Srovnávat život ve městech je velmi obtížné. Možná byste dokázali porovnat život v Praze například s životem ve Vídni nebo třeba v Berlíně. Pokud ale k porovnání vyberete megapole, jako je Sao Paulo, Rio de Janeiro nebo třeba Tokio, s největší pravděpodobností už se dostanete do úzkých.

Analytici organizace Economist Intelligence Unit (EIU), za níž stojí prestižní britský týdeník The Economist, však již několik let dělají právě tohle. Porovnávají 140 měst na základě pěti základních oblastí, které se dále větví do celkem 30 kritérií. Každý rok z nich vyjde nejlepší město na světě k životu.

Australané vedou

Pěti základními oblastmi jsou úroveň zdravotní péče, kulturní a životní prostředí, vzdělávání, stabilita a infrastruktura. U nich je pak hodnoceno 30 kvalitativní a kvantitativních faktorů. Kvalitativní ukazatele posuzují analytici a místní spolupracovníci EIU, vybírají přitom ze čtyřbodové škály: přípustný, nepříjemný, nežádoucí nebo nepřípustný. Kvantitativní kritéria pak vycházejí z dostupných externích zdrojů.

Na základě toho získají města body od 1 do 100, přičemž čím vyšší číslo tím lépe (100 znamená de facto v daném faktoru ideál). Jednotlivé faktory dostávají váhu dle významu z hlediska života ve městě.

Autor: Dotyk

Praha zlatá, šedesátá

I letos v hodnocení vyhrálo australské Melbourne. Jde u něj o pátý triumf v řadě, což znamená, že si dlouhodobě udržuje pozici skutečného „městského ráje" na světě. Na druhém místě skončila rakouská Vídeň a třetí byl kanadský Vancouver, přičemž rozdíly mezi těmito „vítězi" byly jen minimální.

Pokud jde o Prahu, ta skončila v první polovině žebříčku na 59. místě (o rok dříve byla 60.), lépe než například Bratislava nebo Varšava, ale poměrně daleko za Budapeští na 45. místě.

Když už bylo řečeno, že pět let po sobě je na tom nejlépe australské Melbourne, je žádoucí podívat se také na to, jak se Praha a její blízké metropole v průběhu času v hodnocení pohybovaly.

Praha získává nejvíce bodů za oblast kultury a životního prostředí a potom infrastruktury.

České hlavní město si v porovnání s dalšími metropolemi zemí Visegrádské čtyřky udržuje stabilní pozici. Ostatní města – alespoň dle hodnocení EIU – však v poslední pětiletce zaznamenaly obdivuhodný pokrok.

Budapešť jen za poslední rok poskočila o 12 míst a je celkově 45., Varšava si polepšila o šest míst na 64. příčku. Bratislava se podobně jako Praha zlepšila o jedno místo a je mezi českou metropolí a Varšavou na 63. místě.

Praha získává nejvíce bodů za oblast kultury a životního prostředí a potom infrastruktury. „Infrastuktura pomohla Praze v posunu v žebříčku, když se u tohoto kritéria zlepšila o 3,6 procentního bodu," vysvětlil pro Dotyk Jonathan van der Valk ze společnosti Grayling.
Nejvíce nedostatků naopak vidí Pražané ve zdravotní péči. Zatímco u ostatních čtyř kritérií má Praha kolem 85 procent, u zdravotní péče je pod 80 procenty. Jen pro srovnání s vítězi žebříčku: Melbourne, Vídeň i Vancouver dosahují u tří kritérií 100 procent a zbylých dvou jsou kolem 95 procent.

Damašek na chvostě

V některých oblastech světa se v průběhu loňského roku výrazně projevila globální nestabilita. „Teroristické útoky ve Francii či Tunisku, postup Islámského státu na Blízkém východě, střety na Ukrajině, ale také policejní brutalita či omezování demokracie v řadě míst světa oslabily globální bezpečnost," uvádí ve své zprávě EIU.

Za posledních pět let si nejvíce pohoršily syrský Damašek, ukrajinský Kyjev a libyjský Tripolis. Je to v podstatě výsledek vojensko-teroristických konfliktů, které zmíněnými oblastmi zmítají. Damašek letos opět skončil na úplném dně žebříčku. Před ním je bangladéšská Dháka a Port Moresby, metropole a přístav Papuy-Nové Guiney.

Nejlepší město k životu 2016
Pořadí Město (země) Pořadí Město (země)
1. Melbourne (Austrálie) ...
2. Vídeň (Rakousko) 20. Berlín (Německo)
3. Vancouver (Kanada) 45. Budapešť (Maďarsko)
4.

Toronto (Kanada)

59. Praha (Česko)
5.–6.

Adelaide (Austrálie)

63. Bratislava (Slovensko)
5.–6. Calgary (Kanada) 64. Varšava (Polsko)
7. Sydney (Austrálie) ...
8.

Perth (Austrálie)

138. Port Moresby (Papua-Nová Guinea)
9.

Auckland (Nový Zéland)

139. Dháka (Bangladéš)
10. Helsinky (Finsko) 140.

Damašek (Sýrie)

Zdroj: EIU

user

Libor Akrman

Přihlášení

Rádi bychom znali důvod proč se nechcete přihlásit.