Palmový olej: nenáviděnou i oceňovanou surovinu čeká nejistá budoucnost

21. červenec 2017 četba na 11 minut
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Foto: ČTK/AP

Palmový olej se stal nejpoužívanějším rostlinným olejem na planetě. Najdeme ho v pečivu, sunaru i tradičních výrobcích. Bylo tomu tak i před rokem 1989? V naprosté většině případů ne. Je žádoucí jeho ústup?

Posledních deset let vzrůstá u nás i ve světě odpor vůči používání palmového oleje. Důvodem je na jedné straně jeho dopad na životní prostředí, protože kvůli zakládání plantáží na jeho pěstování se vypalují původní indonéské deštné pralesy, což ohrožuje existenci různých živočišných druhů, zejména orangutanů.

Dalším motivem, v případě použití palmového oleje v potravinách, je jeho neblahé účinkování na lidské zdraví. Obsahuje totiž vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které ucpávají cévy. 

FOTOGALERIE

Palmový olej, ilustrační foto Palmový olej, ilustrační foto Palmový olej, ilustrační foto

Na druhé straně je třeba říct, že palmový olej je celkem běžnou součástí potravin už řadu let a ani jiné obdobné náhražky nejsou bez vady - například kokosový olej je na tom s nasycenými mastnými kyselinami ještě mnohem hůř než palmový.

Z čistě technologického pohledu pak jsou výhody palmového oleje jednoznačné. "Je tepelně stabilní, má dlouhou trvanlivost a je chuťově neutrální," začíná výčet jeho předností Pavel Orálek, mediální zástupce společnosti Mondelēz, která u nás vlastní například značku Opavia. Milan Linka, tiskový mluvčí Vitany, připojuje další kvality: výhodnou konzistenci a dostupnou cenu.

Palmový olej je dlouhodobě levnější než jeho alternativy. "Řepkový olej je přibližně o dvě stě až tři sta dolarů za tunu dražší než palmový, slunečnicový olej stojí ještě víc," srovnává Kateřina Holubová z Koalice proti palmovému oleji. Cenové rozdíly sice nebyly v posledních třiceti letech nikdy dramatické, přesto však přispěly k atraktivitě produktu z palmy olejné.

Není proto divu, že od devadesátých let jeho spotřeba na území Česka strmě stoupala. Prakticky z nuly se v roce 2005 vyšplhala až na rekordních 45 tisíc tun. Výrobci obhajují jeho masové nasazení také zdravotním hlediskem. "Palmový olej v některých případech nahradil v minulosti hojně používané částečně ztužené rostlinné tuky. Ty obsahovaly vysoký podíl trans-nenasycených mastných kyselin," shrnula sdílený postoj velkých potravinářských řetězců Andrea Brožová, tisková mluvčí firmy Nestlé. Oleje a tuky s těmito kyselinami škodí zdraví víc než jakékoli jiné.

PŘEDCHOZÍ ČÁST
Část 1/4
DALŠÍ ČÁST