Afghánistán je krásná hornatá země s velmi osobitým charakterem. I přes drobné pokroky však zůstává jednou z nejchudších zemí světa. Na žebříčku rozvoje je 171. ze 188 hodnocených zemí.

Hlavním zdrojem obživy většiny obyvatel Afghánistánu je zemědělství a chov dobytka. Člověk v tísni zde představuje a zavádí nové zemědělské metody, plodiny a technologie, školí místní farmáře a zřizuje ukázková políčka.

Například třicetiletý Assadulláh žije se svou ovdovělou matkou, ženou a sedmi dětmi na předměstí Mazár-e Šarífu. Většinu svého života strávil jako uprchlík v Pákistánu, když se pak vrátil i s rodinou do rodného Afghánistánu, musel začít od nuly. „Dřív jsem se v zemědělství moc nevyznal. Dnes mám vlastní fóliovník a umím vypěstovat dost zeleniny pro rodinu i na prodej," říká Assadulláh.

Autor: Archiv Člověka v tísni

V rámci boje s městskou chudobou se Člověk v tísni zase zaměřil na ženy bez možnosti vlastního výdělku. Zapojilo se celkem 186 mladých žen, pro které byla připravena odborná školení a tréninky. Místní ženy se tak měly možnost naučit základní obchodní dovednosti a dozvědět se o správné výživě a hygieně od zkušených lektorů.

Autor: Archiv Člověka v tísni

V Mazár-e Šarífu ve čtvrti Sajadia žije se svou 10člennou rodinou 24letá Asefa. Po 9měsíčním školení a úspěšně složených zkouškách si mohla otevřít vlastní kosmetický salon.

„Všichni máme sny. Já vždy věděla, že bych byla dobrou kosmetičkou, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych se jí jednou opravdu mohla stát. Jakožto žena musím překonat řadu překážek, ale i přesto jsem chtěla pomoci své rodině. Když jsem dostala nabídku zúčastnit se školení v salonu krásy, okamžitě jsem věděla, že takovou nabídku nemohu odmítnout," popisuje Asefa.

Autor: Archiv Člověka v tísni