Švandovo divadlo

Jedno z nejstarších divadel v Praze se nachází na Smíchově. První divadlo zde uvedl Pavel Švanda ze Semčic už v roce 1871. Hrálo se v otevřené aréně, v zimě v sále nedalekého hostince.

Tradice divadelní budovy na náměstí Kinských ale započala o 10 let později, když bylo v nádvoří domu U Libuše postaveno Divadlo u Libuše. Budova byla během času několikrát rekonstruována a stejně tak se střídaly i divadelní soubory. Na konci 20. let 20. století zde sídlilo Divadlo Vlasty Buriana, později například Divadlo komediantů nebo Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého, které už pod názvem Divadlo Labyrint v roce 1998 zaniklo. V roce 2002 bylo ale divadlo znovu otevřeno, tentokrát jako Švandovo divadlo na Smíchově.

Divadlo oslavilo výročí odhalením nové Výtvarné zdi, v níž mladý slovenský scénograf Jozef Hugo Čačko zachycuje propojení divadelního umění a sociálních sítí.

Švandovo divadloAutor: Archiv

Stavovské divadlo

Nosticovo, Královské zemské německé, Tylovo či Stavovské. To jsou názvy, které v běhu času neslo divadlo nacházející se na Ovocném trhu v Praze. Divadlo, jež dnes slouží jako druhá scéna Národního divadla (jehož činoherní budova byla poprvé otevřena stejně jako Švandovo divadlo před 135 lety, v roce 1881), dal postavit jako scénu pro veřejnost osvícený vlastenec hrabě František Antonín Nostic-Rieneck. Po něm bylo divadlo také pojmenováno.

Divadlo bylo otevřeno v roce 1783. Hrabě Nostic-Rieneck v něm chtěl původně uvádět německou činohru a italskou operu, repertoár však byl brzy rozšířen i o českou produkci. Do širokého povědomí se zapsalo uvedením několika oper Wolfganga Amadea Mozarta v čele s operou Don Giovanni, kterou speciálně pro pražské divadlo napsal.

V roce 1920 bylo divadlo převedeno do správy Národního divadla.

Stavovské divadloAutor: Archiv

Divadlo na Vinohradech

Jedna z nejznámějších pražských činoherních scén se nachází na Vinohradech. Divadlo bylo otevřeno v roce 1907 jako městské divadlo města Královské Vinohrady. Sídlem divadla je velká secesní budova postavená podle návrhu architekta Aloise Čenského.

Alegorické postavy na pylonech nad středovým průčelím budovy představují Statečnost (anděl se vztyčeným mečem) a Pravdu (anděl se zrcadlem), jejich autorem je Milan Havlíček.

Divadlo Na VinohradechAutor: Archiv

Reduta Brno

Nejstarší divadelní budova ve střední Evropě se nachází v České republice, přesněji v Brně. Je jí brněnská Reduta. Budova není zařízená pro provoz stálé divadelní scény, hrají v ní různé hostující soubory. V budově je divadelní sál, redutní sál a salonek. Jako jediná budova z komplexu Národního divadla v Brně není pojmenovaná po známé osobnosti.

Stavební počátky dnešní budovy se kladou do 16. století. Nejvýznamnější přestavby byly provedeny na počátku 17. století (ve stylu raného baroka) a později v letech 1735–1736. Poslední rekonstrukce se uskutečnila v roce 2005. Dočkala se ocenění od České komory architektů.

Reduta BrnoAutor: Archiv

Slezské divadlo

Nejstarší divadlo ve Slezsku – Slezské divadlo – se nachází v Opavě. Počátky divadelnictví v tomto městě jsou spojeny s výchovnou činností jezuitského gymnázia, otevřeného už v roce 1630. V 18. století poté bylo v Opavě hned několik divadelních spolků, nejčastěji kočovných nebo dočasných.

Základní kámen dnešní budovy Slezského divadla byl položen v roce 1804. Provoz byl zahájen v říjnu 1805 hrou Karl der Kühne (Karel Smělý) v provedení členů herecké společnosti ředitele Karla Flebbeho.

Slezské divadlo OpavaAutor: Archiv

Klicperovo divadlo

Klicperovo divadlo v Hradci Králové letos oslavilo už 131. výročí svého založení. Profesionální soubor zde působí od roku 1949. Divadlo je pojmenováno po dramatikovi Václavu Klimentovi Klicperovi, který se zasloužil o rozkvět divadla v Hradci Králové v první polovině 19. století.

V roce 1868 byl založen spolek Jednota divadelních ochotníků, který začal prosazovat myšlenku samostatné divadelní budovy. Projekt nakonec vypracoval místní architekt Viktor Weinhengst a slavnostně otevřeno bylo s uvedením Klicperovy hry Eliška Přemyslovna a opery Hubička od Bedřicha Smetany 24. března 1885.

Klicperovo divadlo Hradec KrálovéAutor: Archiv

Zámecké barokní divadlo v Českém Krumlově

Stařičké divadlo se nachází i na jihu Čech, přesněji v Českém Krumlově. Divadlo je součástí tamního zámku, s jehož hlavními budovami je propojeno mostem. Díky svému vybavení a zachování původního barokního divadla je přední památkou svého druhu ve světovém měřítku. Původ divadla se odvíjí od roku 1682, kdy na zámku působila stálá profesionální hudební a herecká skupina. Jeho dnešní podoba je výsledkem přestavby v letech 1765–1766. V zahradě krumlovského zámku se nachází i slavné otáčivé hlediště.

Otáčivé hlediště v zahradě krumlovského zámkuAutor: Deník