Ba co hůř, jsou i případy, kdy si lidé nádobu s pozůstatky svých příbuzných odnesou, ale vzápětí ji hodí do nejbližšího koše nebo potoka.

Po zrušení pětitisícového příspěvku státu za přebrání urny, se v pohřební službě Hranice kupí případy nevyzvednutých nádob s popelem.

„Zatím nemáme spočítaný přesný počet nevyzvednutých uren za minulý rok, ale odhadem je jich okolo stovky,“ uvedl Tomáš Bolf, majitel pohřební služby.

Každý pozůstalý má třítýdenní lhůtu, aby si pro ostatky svých příbuzných přišel, ale někteří toho nevyužijí. Pohřební služba se proto rozhodla přistoupit na nová pravidla.

Pokud si pozůstalí nepřijdou pro urnu do jednoho roku, bude přesunuta do sklepních prostor a následné vyzvednutí už bude zpoplatněno.

Nelidské chování

Na jedné straně problém s lidmi, kteří si pro nádoby nepřijdou, na druhé straně lidé, kteří přijdou, ale ke svým zemřelým příbuzným nechovají žádnou úctu.

„Přišel jeden pán, který byl naštvaný, že musí urnu přebrat. Nakonec si ji ale vzal a následně ji u obřadní síně hodil do koše a odešel. Další člověk pak hodil urnu do blízkého potoka,“ uzavřel Tomáš Bolf smutný příběh neúcty k mrtvým.