávu. Úspěch muzikálu zajistil tím zřejmě nejméně pravděpodobným způsobem v době, kdy obsah, který není virální a nedá se streamovat nebo stáhnout, téměř neexistuje.

Freestyler Lin-Manuel Miranda napsal k muzikálu hudbu, libreto i texty.Autor: Ga Fullner/Shutterstock.com

Z Mirandy se během chvilky stala opravdová hvězda, jako snad z žádného jiného divadelního autora. Kolik jich bylo na obálce časopisu Rolling Stones nebo se pravidelně objevuje v amerických talk show? Miranda nikdy nehrál ve filmovém hitu ani nevyprodává koncertní haly, přesto se dnes cestou do práce musí maskovat brýlemi a čepicí.

K tomu ještě v posledním roce stihl například napsat písně k animovanému hitu Moana, v Česku uváděnému pod názvem Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa. Teď už má na kontě nominaci na Zlatý glóbus, ta oscarová na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Krom toho by měl v budoucnu spolupracovat na hrané verzi disneyovské Malé mořské víly a pokračování Marry Poppins. Ještě o něm rozhodně uslyšíme.

Píseň z filmu Moana

Zdroj: Youtube

Kdo byl Alexander Hamilton?

  • Alexander Hamilton je jedním z amerických otců zakladatelů. Narodil se v polovině 18. století jako chudé nemanželské dítě na ostrově St. Croix v Karibiku. Do New Yorku přišel v sedmnácti letech jako imigrant.
  • Vystudoval práva, bojoval ve válce za nezávislost, stal se pravou rukou George Washingtona a prvním federálním ministrem financí. Vytvořil finanční systém nově vzniklé federace a nespočtem dalších rozhodnutí a aktivit ovlivnil podobu moderní Ameriky.
  • Hamilton zemřel ve 47 letech, když ho v duelu zastřelil jeho přítel a zároveň politický rival Aaron Burr. Američanům je Hamiltonův obličej dobře známý coby tvář z desetidolarové bankovky.