Drama antických rozměrů mělo o to větší sledovanost, že Eduard (*1894) byl už coby princ miláčkem britské veřejnosti i médií. Od časů první světové války se pilně připravoval na převzetí trůnu po svém otci Jiřím V. Podnikal řadu cest po světě i po Británii, a protože byl mladý, charismatický a stále svobodný, vzbuzoval velkou pozornost zejména u žen.

Eduard VIII. při prázdninové cestě po Středomoří v létě 1936Autor: Archiv

Království za ženu

Během nepřetržitého maratonu večírků, plesů a party se během roku 1934 seznámil s o dva roky mladší Wallis Simpsonovou. Vztah s vdanou ženou nebyl tehdy u Eduarda ničím neobvyklým. Zkušená byla i Wallis, která si tehdy posteskla v dopise své tetě: „Zacházení s oběma muži vyžaduje mnoho taktu. Zkusím si je udržet oba."

Leč 20. ledna 1936 zemřel Jiří V. a Eduard se automaticky stal novým panovníkem. Nijak se nenamáhal vztah s vdanou Simpsonovou zakrývat, naopak k ní vzplanul ještě větší láskou. Výsledkem byl rozpad manželství Simpsonových, čímž dostala zelenou Eduardova touha se oženit.

Eduard VIII. s Wallis Simpsonovou při prázdninové cestě po Středomoří v létě 1936Autor: Archiv

To byl ovšem velký problém. Angličtí králové jsou zároveň hlavou anglikánské církve, a ta s Eduardovým sňatkem ostře nesouhlasila. Proti byli i šéfové vlád klíčových zemí Commenwealthu. A protože se zároveň začala chystat korunovace krále a případně královny, bylo potřeba situaci rychle vyřešit.

Korunovace, která se neuskutečnila: Eduard VIII. na předem připraveném portrétu.Autor: Archiv

Premiér Stanley Baldwin dal králi tři varianty: buď se sňatku vzdá, nebo se ožení proti vůli vlády, nebo abdikuje. Eduard nechtěl riskovat těžkou vládní a ústavní krizi, kterou by sňatkem bezesporu vyvolal, a tak zvolil abdikaci.

Abdikační list sepsal 10. prosince 1936 a o den později své rozhodnutí oznámil národu v rozhlasovém projevu. Na trůn okamžitě nastoupil jeho mladší bratr Albert pod jménem Jiří VI.

Pro dobová média byla Eduardova abdikace událostí století.Autor: Archiv

Hnědé sympatie

Abdikační skandál byl o to pikantnější, že Eduard se netajil sympatiemi k tehdejší Hitlerově nacistické diktatuře v Německu. Obdivoval zejména nekompromisní postup nacistů vůči levicovým směrům. Ještě větší slabost pro vůdcovský systém měla paní Simpsonová.

V roce 1937 bývalého anglického krále a jeho partnerku okázale přivítal německý diktátor Adolf Hitler.Autor: Archiv

Dá se tedy předpokládat, že kdyby Eduard zůstal na trůnu, měla by politika appeasementu i silnou panovnickou podporu. Německý velvyslanec v Londýně Joachim von Ribbentropp dokonce v průběhu roku 1936 věřil, že za pomoci Eduarda se podaří uzavřít německo-britské spojenectví, které pro něj mělo prioritu dokonce i před německým svazkem s fašistickou Itálií.

Bývalý anglický král při studijní cestě po Německu v roce 1937Autor: Archiv

I proto se Jiří VI. a celá královská rodina snažili Eduarda, který se 3. června 1937 ve Francii jako vévoda z Windsoru oženil s Wallis Simpsonovou, co nejvíc izolovat. Válku přečkal jako guvernér na Bahamách a později žil jako soukromá osoba ve Francii. Zemřel v roce 1972, jeho osudová partnerka jej přežila o 11 let.

Vévodkyně a vévoda z Windsoru v roce 1970Autor: Archiv