Fed Cup: Česká republika 2011–?

Petra Kvitová byla u všech pěti českých fedcupových vítězství.Autor: Jimmie48 Photography/Shutterstock.com

Trenér Petr Pála a jeho svěřenkyně. Tak se dá ve stručnosti popsat současná ženská tenisová generace, která slavila triumf v týmové soutěži pětkrát z posledních šesti pokusů. V roce 2011, při prvním vítězství, táhla tým tehdejší wimbledonská šampionka Petra Kvitová. Ta byla v týmu jako jediná při všech pěti vítězství. Letos už ale byla hlavní hvězdou finalistka US Open Karolína Plíšková.
Kromě nich do vítězné generace patří finalistka French Open 2015 Lucie Šafářová, Barbora Strýcová nebo deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.

Davis Cup: Česká republika 2012–2013

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych se radují z Davisova poháru.Autor: Profimedia

Rok 2012 byl pro český tenis obzvlášť povedený. Poprvé se stalo, aby se doma v rozmezí pár týdnů slavily oba tenisové poháry pro soutěže družstev. Zatímco ženy obhájily v O2 aréně svůj Fed Cup, muži po 32 letech získali Davisův pohár. A o rok později jej tým obhájil.

Výsledky v Davis Cupu (společně s postupem do finále v roce 2009) stály a padaly především s dvojicí Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Právě výkony této dvojice zajistily neobvyklý double.

Davis Cup: Španělsko 2008–2011

Rafael Nadal byl hlavním strůjcem španělských úspěchů v Davis Cupu.Autor: Maxisport/Shutterstock.com

Čeští muži tenkrát na tenisovém trůně prakticky nahradili španělskou tenisovou gardu, která během čtyř let získala tři tenisové tituly. Hlavním tahounem Španělska většinou byla tehdejší světová tenisová jednička Rafael Nadal. Prvního vítězství ale dosáhli Španělé i bez něj. Ve dvou finále se tým z pyrenejského ostrova potkal s Argentinou (2008, 2009), jednou porazil Čechy.

Fed Cup: Rusko 2004–2008

Ruská tenisová šampionka Maria ŠarapovováAutor: Jimmie48 Photography/Shutterstock.com

Zatímco muži na nějaký čas vystřídali na trůně Španěly, ženy nahradily silné Rusky. Těm se podařilo Fed Cup ovládnout dokonce čtyřikrát v rozmezí pěti let (2004, 2005, 2007 a 2008).

Velkou výhodou ruského výběru byla velká šíře kádru. Kromě grandslamové šampionky Šarapovové se ruští trenéři mohli spolehnout i na Kuzněcovovou, Myskinovou, Vesninovou nebo Makarovovou. Vše hráčky tehdejší světové desítky.

Fed Cup: Československo 1983–1986

Hana Mandlíková (na snímku) spolu s Helenou Sukovou se v 80. letech zasloužily o tři triumfy Československa ve Fed Cupu.Autor: Profimedia

Česko, respektive Československo, si pamatuje ještě jednu úspěšnou generaci ženského tenisu. Helena Suková a Hana Mandlíková se zasloužily o to, že Československo získalo Pohár federace třikrát po sobě mezi lety 1983–1985. Nejslavnějším se ale stalo finálové utkání v roce 1986, které Češky nevyhrály. Proti nim se totiž postavily Američanky v čele s Martinou Navrátilovou. České Američance tehdy fandila celá Štvanice.

Davis Cup: Švédsko 1984–1987

Švédský tenisový matador Mats WilanderAutor: Ferenc Szelepcsenyi/Shutterstock.com

V historii Davis Cupu je možné nalézt několik silných generací a především v začátcích této týmové soutěže se dlouho střídaly úspěšné týmy USA, Velké Británie a Austrálie.

S rozšířením tenisu (a Davisova poháru) se ale nikomu nedařilo dominovat nadlouho. Jedním z úspěšných týmů, který získal několik vítězství, bylo například Švédko. Severská země díky hráčům jako Mats Wilander například získala tři tituly v rozpětí čtyř let (1984, 1985, 1987).