Australská finanční skupina Macquarie v posledních letech podniká doslova „nájezdy" na evropskou infrastrukturu. Zčásti nebo zcela ovládla mimo jiné německé plynovody Open Grid Europe, britské vodárny Thames Water a letiště v Kodani a Bruselu. Investuje také do větrné energetiky. V posledních letech nápadně často umisťuje peníze také v Česku.

Na konci roku 2010 koupila za 574 milionů eur společnost České Radiokomunikace. Před třemi lety získala 35procentní podíl v plynovodech RWE Grid Holding, který loni dále navýšila na 49,96 procenta. A před několika dny uzavřela dohodu s Danielem Křetínským, Patrikem Tkáčem a skupinou J&T, že odkoupí 30procentní podíl v infrastrukturní divizi holdingu EPH.

Sítě, letiště, kanceláře

Investiční strategie Australanů je zřejmá. Cíleně skupují evropskou infrastrukturu, která přináší sice nikterak závratný, ale téměř jistý výnos. Elektrické a plynovodní sítě, letiště, komerční nemovitosti či telekomunikační sítě zpravidla vydělávají bez ohledu na to, zda je ekonomický boom nebo krize.

Majetek pod kontrolou skupiny Macquarie dosáhl ke konci letošního března hodnoty téměř 479 miliard australských dolarů. V přepočtu se jedná o devět bilionů korun, tedy dvojnásobek loňského hrubého domácího produktu České republiky.

Kde banka přišla k takovému balíku peněz? Zčásti se jedná o úspory bohatých Australanů přímo v bance Macquarie. Další miliardy dolarů jsou v investičních fondech, které umisťují na trhu peníze pojišťoven, penzijních fondů a dalších institucionálních investorů.

Cíleně skupují evropskou infrastrukturu, která přináší sice nikterak závratný, ale téměř jistý výnos.

V praxi se jedná hlavně o penzijní úspory. „Austrálie patří mezi země, kde lidé nespoléhají na stát, ale spoří si na stáří sami," uvedl Štěpán Flieger, manažer oddělení fúze a akvizice v poradenské společnosti EY. Nahromaděné miliardy dolarů pak může Macquarie investovat po celém světě.

Autor: Dotyk

Z českého pohledu je klíčová divize Macquarie Infrastructure and Real Assets, známá též pod zkratkou MIRA. Právě ta spravuje pět desítek fondů, které v minulosti uskutečnily velké transakce v Česku i jiných evropských zemích.

Podle posledních známých údajů měly fondy MIRA pod svou správou majetek za 104 miliard amerických dolarů (přes 2,5 bilionu korun). Drží různě vysoké podíly ve 130 společnostech, vlastní též 300 komerčních či bytových objektů a 2,8 milionu hektarů zemědělské půdy.

Tak trochu australský ČEZ

S jistou nadsázkou lze říci, že finanční skupina Macquarie začíná být na poměry 24milionové Austrálie až příliš veliká. Její pozici by snad šlo přirovnat ke vztahu ČEZ–Česká republika. Ani největší australské bance se v minulosti nevyhnuly kontroverze a aféry.

Tamní média dodnes kritizují svérázné jednání banky v době finanční krize let 2008 a 2009. Stovky klientů tehdy vinou riskantního přístupu Macquarie přišly o své životní úspory. Banka přitom navzdory klientským ztrátám dál inkasovala vysoké poplatky.

Pohled na centrálu banky Macquarie v největším australském městě SydneyAutor: Olga Kashubin / Shutterstock.com

Terčem kritiky je také využívání služeb daňových rájů. „Proč Macquarie ovládá 49 firem registrovaných na Kajmanských ostrovech, 18 na Bermudách, devět na Mauriciu, šest na ostrově Jersey, čtyři na Britských Panenských ostrovech a další na Manu a Nizozemských Antilách?" tázal se před třemi lety novinář listu The Sydney Morning Herald Michael West.

Jména firem spojených s bankou Macquarie se objevila také v kauze uniklých dokumentů společnosti Mossack Fonseca, která klientům radila, jak správně optimalizovat daně s využitím struktur v exotických zemích.

S maskou lucemburského investora

Právě využívání mezistupně v podobě firem registrovaných v daňových či legislativních rájích je důvodem, proč se Austrálie v žebříčku největších zahraničních investorů v Česku neobjevuje. A zřejmě se v něm neobjeví ani v dohledné budoucnosti.

Fond skupiny MIRA drží svůj stoprocentní podíl v Českých Radiokomunikacích prostřednictvím firmy registrované v Lucembursku. Stejný model zvolili Australané také v případě téměř polovičního podílu v plynárenské společnosti innogy Grid Holding (bývalý RWE Grid Holding).

Kromě těchto firem Australané v tuzemsku vlastní ještě logistické centrum v Ostravě o rozloze 14,5 tisíce metrů čtverečních. Koupili jej letos v září jako součást větší transakce s developerskou skupinou HB Reavis, která zahrnovala také odprodej tří logistických areálů na Slovensku.

Svým objemem však předchozí investice překoná aktuálně oznámená transakce, díky níž konsorcium vedené fondem Macquarie European Infrastructure Fund 5 získá 30procentní podíl v EP Infrastructure. Tedy v té části Energetického a průmyslového holdingu (EPH), která sdružuje podíly ve slovenských plynovodech, Stredoslovenské energetice a také vlastní teplárny v Praze, Mostě, východních Čechách a v Budapešti.

Fond skupiny MIRA drží svůj stoprocentní podíl v Českých Radiokomunikacích prostřednictvím firmy registrované v Lucembursku.

Dokončení transakce však bude možné až po získání souhlasu příslušných antimonopolních úřadů, tedy zřejmě na počátku příštího roku. „Tato investice nám zajistí podíl na dobře diverzifikovaném portfoliu regulovaných infrastrukturních aktiv v nejdynamičtěji rostoucích evropských ekonomikách," komentoval obchod globální ředitel fondů MIRA Martin Stanley.

Výši kupní ceny účastníci nezveřejnili, nicméně z kontextu zveřejněných informací lze dovodit, že se jednalo o sumu okolo 1,5 miliardy eur (40 miliard korun). Mateřský holding EPH, jehož podíl v EP Infrastructure klesne na 70 procent, tyto peníze využije k odkupu vlastních akcií. Mimo jiné se tím vypořádá se slovenskou finanční skupinou J&T Private Equity, která plánuje své působení v EPH po téměř osmi letech ukončit.

Náhrada skupiny J&T za australské fondy se může Energetickému a průmyslovému holdingu, který stále více investuje na západě Evropy, vyplatit. „EPH se chce profilovat jako západní firma, což mu ve spolupráci s Macquarie půjde snadněji," uvedl k transakci konzultant poradenské společnosti EY Michal Hrmo.

Ani šampion nevyhrává každý závod

Rozsah aktivit finanční skupiny Macquarie v tuzemsku mohl být ještě výraznější, pokud by na jaře 2013 bývala uspěla v soutěži o síť páteřních plynovodů Net4Gas. Fondy MIRA patřily mezi nejvážnější zájemce o plynovody, které v té době prodával koncern RWE. Aby zvýšily své šance na úspěch, vytvořily konsorcium se zmíněným holdingem EPH.

Nakonec je však přeplatilo konkurenční konsorcium tvořené německou finanční skupinou Allianz a fondem Borealis Infrastructure, který investuje penzijní úspory zaměstnanců z kanadské provincie Ontario. Ukázalo se tak, že ani Macquarie nemusí být vždy tou nejdravější štikou v evropském rybníku.