Rubriku sponzoruje:

Jak rychle se Karlovy Vary v 19. století staly symbolem rozkvětu a blahobytu za tzv. Belle Époque, tak náhle tato éra skončila. Sedmadvacátého září 1916, tedy právě před sto lety a pouhých šest let po smrti exportéra minerálky Heinricha Mattoniho, přišla západočeská lázeňská metropole o svého druhého největšího podnikatele – zemřel producent prvotřídního skla a křišťálu Ludwig Moser.

Jeho dílo i podnikatelský příběh dodnes vzbuzuje úctu. Předci Ludwiga Mosera pocházeli z Hroznětína u Ostrova nad Ohří a jako prvním izraelitům se jim díky houževnatému provozování židovské jídelny v Karlových Varech podařilo získat povolení k trvalému pobytu ve městě.

Malý Ludwig, narozený v roce 1833, musel z finančních důvodů zanechat studia a nastoupil do učení na rytce skla. Tak dlouho se pak zkoušel prosadit, až uspěl: v roce 1855 se osamostatnil a stal se – stánkařem! Dva roky prodeje rytých suvenýrů lázeňským hostům mu vyneslo tolik peněz, že si ve městě pořídil větší dílnu a kamennou prodejnu. Prodával veškeré sklo od zrcadel přes těžítka a lustry po skleničky a dále bohatl.

Pod křídly císařského orla

Časem se Moser specializoval na luxusní, broušené a ryté dekorativní sklo. V roce 1873 zazářila jeho firma na světové výstavě ve Vídni, za což mu císař František Josef I. udělil titul c. k. dvorního dodavatele.

Tuto vstupenku do 1. byznysové ligy Moser náležitě využil. Založil pobočky v New Yorku, Londýně, Petrohradě a Paříži a objednávky se jen hrnuly. V roce 1892 vybudoval vlastní sklárnu ve Dvorech na okraji Karlových Varů, nalákal vysokými platy a byty nejlepší skláře a zapojil do řízení firmy své syny.

Leo Moser předává roku 1923 ve Vatikánu soubor značky Moser o 214 kusech papeži Piu XI.Autor: Archiv

Výsledek byl famózní. Po úspěchu na světové výstavě v Paříži roku 1900 přilákaly kolekce skla Moser s květinovými motivy šlechtu a panovnické dvory. Právě tehdy se z moseru stalo královské sklo. V roce 1901 jmenoval Mosera dvorním dodavatelem perský šáh Musaffereddin, poté anglický krákl Edward VII. a následně se Moserovy sklenky objevily i na královských zámcích v Norsku, Bulharsku nebo Španělsku.

Co bylo příčinou Moserova triumfu? Především leptaný zlacený dekor, tzv. oroplastika. Novinkou byla i produkce barevného skla a křišťálu výhradně bez příměsi olova. Takový křišťál vynikal leskem, jiskřivostí a zejména tvrdostí, která umožnovala detailní broušení.

Dílna sklárny Moser v roce 1927Autor: Archiv

První světová válka a prudký pokles zájmu o luxusní zboží ovšem přivodily Ludwigu Moserovi na sklonku života velké starosti. Po jeho smrti firmu zdědili četní synové a vnuci, avšak zlaté časy už byly navždy pryč. Roku 1921 musela do původně rodinné a nově akciové firmy kapitálově vstoupit Česká Unionbanka, ale hospodářské potíže byly čím dál větší. Do toho v pohraničí sílil nacionalismus a antisemitismus. V roce 1934 proto Moserové prodali zbývající podíly ve firmě České Unionbance a tím skončilo „moserovské" období v Moseru.

Více o Ludwigu Moserovi a jeho rodu, stejně jako o dalších významných podnikatelích z dob první republiky a konce monarchie, si můžete přečíst v prvním tištěném speciálu Dotyku s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích.

Kromě trafik je možné speciál pořídit jednoduše také formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 90211 ve tvaru DEN mezera DOTYK mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 89 korun včetně doručení (+cena za SMS dle tarifu operátora).

Ve skvělém čtení pro volné chvíle najdete profily lidí, jejichž značky mnohdy přežily až do současnosti. Baťa, Škoda, Odkolek, Podolská, Rothschild, Jelínek, Křižík, Hlávka, Loos... to je elita, která položila základy průmyslu a podnikání v českých zemích.

Celý příběh Ludwiga Mosera najdete také zde.