Zatímco se za své nahé tělo stydí dvě třetiny českých žen (67,7 procenta) a nadpoloviční většina českých žen (54,9 procenta) pak kvůli svým fyzickým parametrům trpí komplexy, jejich mužští protějšky jsou v tomto porovnání se sebou vcelku spokojeni. Za své nahé tělo se totiž stydí pouze více jak třetina mužů (37,2 procenta) a komplexy ze svého nahého těla pak trápí pouze necelou čtvrtinu (22,1 procenta).

Výraznější rozdíly mezi ženami a muži panují v otázce vnímání své nahoty při intimních hrátkách. Zatímco při sexu vyvolává nahota stud u téměř dvou pětin žen (41,8 procenta), obdobné pocity zažívá jen desetina mužů (10,3 procenta).

Z aktuálního červencového průzkumu společnosti Sanep dále vyplývá, že Češi bez ohledu na pohlaví nepatří mezi masové exhibicionisty. Za exhibicionistu se totiž považuje v souhrnu 5,5 procenta žen a 5,1 procenta mužů. Obdobné to je i s nudismem. Návštěvě nudistických pláží holduje 6,6 procenta žen a 7,1 procenta mužů.

Ovšem i přesto, že Češi nepatří mezi příznivce exhibicionismu či producírování na nudistických plážích, případný otevřený rozhovor ohledně jejich nahoty většinové části žen i mužů problém nedělá. Dotazy týkající se jejich nahoty jsou totiž nepříjemné v souhrnu 45,9 procentům žen a 37,3 procentům mužů, což svědčí o tom, že Češi rozhodně nejsou žádnými puritány.

Ve srovnání s výsledky průzkumu provedeným v roce 2012 se ukazuje sice mírný, ale přesto znepokojující nárůst studu a komplexu u žen. Příčinou těchto faktorů podílejících se na nízkém sebevědomí ze svého těla je mnoho. Těmi dlouhodobě nejzásadnějšími jsou však módní časopisy diktující fyzické normy bezchybných těl spolu se sociálními sítěmi a selfie celebrit, na nichž se objevují dokonale vysoustružená těla či bujné dekolty.

Stejně tak módní policie časopisů hanobící každý gram nadváhy, celulitidu, nedokonalá prsa a podobně, na sebevědomí českým ženám nepřidá. Bohužel ani medializace modelek s XXL proporcemi, trend nárůstu komplexu a studu žen nezastavuje.