O paralympijské hry v Riu zatím diváci nejeví zájem. Dosud se prodalo asi 300 tisíc lístků, což je 12 procent celkové kapacity. I když paralympijský výbor uvedl, že se v posledních dnech prodává vstupenek více, těžko se podaří zopakovat úspěch z Londýna před čtyřmi lety, kdy bylo na paralympiádu vyprodáno. Kapacity pro diváky, kterých bylo na tři miliony, se dokonce musely navyšovat.

„Rio má dva týdny na to, aby připravilo paralympiádu, vrchol sportovního kalendáře pro hendikepované sportovce. Organizátoři doufali, že navážou na úspěch divácky úspěšných her v Londýně před čtyřmi lety," napsala agentura AP.

We´re The Superhumans – Rio Paralympics 2016 Trailer

Zdroj: Youtube

V Riu se kvůli chybějícím financím počítá s rozpočtovými škrty, což znamená méně pořadatelů a demontáž některých sportovišť ještě před zahájením her.

Rusové bez paralympiády

Ruská paralympijská výprava byla z akce vyloučena kvůli dopingovému skandálu, který je organizován státem. Ani s odvoláním u sportovní arbitráže CAS neuspěla. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC), který ruské paralympioniky vyloučil, neporušil podle CAS žádná procesní pravidla.
„Toto rozhodnutí podtrhuje naše přesvědčení, že doping nemá v paralympijském sportu žádné místo," reagoval šéf IPC Sir Philip Craven, jenž Velkou Británii reprezentoval v basketbalu na paralympiádě v letech 1972–1988. Rytířský řád mu propůjčila královna v roce 2005.

Nezájem obyvatel přichází v době, kdy se brazilská ekonomika potýká s recesí i politickou nestabilitou. „V tuto chvíli je pro nás obtížné čekat, že bude vyprodáno, jako jsme to viděli v Pekingu nebo Londýně a očekáváme v Tokiu za čtyři roky," prohlásil v reakci na poslední vývoj prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Philip Craven.

Autor: Dotyk

Měli sedm let na přípravu

„V historii paralympijských her se za celých 56 let neobjevily tak velké finanční komplikace jako nyní," dodal Craven. Měl na mysli zejména ohrožení účasti deseti výprav, kterým nebyly proplaceny cestovní náklady. Organizátoři měli výplatu 8 milionů eur na cestovní náklady postiženým sportovcům vyplatit do konce července. Zavázali se, že je vyplatí do konce srpna.

Podle mluvčího IPC Craiga Spenceho se hledá další sponzor, který by rozpočet navýšil, ale to měl organizátor her už dávno zajistit. „Organizační výbor her v Riu měl sedm let na to, aby pro paralympijské hry zajistil sponzory," řekl pro WSJ. 
Craven doufá, že celá akce alespoň zapůsobí jako katalyzátor pro změnu vnímání hendikepovaných lidí v Jižní Americe. „Výbor chce udělat maximum pro to, aby se v Riu sportovci cítili co nejlépe, když celý život usilují, aby se na tuto vrcholnou akci dostali," doplnil šéf IPC.

Čeho se týkají škrty na paralympiádu?

  • Snížení počtu pracovníků pro paralympiádu
  • Změny v dopravních službách pro atlety a jejich týmy
  • Snížení počtu mediálních center
  • Přesunutí sportovních akcí jinam, aby bylo možno rozebrat olympijský park okolo Deodoro Park

Zdroj: BBC

I když starosta Ria de Janeira Eduardo Paes slíbil poskytnout dalších 150 milionů realů (45 mil. USD), narazil na legislativní překážku. „V současné době existuje soudní zákaz veškerého dalšího financování her z rozpočtu města a státu, pokud organizační výbor Rio 2016 neposkytne podrobné vyúčtování všech výdajů. Samozřejmě, aby mohl organizační výbor požádat o další prostředky, musí být transparentní," uvedl web IPC.

Kolik paralympiáda bude stát, není zatím jasné. Wall Street Journal vyčíslil provozní náklady pro obě akce, olympiádu i následnou paralympiádu, na 7,4 miliardy realů (2,3 mld. dolarů), což jsou výdaje za ceremoniály a ubytování sportovců.

Britové to nechápou

Britští paralympionici kroutí nad přípravou prestižní akce hlavou. Aled Davies, který v Londýně získal zlato v hodu diskem, na Twitteru vyjádřil pochybnosti, zda by paralympiáda měla finanční problémy, kdyby se konala před olympijskými hrami.

Také baronka Tanny Grey-Thomsonová, jež vybojovala pro Spojené království 11 medailí z paralympiády, v rozhlasové stanici BBC řekla, že všichni sportovci doufali, že po Londýnu bude Rio dalším krokem vpřed. Jak ale shovívavě dodala, Brazílie byla v době podání přihlášky v jiné ekonomické a politické situaci.

Britský paralympijský výbor přímo napsal, že je znepokojen posledními zprávami o přípravách akce, zejména pokud jde o krácení rozpočtu a snížení úrovně služeb pro sportovce.

Aled Davies je mistrem světa v hodu diskem z roku 2013 a obhájcem zlata z Londýna 2012.

Autor: aleddavies-f42.co.uk

Jiří Ježek je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie, vyhrál celkem 6 zlatých medailí.Autor: jirijezek.cz

Jiří Ježek na Tour de France

Zdroj: Youtube