Tento závazek má být prezentován ve čtvrtek na společné tiskové konferenci, které se vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mají zúčastnit i zástupci dalších parlamentních stran, nejen koaličních, ale i opozičních.

Magazínu Dotyk to sdělil Zdeněk Zajíček, bývalý náměstek ministra vnitra, spravedlnosti a financí, jenž je od března letošního roku prezidentem ICT Unie.

Právě on přišel s „Iniciativou 202020". Podle ní by se ČR do roku 2020 měla dostat mezi 20 zemí s nejrozvinutějším e-Governmentem. Skutečností totiž je, že v posledních letech se Česko v této oblasti propadalo a nyní v aktuálním žebříčku za rok 2016 nachází až na 50. místě (bližší informace ZDE). Jde o celosvětové hodnocení OSN EGDI (e-Government Development Index – pozn. red.), kterému na prvních třech příčkách momentálně vévodí Velká Británie, Austrálie a Jižní Korea.

Česko během let v uvedeném žebříčku předběhla i většina východoevropských zemí (nejlepší je Estonsko na 13. místě, za ním je 21. Slovinsko a 23. Litva) Před námi je dokonce i Rusko (35. místo), stejně jako například státy Perského zálivu v čele s Bahrajnem (24. místo).

Jsem rád, že se nyní podařilo dát dohromady partu lidi napříč politickým spektrem.

„Jsem rád, že se nyní podařilo dát dohromady partu lidi napříč politickým spektrem, kteří si zmíněný cíl chtějí vzít za svůj," říká k ambicióznímu plánu, jak se dostat mezi elitu, Zdeněk Zajíček.

Podle něj v první řadě postačí dobře prezentovat všechny on-line služby, které jsou již dnes českými státními úřady poskytovány (je jich v tuto chvíli 735), přičemž lidé o nich často vůbec nevědí. Obdobná je prý i situace na úrovní samosprávy.

K většímu rozšíření má teď přispět web www.202020.cz, který má být spuštěn během čtvrtka. Bude sloužit jako rozcestník.