Podle informací Dotyku bylo nakonec nalezeno oboustranně uspokojivé řešení, jež má vést k postupnému uhrazení zhruba miliardového dluhu, který vůči Ředitelství silnic a dálnic uplatňuje konsorcium firem Eurovia, Metrostav, SMP CZ a Berger Bohemia.

Jak už magazín Dotyk informoval, kvůli dluhu, který měl být vyčíslen na 785 milionů korun (součástí jsou i faktury po splatnosti), zhotovitelé velmi vážně zvažovali, že nedají souhlas s předčasným užíváním stavby, za niž stále nesou zodpovědnost.

O celé věci se jednalo ještě tento týden a jednání prý definitivně stále nejsou uzavřena. Základní řešení ale už bylo nalezeno. Má spočívat v tom, že stát zaplatí část dlužné částky nyní (za ty segmenty dálnice, které už mají požadované posudky) a zbytek půjde z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury později.

„Když převzali odpovědnost za monitoring dálnice a zaplatí nám velkou část peněz, nemáme důvod jim nedat souhlas s užíváním stavby," uvedl pro Dotyk manažer jedné ze zhotovitelských firem.