Jako je Bedřich Smetana autorem opery Prodaná nevěsta, mohl by Petr Gazdík jednou nazvat své politické memoáry Prodaný ženich. Právě v těchto dnech totiž se svými spolupracovníky shání už podruhé vhodnou volební nevěstu pro své hnutí Starostové a nezávislí.

S první „manželkou" TOP 09 se STAN nedávno poklidně rozvedl a času na případné další námluvy mnoho nezbývá. „Předpokládám, že jasno by mělo být nejpozději do konce ledna," říká Gazdík. Zatím nechce dát najevo žádné preference, dnes – v úterý 6. prosince odpoledne – o věci jedná celostátní výbor STAN. Vyloučena prý není ani samostatná volební kandidatura, zvlášť s ohledem na říjnový téměř desetiprocentní úspěch Starostů v krajských volbách.

Každopádně tím, že nedávno uspořádal alternativní oslavu státního svátku 28. října na Staroměstském náměstí, kde zároveň úspěšně udržel na uzdě protizemanovské vášně desítek tisíc Pražanů, se Gazdík postavil na samu dělicí čáru dnešní české společnosti. Exstarosta slovácké vísky Suchá Loz, který se v roce 2008 prosadil do vysoké politiky tématem rozpočtového určení daní a bizarní týdenní výměnou s tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem, tak očividně aspiruje na roli jazýčku na tuzemských politických vahách.

Většina národa si vás poprvé všimla, když jste v roce 2008 na týden přenechal své starostovské křeslo v Suché Lozi tehdejšímu pražskému primátorovi Pavlu Bémovi a sám jste sedm dní řídil českou metropoli. Bém poté zažil politický pád, jste dodnes v kontaktu?

Byli jsme nedávno s Pavlíkem na obědě. Řekl bych, že měl tehdy svůj úřad pod palcem, lidé kmitali. Nejsem si jist, zda tak pražská radnice funguje i dnes. Tím ale nechci podceňovat paní primátorku Krnáčovou.

Tehdy bylo pro vás jako pro starostu klíčovým tématem rozpočtové určení daní. Je to tak stále?

Tehdejší diskriminační šestiapůlnásobný rozdíl v příjmu na obyvatele mezi Prahou a nejchudšími obcemi se povedlo vyřešit. Města a obce mají dnes oproti roku 2012 na svůj rozvoj o 25 miliard korun ročně víc. A jistě vidíte, že najednou se náš venkov mění před očima, krásní. Dříve šly dotace do obcí podle toho, jaké kdo měl známosti ve vysoké politice, fungovalo oblíbené poslanecké „porcování medvěda" a hlavní bylo dokázat lépe leštit kliky. To jsem viděl jako obrovské ohrožení demokracie.

Dnes je to podle vás jiné? Známosti už nerozhodují?

Jsem přesvědčen, že rozdíl je markantní. Dnes například naší obci Suchá Loz, která má asi 1200 obyvatel, ročné zbývají téměř 3 miliony korun na investice, což je 12 milionů korun na volební období. A za to už se dá něco vybudovat. Volební soutěž se tak stává skutečně demokratickou – známosti nerozhodují a každé budoucí zastupitelstvo má možnost za 12 milionů někam tu vesnici posunout, podle vůle občanů. To je demokracie.

To téma je stále stejné, jmenuje se subsidiarita. Chceme, aby se o věcech rozhodovalo na co možná nejnižší úrovni.

S jakým novým tématem tedy půjdou Starostové do sněmovních voleb v příštím roce?

To téma je stále stejné, jmenuje se subsidiarita. Chceme, aby se o věcech rozhodovalo na co možná nejnižší úrovni. Problém nárůstu byrokracie a korupce je důsledkem toho, že se nerozhoduje co neblíže občanům. Mělo by to tak být v oblasti školství, sociálních dávek, ale třeba do jisté míry i obrany a vnitra, kde je nutná daleko lepší koordinace s místními složkami.

Jsem z kraje, který zažil metanolovou aféru, výbuch muničního skladu ve Vlachovicích-Vrběticích i řádění masového vraha v Uherském Brodě. Ve všech těch případech celostátní složky selhaly právě proto, že nebyly koordinovány s místními.

Hledá se nevěsta

V minulých volbách Starostové kandidovali společně s TOP 09, spolupráci ale už končí. Co je teď pro vás hlavním kritériem při hledání nového partnera? Aby měl hodně starostů a rozuměl komunálním problémům?

Dnes jsme ve fázi, že náš stát nemusí směřovat dobrým směrem. Dochází k obrovskému propojování ekonomické, politické a mediální moci, země je strašným způsobem rozpolcena, je v neklidu. Moc mě mrzí, jak k tomu rozdělování společnosti přispívá pan prezident.

To jsou všechno věci, které jako STAN vnímáme a cítíme za naši zem zodpovědnost. Lidé nás znají jako dobré správce obcí, teď po úspěchu v krajských volbách nás poznají i na úrovni krajů a je na voličích, aby rozhodli, zda náš čas přišel i na celostátní úrovni.

Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Jste bráni jako atraktivní partner pro řadu partají. Rýsuje se tu však zřejmě zásadní střet tradičních demokratických stran s novými subjekty, jako je hnutí ANO nebo nově vznikající Realisté Petra Robejška. Na čí stranu byste se přidali?

Jsem bytostný demokrat a nechávám na voličích, jak rozhodnou.

Co když ale budete oním jazýčkem na vahách, který rozhodne o dalším směřování země?

To je nesmyslná otázka. Nevím, jak volby dopadnou, takže neumím odpovědět.

ANO dělá přesný opak – snaží se vše centralizovat, řídit vše pokud možno z jednoho místa. Nevím, zda bychom se byli schopni domluvit.

Je pravda, že politicky teď STAN lavíruje hlavně mezi KDU-ČSL a hnutím ANO? Byť pan Babiš nedávno řekl, že se ve vás trošku zklamal, prý už mluvíte jako Kalousek...

Teď ukazujete, že žijete jen v mediálním světě. Kdysi nás spojovali s hnutím ANO, kterému chybějí regionální osobnosti. Takové spojení dává logiku a vznikla z toho bublina, že Gazdík se objímá s Babišem. To se ale nikdy nestalo. Jsme dvě strany, jež si navzájem v mnohém odporují. Pro nás je klíčová subsidiarita, kdežto ANO dělá přesný opak – snaží se vše centralizovat, řídit vše pokud možno z jednoho místa. Nevím, zda bychom se byli schopni domluvit.

Pravdou je, že v tomto dobíhajícím období jsem byl schopen se s ANO domluvit třeba na věcech týkajících se projektu Rekonstrukce státu. Ale vedle toho je tu třeba EET (elektronická evidence tržeb – pozn. red.), kde jsme od počátku varovali před důsledky, jako je rušení hospod, zdražování a obrovský nárůst byrokracie. A to se bohužel stalo skutečností.

Počítáte tedy i po spuštění EET s ANO jako s možným partnerem pro volby 2017 a pro povolební spolupráci?

Já nebudu nikoho kromě komunistů a extremistických stran vylučovat z jakékoliv takové debaty. Naším cílem ale je zabránit nástupu jakéhokoli autoritářského režimu a změně orientace Česka směrem na Východ. V dalších věcech budeme postupovat podle programových shod.

Naším cílem je zabránit nástupu jakéhokoli autoritářského režimu a změně orientace Česka směrem na Východ.

Jak vnímáte již jednou zmíněnou novou stranu Realisté, založenou politologem Petrem Robejškem?

Zatím toho o ní není moc známo. Ve mně ovšem nevzbuzuje důvěru způsob financování té strany ze zákulisí. Takové byly i Věci veřejné Radka Johna v pozadí s Vítem Bártou. To už za čestnější považuji Andreje Babiše, který šel do politiky jako bohatý člověk přímo.

Navíc při vší úctě k panu Robejškovi se Realisté jeví jako jakýsi pražský kavárenský klub. Neznám nikoho ve Zlínském kraji, kdo by se momentálně k takové straně hlásil. Když někdo říká, že není populista, ale má zároveň jednoduchá a správná řešení, která jiní nemají, jsem ostražitý.

Realisté ovšem evidentně mají velké ambice a asi i prostředky. Zřejmě se budou snažit vysávat hlasy z té části politického spektra, kde jste s TOP 09 působili i vy. Co to s českým politickým spektrem může udělat?

Dál se roztříští. Ono se tříštilo už dřív, v roce 2010 bylo ve sněmovně pět stran, v roce 2013 už sedm. K ničemu dobrému to momentálně nespěje.

Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Mít chřipku není normální

Jaké jsou tedy pro STAN nepřekročitelné mantinely, přes které nepůjde?

Nepůjde přes prosazování principů subsidiarity, přes zásadní orientaci na euroatlantické struktury, nedopustíme omezování základních svobod občana. Jsme středová strana s orientací na komunální prostředí. A pokud bych si měl vybrat mezi levicí a pravicí, tak spíše pravici. Nevěříme ve větší roli státu a ve větší přerozdělování.

Jenže místo na pravici a levici se dnes společnost vymezuje podle vztahu k politice Hradu. A když jste 28. října spolupořádal alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí, jasně jste se postavil na protihradní stranu.

Sice se o mně říká, že jsem chtěl páchat „majdan", ale to je naprostý nesmysl. Prostě v momentě, kdy se státní vyznamenání rozdávají podle politických názorů příbuzných, nejsem už jako ústavní činitel schopen chodit na Hrad a tvářit se, že se nic neděje.

Vypadá to, že tento příkop se v příštím roce asi ještě prohloubí.

Patrně ano. Příští volby budou velmi zásadní a velmi nadlouho rozhodnou, kam se země vrhne. Nepůjde v nich ani o daně, ani o důchody, budou mnohem důležitější. A my si to jako starostové uvědomujeme.

Vstoupil byste do vlády, která by chtěla „narovnat vztahy s Ruskem" a zrušit sankce?

Já v tom mám jasno. Sankce byly uvaleny, protože Rusko z hlediska mezinárodního práva bezprecedentně anektovalo Krym a vede konflikt na východní Ukrajině. Existují minské dohody, které jasným způsobem stanovily, co musí Rusko či obě dvě strany udělat, aby sankce skončily. Myslím, že EU i my bychom byli za naprosté idioty, kdybychom navzdory neplnění minských dohod od sankcí ustoupili. Tak se politika dělat nedá.

Příští volby budou velmi zásadní a velmi nadlouho rozhodnou, kam se země vrhne. Nepůjde v nich ani o daně, ani o důchody, budou mnohem důležitější.

Čím dál víc českých politiků si ale myslí, že by protiruské sankce měly skončit.

Když je chřipková epidemie a celý národ má chřipku, je snad normální mít chřipku? Normální to není.

Ale až se budou lámat ledy a někdo Starostům například nabídne dalších 20 miliard v rámci nového rozpočtového určení daní za zrušení protiruských sankcí, tak co?

Leckdo už nám nabízel leccos. Ale ne. S prominutím, my nejsme prodejné děvky...

Peníze jsou prostředek a ne cíl, navíc my už finance obcím a městům zajistili. Samozřejmě, jakékoli množství peněz pro ně či na subsidiaritu je dobře, ale v současné ekonomické situaci nejsou žádné zásadní problémy ve financování. Takže zrovna vylepšení rozpočtového určení daní by teď pro nás ten největší trhák nebyl. A už vůbec ne výměnou za tak zásadní morální postoj.

Jistěže v politice musíte dělat kompromisy, ale mám asi štěstí, že jsem takový kompromis, za který se stydím, za těch šest let udělal jenom jednou.

Povídejte.

Šlo o zavedení energetických štítků. Dvakrát jsem hlasoval proti, ale pak jsme zjistili, že se k tomu zavázala Fischerova vláda a v případě nedodržení hrozily sankce a věc by šla k Evropskému soudu. Proto když se zákon vrátil od prezidenta, zvedl jsem pro něj ruku, i když to je neuvěřitelná ptákovina. Ale zrušit sankce proti Rusku? To fakt ne. Kdybych si nemyslel, že jsou to naprosto zásadní věci, tak bych ani nesvolal to Staroměstské náměstí.

Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Příliš agrese škodí

Pojďme ještě k TOP 09. Teď to vypadá, že hodně oslabuje, dokonce že by se ani nemusela dostat do sněmovny. Leckoho by mohl politický konec jejího lídra Miroslava Kalouska potěšit, ale nechyběl by demokratické části politického spektra takový „zlý muž"?

Agresivní styl je jedním z důvodů, proč podle mě jdou preference TOP 09 dolů. Je to i jedna z příčin, proč STAN přestal s TOP 09 spolupracovat. Ano, i zlí mužové jsou v politice potřeba, ale na mě je styl politiky Miroslava Kalouska někdy až příliš agresivní.

V sucholozské hospodě slýchám poznámky – co jste tam zas dělali, zase se hádáte, už nám dejte pokoj, už je toho dost.

Není ale někdy v politice užitečné použít na hrubý pytel hrubou záplatu? Zvlášť když se zdejší prostředí oligarchizuje, do politiky vstupují lidé, kteří mají velmi ostré lokty?

Myslím, že takhle to v politice úplně nefunguje. Agrese bylo v politice 90. let také až příliš. Lidé na hádky politiků prostě nemají náladu, v sucholozské hospodě slýchám poznámky – co jste tam zas dělali, zase se hádáte, už nám dejte pokoj, už je toho dost.

Nás pět, co řídíme sněmovnu, se například dohodlo, že v momentě, kdy kdokoli bude urážet jiného poslance, přerušíme schůzi. A ono se to osvědčilo. Nedávno se mě jeden poslanec přišel zeptat, jestli ho přeruším, když o kolegovi řekne, že je to zamindrákovaný svazák.

Co jste mu řekl?

Že přeruším. Svazákem dotyčný opravdu byl, ale zamindrákovaným? To už je urážka.

Podle mě platí, že případnou agresivitu je nutné citlivě vyvažovat. Někdy je větší agresivita trochu potřeba, jindy je naopak obrovsky na škodu.

Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Tak to bylo i u Miroslava Kalouska?

Obecně nejen u pana Kalouska. Parlament je skleník. Pokud jste tady deset patnáct let, přirozeně ztrácíte citlivost. Získáváte politickou dovednost, ale ztrácíte citlivost vůči okolnímu světu.

Ovšem jinak je Miroslav Kalousek z hlediska řemesla jedním z nejlepších politiků, které tato země má, ať s ním souhlasíte, nebo nesouhlasíte. Každý politik, který umí své řemeslo, je dobře. Já sám jsem šel do politiky prosadit rozpočtové určení daní a když jsem uspěl, tak jsem se opravdu vážně rozmýšlel, jestli v politice neskončím, jestli není už čas vrátit se zpátky. A pak jsem si řekl, že jsem nabyl zkušenosti, s nimiž jsem povinen nějak pokračovat. Tím neříkám, že bych z toho vlaku ani dnes neuměl vystoupit.

Už se těšíte, jak jednou budete zase učit?

No jasně. Fakt vážně. Matematiku, zeměpis i tělocvik.

A netoužíte se „na stará kolena" vrátit i na starostenský post v Suché Lozi?

Jsem i dnes neplacený místostarosta obce. Já to dělám jako hobby, kéž by země tak vzkvétala jako Suchá Loz. Ta práce vám dává smysl, když se jdete večer projít se psem po obci a vidíte, jak to tam funguje, jaký je tam společenský, kulturní a sportovní život. Pro mě je největším vyznamenáním z krajských voleb nejen to, že STAN uspěl celostátně, ale že jsem doma dostal 60,5 procenta hlasů. Po šesti letech ve sněmovně!

Je to pro vás víc než metál na Hradě?

Přesně tak. A dejte pokoj s metálem na Hradě.

Petr Gazdík (42)

Vzdělání

  • Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, obor učitelství matematiky a zeměpisu (1996)

Kariéra

  • Základní vojenská služba u Hradní stráže (1998)
  • V letech 1996–2002 učil na základní škole Josefa Bublíka v Bánově.

Politická dráha

  • Starosta obce Suchá Loz (2002–2010)
  • Místopředseda hnutí Nezávislí starostové pro kraj (2005–2009)
  • Zastupitel Zlínského kraje (za Starosty a nezávislé, od roku 2008)
  • Poslanec Poslanecké sněmovny (za TOP 09, od roku 2013)
  • Místopředseda Poslanecké sněmovny (od roku 2013)
  • Předseda hnutí Starostové a nezávislí (2009–20014, 2016–dosud, mezitím místopředseda)

Soukromí

  • Je ženatý, má čtyři děti.