Podnik založili Samuel Fischel a Adolf Resembau jako továrnu na líh a potaš v roce 1880. Někteří kronikáři zmiňují lihovar rodiny Fischlů už v roce 1836. Na přelomu 19. a 20. století se řadil mezi sedm největších pražských lihovarů. Po komunistickém puči přešel podnik do rukou státu. Roku 1957 se z nevyužívané části potašovny stává octárna.

Potaš

Uhličitan draselný, látka, která se využívá při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, ale také jako umělé hnojivo, nebo do hasicích přístrojů.

Nejstarší budovy pocházejí z konce 30. let 19. století. Ústřední objekt areálu je z roku 1907. Líh a ocet se zde nevyrábí už 16 let a od té doby areál o rozloze 2,2 hektaru chátrá. V současnosti patří firmě Zlatý lihovar, která tam plánuje výstavbu 620 bytů.

V objektu je památkově chráněná budova varny a komín, nic z toho se nesmí zbourat. Ve varně architekti počítají se zbrusu novou restaurací. Přímo v místě nebudou chybět obchody, zahrady, nebo třeba kavárny. Další nové obchodní plochy plochy mají být v okolí Smíchovského nádraží.

video
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

Z obou stran areálu vedou rušné silnice. Z jedné strany je to Strakonická, z druhé ulice, po které se jezdí převážně autobusy a tramvaje. Od hluku a nečistot má novou výstavbu chránit pás zeleně, ale i dvojitá izolace.